- 2 hrnky uvařeného čiroku
- 1 hrnek pohankové mouky
- špetka soli
- voda a sůl na vaření šišek
Jak udělat bezlepkové knedlíky z čiroku
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
- Do mísy dáme vařený čirok, trošku soli a rozmixujeme na kaši.
- Do vzniklé kaše nasypeme mouku a vypracujeme tuhé těsto.
- Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
- Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Praktické
- Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a vařeného čiroku není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
- Pokud je čirok příliš mokrý a nejde rozmixovat, přidejte trochu vody. Ale ne moc, protože byste museli přidávat mouku.
- Mokré ruce jsou důležité, jinak budete mít těsto všude, ale nebudete mít knedlík.
- Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišku a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
- Pro ohřátí se dají šišky při dalším jídle jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují.
Obměna
- Do knedlíků můžete zapracovat jakékoli zbytky obilí nebo semínek. My jsme vařili čirok se lžící lněného semínka.
- Mouku můžete použít i jinou.
- Pro zachování bezlepkové varianty je však potřeba volit bezlepkové obilí a bezlepkové mouky.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku. Menším vynecháme sůl.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Výborné! Miso polévku pozvedly na další level! Použila jsem kombinaci čiroku a rýže natural 1:1 a vařila na pařáčku. Mám vždycky strach, že by se mi to ve vodě rozpadlo 🤷♀️
Šišky se povedly :) měla jsem větší hrnek, nebo je dělala menší – vyšlo mi jich 16. Uvařily se bez problémů a chutnaly mi moc. K nim zeleninová omáčka ( cibule, česnek, cuketa, petžel, celer a koření ), napařený batát a tempeh lupina, výborný!