Dříve, před stravou JJ a makrobiotikou jsem dělal jako Kaselské zelí s brambory, klobásou a kysaným zelím. Tato JéJe varianta je stejně dobrá, vlastně co to plácám, je dobřejší. Lehká jak na přípravu, tak na trávení.

Recept mi vychází tak pro 2 větší až 3 běžné jedlíky.

  • 1-2 lžíce oleje na smažení a pečení
  • 1x větší cibule na kostičky
  • 1/2 menší hlávky bílého nebo červeného zelí nakrájená na fleky cca 2×2 cm, jak se povede
  • 1/2 hrnku bulguru
  • 1/2 placky uzeného tempehu nakrájená na drobno
  • 1 menší jablko – celé i se šlupkou a jadřincem nastrouhané na hrubo
  • 2 hrnky horké vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl, trochu pepře, ať se vzepře, 1 lžička kmínu, 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 2 stroužky česneku – prolisované

Postup

Do kastrolu olej, na to pokrájenou cibuli, na to pokrájené zelí, jablko, okořenit, pak přidat bulgur, pokrájený tempeh a nemíchat. Zapnout plotýnku a nechat chvilku smažit, až když už to nelze vydržet, tak přilít vodu a zlehka promíchat. A nechat cca 20 min. dusit až se voda ztratí. Po vypnutí přimíchat prolisovaný česnek a doporučuji nechat přiklopené ještě min 1/2 hodiny dojít.

Praktické rady

Namísto tempehu lze přidat seitan. V tom případě bych přidal do směsi cca lžíci sojovky.
Nebál bych se přidat k tomuto objemu cca 200g kysaného zelí či pickles ze zelí, cca v polovině vaření.
Když to bude bez tempehu nebo sitanu, nic s neděje. Pak bych přidal dýňová nebo/i slunečnicová semínka.

Když si před tím dáte zeleninovou miso polévku s hrstí vařené cizrny na jednu osobu, tak je to hned lepší. Foto není, neboť to s takovou chutí sním a pak si vzpomenu na fotku 🙂

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Přidávám se, opravdu vynikající, jako koření jsem použila mletý kmín, trošku červené papriky a špetku chilli.Podáváno se salátem z vodnice, ředkviček a polníčku a kys. zelí.Mňamina:-)

  2. Vynikající. Neměla jsem ani tempeh ani seitan, a i tak to bylo skvělé. Na těchto stránkách je úžasné,že ještě v 17 hod. nevím co budu vařit na večeři a jen mrknu sem a vyskočí na mě inspirace. Děkuji 🙂

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBiologické jaro je tady!
Další článekKváskové knedlíky s kedlubnovým zelím a osmaženou cibulí s tempehem