Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Výtečné pečené dýňové plátky

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech. Chutná dětem i dospělým a dá se mlsat i samotná.

Ingredience
  • dýně (velmi lahodné z hokaido nebo máslové)
  • 3 lžíce kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, olivový...)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Recept na pečenou dýni

  1. Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, dýni hokkaido není třeba loupat (pokud tedy už není dýně stará a tvrdá).
  2. Ze sójové omáčky, oleje a rozdrceného česneku připravíme marinádu.
  3. Dýni pokrájíme na cca 1 cm silné plátky a poklademe je na vymazaný plech nebo pečící papír.
  4. Potřeme marinádou a dáme péct do trouby předehřáté na cca 180°C. Pečeme cca 25 minut, až dýně začne zlátnout a je při píchnutí vidličkou měkká.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a dýni osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
  • Pro bezlepkovou verzi použijme sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky.
  • Dýně se dobře omývá kartáčkem na zeleninu.
  • Na pečení je skvělý nepřilnavý pekáč, pak není třeba vymazávat.
  • Dýni hokkaido neloupeme, pečením krásně změkne a lépe drží pohromadě. Slupka obsahuje spousty cenných látek a vlákninu, je škoda se jí zbavovat. Pokud slupku oloupeme, protože už je příliš tuhá, můžeme ji použít na vývar.

Obměna

  • Podobně lze připravit i cuketu nebo patizon, ale nejsou tak sladké.

Děti

  • Pečenou dýni můžeme dát už nejmenším dětem, ale těm do roka pouze slabě potřeme olejem, česnek a sójovou omáčku vynecháme.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
13. 9. 2025

Pečená podzimní zelenina včetně výborné dýně na kuskusu s čočkovým dipem. Brambor si nevšímejte, jsou pro domácí strávníky 🙂

makropes
4. 12. 2021

To bylo žrádýlko. Moc dobrá podle tohoto receptu, měla zkaramelizovanou sladkoslanou krustičku. Mňam mňam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.
30
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...
115
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.