Jednoduché a rychlé k večeři či k obědu. Stačí hlávka zelí, česnek a něco koření, nažhavená trouba a už to jede.

Ingredience
  • hlávka zelí
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl nebo sojová omáčka
  • olej na smažení a pečení
  • dýňová nebo slunečnicová semínka
Postup
  1. Předehřátá trouba na 180°C
  2. Omytou celou hlávku zelí nakrájíme na kolečka tl. cca 2-3 cm, či jak se momentálně povede.
  3. V mističce si připravíme marinádu, tj. rozmícháme rozmačkaný česnek, sůl nebo sojovou omáčku, namletá semínka a olej.
  4. Kola ze zelí opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a vrchní stranu potřeme 1/2 připravené marinády a dáme péct na 20 min.
  5. Poté plech vyndáme, opatrně kola obrátíme, potřeme druhou polovinou marinády a dáme opět zapéct cca na 15-20 min.

Jíme s chlebem k večeři nebo si k obědu uděláme kompletní talíř v kombinaci s luštěninou, obilovinou a kvašenou zeleninou. Já mám např. v oblibě spolu vařenou zelenou čočku a kulatozrnnou rýži.

Praktické rady

Pokud se vám nechce řezat si prsty na kutálejícím se zelí, pak nakrájejte zelí na větší kusy (cca 4×4 až 5×5 cm), rozložte do pekáčku s poklicí, přidejte ostatní ingredience, proměte rukama, přiklopte poklici a dejte zapéct na 20 min, pak sundejte poklici, promíchejte a opět dejte zapéct na 15-20 min. bez poklice.

Když při promíchání přidáte v ruce pomačkané nebo na hrubo nadrcené ořechy (vlašské nebo kešu), získá zelíčko opět další rozměr.
Samozřejmě můžete přidat i své oblíbené koření, ať už sušené nebo čerstvé (oregáno nebo majoránka nebo tymián, atp.)

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Dnes už dělám trochu jinak. Nepářu se s krájením kol a nepeču, jen zapékám. Zelí nakrájím na větší kostky a nechám napařit jen po dobu rozehřátí trouby. Pak zelí překlopím do zapékací mísy s poklicí, přileju kořeněnou směs, promíchám (nebo přiklopené protřesu) a dám zapéct. Není to až tak vysušené, resp. je to šťavnaté. Jako variantu lze doplnit o dýni, či jinou zeleninu. A nemá to chybu.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTeplý sladkokyselý salát s brokolicí a mrkví
Další článekPolévka z červené čočky