Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva na smetaně

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Češi, hřiby a omáčky prostě patří k sobě. Tento recept je na ryze českou smetanová hřibovou omáčku, kterou ani normálně se stravující muži rozhodně neodmítnou :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • balíček hlívy ústřičné
  • 1 velká cibule
  • balení rostlinné smetany
  • hrst uvařené cizrny (nebo fazolí)
  • na ochucení: umeocet, drcenný kmín a kurkuma (nemusí být)
  • špetka soli

Katka má jedno dítě živené od malička jinak, druhé přeučené. Má zkušenosti se školkou i se školou. Sama brala léky na...

Jak připravit hlívovou omáčku

  1. Do woku nalijte olej a rozpalte ho.
  2. Vložte nadrobno nakrájenou cibulku, posolte a nechejte pod pokličkou dusit dozlatova.
  3. Přidejte na malé proužky nasekanou hlívu (či jiné houby), posypte trochu drcenným kmínem a kurkumou (nemusí být, pokud omáčku nechcete žlutou) a nechejte dusit.
  4. Pokud by se hlíva připalovala, přidejte trošku vody.
  5. Až bude hlíva měkká, nalijte smetanu (množství dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou) a dochuťte umeoctem (příp. shoyu).
  6. Do omáčky můžete vmíchat i uvařenou luštěninu (v tomto receptu uvařená cizrna).
  7. Podávejte např. s knedlíky, noky, těstovinami nebo jinou obilovinou a zeleninou.

Praktické

  • Pokud nepoužijete do omáčky luštěninu (např. jako na fotce zamíchanou vařenou cizrnu), dejte si k omáčce například uzené tofu, tempeh nebo luštěninové karbanátky.

Obměna

  • Místo hlívy můžete použít jakékoliv jiné houby, klidně ty, které nasbíráte v lese nebo třeba žampiony.
  • Kurkumu v receptu vůbec nemusíte používat, recept je výborný i bez ní.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dala jsem hlívu ze zahrádky, velké fazole, z koření jenom kmín, smetanu a umeocet. Mňam!!! 🤩

Výborná večeře-hlíva na smetaně s cizrnou a jáhlovými plackami.🥰😋🥰

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...