Jednoduché a rychlé k večeři či k obědu. Stačí hlávka zelí, česnek a něco koření, nažhavená trouba a už to jede.
Ingredience
  • hlávka zelí
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl nebo sojová omáčka
  • olej na smažení a pečení
  • dýňová nebo slunečnicová semínka
Postup
  1. Předehřátá trouba na 180°C
  2. Omytou celou hlávku zelí nakrájíme na kolečka tl. cca 2-3 cm, či jak se momentálně povede.
  3. V mističce si připravíme marinádu, tj. rozmícháme rozmačkaný česnek, sůl nebo sojovou omáčku, namletá semínka a olej.
  4. Kola ze zelí opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a vrchní stranu potřeme 1/2 připravené marinády a dáme péct na 20 min.
  5. Poté plech vyndáme, opatrně kola obrátíme, potřeme druhou polovinou marinády a dáme opět zapéct cca na 15-20 min.

Jíme s chlebem k večeři nebo si k obědu uděláme kompletní talíř v kombinaci s luštěninou, obilovinou a kvašenou zeleninou. Já mám např. v oblibě spolu vařenou zelenou čočku a kulatozrnnou rýži.

Praktické rady

Pokud se vám nechce řezat si prsty na kutálejícím se zelí, pak nakrájejte zelí na větší kusy (cca 4×4 až 5×5 cm), rozložte do pekáčku s poklicí, přidejte ostatní ingredience, proměte rukama, přiklopte poklici a dejte zapéct na 20 min, pak sundejte poklici, promíchejte a opět dejte zapéct na 15-20 min. bez poklice.

Když při promíchání přidáte v ruce pomačkané nebo na hrubo nadrcené ořechy (vlašské nebo kešu), získá zelíčko opět další rozměr.
Samozřejmě můžete přidat i své oblíbené koření, ať už sušené nebo čerstvé (oregáno nebo majoránka nebo tymián, atp.)

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Dnes už dělám trochu jinak. Nepářu se s krájením kol a nepeču, jen zapékám. Zelí nakrájím na větší kostky a nechám napařit jen po dobu rozehřátí trouby. Pak zelí překlopím do zapékací mísy s poklicí, přileju kořeněnou směs, promíchám (nebo přiklopené protřesu) a dám zapéct. Není to až tak vysušené, resp. je to šťavnaté. Jako variantu lze doplnit o dýni, či jinou zeleninu. A nemá to chybu.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTeplý sladkokyselý salát s brokolicí a mrkví
Další článekPolévka z červené čočky