Ranní polévka by nás měla nejen zasytit, ale také naladit na začínající den. A protože k jaru patří vše zelené, co klíčí, nebojte se přidávat klíčky klidně i do polévky.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • hrnek nakrájené kapusty
  • hrnek květáku rozebraného na malé růžičky
  • kousek pórku nebo jarní cibulky
  • miso pasta
  • sůl
  • klíčky čočky a ředkvičky

Jak připravit miso polévku s klíčky

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Do horkého vývaru dáme trošku soli, mrkev, kapustu a květák nakrájené na malé kousky.
  3. Vaříme asi 10 minut, na závěr přihodíme jarní cibulku a odstavíme z ohně.
  4. V malém množství horké polévky rozmícháme asi 2 lžičky misa a zamícháme do polévky.
  5. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat posypané naklíčenou čočkou a ředkvičkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny a přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, celer, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák, pórek.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více, než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Klíčky můžeme dát jakékoliv nebo posypat zelenou natí.

Děti

  • Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.
  • Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.
  • Od 1,5 roku může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČervená čočka po indicku
Další článekDětská strava III. – ryby, nápoje, olej