- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, mrkev na šikmé proužky a batát na kostičky.
- Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, batát a trošku soli. Mícháme.
- Zalijeme deci horké vody nebo zeleninového vývaru a dusíme pod pokličkou asi 12 minut.
- V půl deci horké vody dobře rozmícháme lžíci tahini a přilijeme k dušené zelenině.
- Necháme pár minut bez pokličky povařit, aby se chutě prolnuly.
- Sundáme z plotny a dochutíme kapkou umeocta (slanější verze) nebo trochou shiromisa rozmíchaného ve vlažné vodě (sladší verze).
- Zelenina by měla být lehce obalená v omáčce. Pokud by bylo vody ještě moc, necháme ji chvíli bez pokličky vyvařit.
- Na závěr ozdobíme praženými sezamovými semínky a petrželkou.
Kombinujeme
Glazované batáty s mrkví se hodí jako zeleninová příloha k jakémukoliv pokrmu. V kombinaci s obilovinou (na snímku jsou vařené jáhly s rýží) to může být lehká večeře nebo snídaně. Nezapomeneme talíř doplnit kvašenou zeleninou a posypkou.
Obměna
Pokud nemáte batáty, můžete použít jenom mrkev.
Děti od roka
Mrkev s batáty vaříme jen s malinkým množstvím soli a oleje. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
Děti od roka a půl
Pokrm můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
Děti od 2 let
Mohou pokrm podle receptu.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Jako snídaně s ovesnou kaši s kroupami…posypáno dýňovými semínky…
Snídaně na jedničku 👍