Jednoduché a rychlé k večeři či k obědu. Stačí hlávka zelí, česnek a něco koření, nažhavená trouba a už to jede.

Ingredience
  • hlávka zelí
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl nebo sojová omáčka
  • olej na smažení a pečení
  • dýňová nebo slunečnicová semínka
Postup
  1. Předehřátá trouba na 180°C
  2. Omytou celou hlávku zelí nakrájíme na kolečka tl. cca 2-3 cm, či jak se momentálně povede.
  3. V mističce si připravíme marinádu, tj. rozmícháme rozmačkaný česnek, sůl nebo sojovou omáčku, namletá semínka a olej.
  4. Kola ze zelí opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a vrchní stranu potřeme 1/2 připravené marinády a dáme péct na 20 min.
  5. Poté plech vyndáme, opatrně kola obrátíme, potřeme druhou polovinou marinády a dáme opět zapéct cca na 15-20 min.

Jíme s chlebem k večeři nebo si k obědu uděláme kompletní talíř v kombinaci s luštěninou, obilovinou a kvašenou zeleninou. Já mám např. v oblibě spolu vařenou zelenou čočku a kulatozrnnou rýži.

Praktické rady

Pokud se vám nechce řezat si prsty na kutálejícím se zelí, pak nakrájejte zelí na větší kusy (cca 4×4 až 5×5 cm), rozložte do pekáčku s poklicí, přidejte ostatní ingredience, proměte rukama, přiklopte poklici a dejte zapéct na 20 min, pak sundejte poklici, promíchejte a opět dejte zapéct na 15-20 min. bez poklice.

Když při promíchání přidáte v ruce pomačkané nebo na hrubo nadrcené ořechy (vlašské nebo kešu), získá zelíčko opět další rozměr.
Samozřejmě můžete přidat i své oblíbené koření, ať už sušené nebo čerstvé (oregáno nebo majoránka nebo tymián, atp.)

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...
  1. Dnes už dělám trochu jinak. Nepářu se s krájením kol a nepeču, jen zapékám. Zelí nakrájím na větší kostky a nechám napařit jen po dobu rozehřátí trouby. Pak zelí překlopím do zapékací mísy s poklicí, přileju kořeněnou směs, promíchám (nebo přiklopené protřesu) a dám zapéct. Není to až tak vysušené, resp. je to šťavnaté. Jako variantu lze doplnit o dýni, či jinou zeleninu. A nemá to chybu.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTeplý sladkokyselý salát s brokolicí a mrkví
Další článekPolévka z červené čočky