- 1 hrnek uvařené celozrnné špaldy
- půl hrnku červené loupané čočky
- 3 mrkve
- 1 fenykl
- několik růžiček brokolice
- čerstvá jarní cibulka
- konopná semínka
- dýňová semínka
- rostlinný jogurt řeckého typu
- citrónová šťáva
- prolisovaný česnek
- sůl
- olej
Jak připravit dušenou zeleninu s čočkou a špaldou
- Do misky nalijte jogurt, přidejte citrónovou šťávu, sůl, prolisovaný česnek a nakrájenou jarní cibulku. Promíchejte a dejte do lednice.
- Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte nakrájenou zeleninu, zalijte vodou, osolte, zakryjte poklicí a vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Do velké pánve dejte uvařenou špaldu a čočku, čerstvou petrželku, promíchejte s uvařenou zeleninou a pár minut ještě prohřejte. Podávejte, přidejte připravený jogurtový dip a posypte dýňovými semínky a konopím.
Praktické
- Kupujte pouze kvalitní rostlinný jogurt a čtěte složení na obalu.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu – rýže, jáhly, amarant apod..
Obměna
- Můžete použít jinou obilovinu.
- Zeleninu můžete obměnit podle chuti, sezóny a stavu zásob.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
Komentáře
Moc jsme si s manželem pochutnali. Děkujeme. Úpravy dle toho, jak co bylo. Ke špaldě ještě zbytek rýže. Česnek restovany se zeleninou místo aby byl dipu. Místo brokolice květák. Rostlinnou smetanu ochucenou jen citrónovou šťávou a posypanou kořením tzatziki.