Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta s bršlicí a rýží

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Dnešní teplé počasí mě přivedlo při přípravě oběda na kukuřici. Neměla jsem namočenou naši oblíbenou krupici, tak jsem sáhla po instantní polentě a přidala čerstvou bršlici a bílou rýži. Byla to opět rychlovka! Snědli jsme bez mála celý plech, jak nám přišla k chuti.

Ingredience
na jeden plech
  • 1 hrnek kukuřičné instantní polenty
  • hrst čerstvé bršlice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku vařené rýže
  • špetka soli

Kurz a členství v Klubu Jíme Jinak jsem si koupila k narozeninám. Díky výsledkům, kterých jsem dosáhla, teď vím, že t...

Postup
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.
  1. Dáme vařit vodu se solí.
  2. Omyjeme ve studené vodě bršlici a nasekáme na drobno.
  3. Do vroucí vody rozmícháme instantní polentu a za stálého míchání na mírném plameni vaříme několik minut do zhoustnutí.
  4. Když je polenta dosatečně hustá, vmícháme bršlici a uvařenou rýži.
  5. Promícháme a vlijeme na hluboký plech a necháme vychladnout.
  6. Po zchladnutí lze dobře porcovat.

Praktické

  • Osobně mám raději klasickou krupici, tu je ale vhodné na pár hodin namočit.
  • I minutovou polentu vařím něco málo minut, je pak lépe stravitelná, chutnější, hustější.
  • Pokud máte čas stát u vaření polenty, klidně změňte postup – dejte ji do studené vody a za občasného a ke konci stálého míchání jí přiveďte k varu. Bude lépe provařená.
  • Někdy je potřeba přidat více vody než je v návodu, mějte proto vodu po ruce, když polentu mícháte.
  • Polenta po ztuhnutí bude mít tvar podle nádobí, do které ji nalijete. Nemusí to být plech, ale klidně mísa, talíř apod.
  • Množství si přizpůsobte pro vaši potřebu, my děláme vždy více než na jedno jídlo, protože se hodí na svačiny.

 

Kombinujeme

Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.

Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

 

Do polenty můžeme dát cokoli, co máme rádi. Bude pokaždé jiná a v kuchyni bude legrace.

Děti

Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pravě uvařeno, dala jsem bršlici+medv.česnek, trošku kopřivy :-) a trošku tebi i dovnitř.
Naďo, prosím jak to děláte s tím lahůdk.droždím? Jak to stuhne, obalím na “sucho v lah.” droždím a opeču s trochou oleje na pánvi? Omlouvám se za možná jednoduchý dotaz, jsem začátečník :-)

Naďo jsi mě úplně nalákala..:) mě nějak bršlice nejede..ale tak to tedy zkusím..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kopřivová pomazánka

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...

Medvědí pomazánka

Chcete být silní jako medvěd? Dejte si na jaře medvědí česnek jako to dělá on. Krásně zelená česneková pomazánka chutná jako tvarohová. Vyrobíte ji raz dva...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Kosmatice – smažené bezinkové květy

Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Tempura z mrkvové natě

Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo...