Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Baba Ganoush z cukety

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původního lilku jsme zvolili variantu z cukety – a je luxusní!

Ingredience
  • 4 cukety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku tahini
  • 1 (i více) lžíce šťávy z citronu
  • 1-2 lžičky kůry z BIO citronu (není nutné)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli

Poslední dobou mi nebylo dobře. Dlouhé roky jsem se cítila velmi unavená, znuděná, bez nálady, bez energie, vystresov...

Jak připravit cuketový Baba Ganoush

  1. Cukety nakrájíme na tenké plátky.
  2. Potřeme je 2 lžícemi oleje a trochu posolíme (nebo postříkáme sojovou omáčkou).
  3. Dáme je buď na gril nebo do trouby a grilujeme/pečeme tak dlouho, až jsou krásné měkké a ogrilované (cca 7 minut).
  4. Nezapomeneme je otočit a nechat je udělat i z druhé strany.
  5. Cukety necháme vychladnout.
  6. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  7. Poté je přemístíme do mixéru.
  8. Spolu s 2 lžícemi olivového oleje, solí, tahini, kůrou a šťávou z citronu a česnekem rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  9. Ochutnáme, případně doladíme citronovou šťávou, umeoctem apod. dle chuti.
  10. Ozdobíme olivovým olejem a třeba pár kuličkami vařené cizrny nebo opraženými piniovými oříšky.
  11. Podáváme s pita chlebem, kváskovým pečivem, plackami aj.

Praktické

  • Cuketu je třeba opravdu dobře opéct, aby byla zlatavá z obou stran. Nebojte se použít olivový olej, jinak by byla příliš vysušená a dip nebude tak chutný.
  • Pokud cuketu nechceme grilovat, ani péct, můžeme ji udělat i na pánvi. Stačí na pánev nalít olivový olej, rozpálit ji, vložit cukety, zakrýt pánev pokličkou a nechat opéct “dozlatova” a poté otočit.
  • Lze podávat i jako dip k zelenině, pomazánku do placek, palačinek, sendvičů, rolek, jako omáčku k těstovinám aj.

Obměna

  • Místo cukety můžeme použít lilek, tak je tomu u originálního Baba Ganoush receptu.
  • Pomazánku můžeme nadstavit i hrstí uvařené cizrny nebo jiné luštěniny a získáme pomazánku s porcí bílkovin.
  • Dochutit ji můžeme i římským kmínem.
  • Místo soli můžeme použít umeocet.

Děti

  • Tento recept obsahuje hodně tuku, proto je vhodný spíše pro děti od 2 let a v menším množství.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak dlouho vydrží hotová pomazánka v lednici? Trvanlivost pomazánky…

Jaroslav Hlávka
9. 6. 2021

Dnes se podíváme na Blízký východ do Libanonu 😀
Napařená mrkev, bílá ředkev, baby špenát, ředkvičky, domácí kváskový chléb, posypka pražené piniové oříšky. Vynikající chuť a snadná příprava 😀

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...