Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, kteří drží bezlepkovou dietu.

Ingredience
1 porce (5 malých bramboráčků)
  • 60 g pohanky kroupa
  • 80 g cukety
  • 2 menší stroužky česneku
  • majoránka (1 lžíce nebo de chuti)
  • větší špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 10-30 g vody

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit cuketové bramboráčky

  1. Pohanku zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme přes noc namočenou.
  2. Ráno slijeme přes síto.
  3. Pohanku dáme do mixéru se syrovou cuketou, česnekem, solí, sojovkou, majoránkou a přilijeme trošku vody (začneme na 10 g).
  4. Rozmixujeme.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Pokud by se hmota nedala rozmixovat, postupně přilíváme vodu (max 30 g), až vznikle hladké hutnější těsto (jako na lívance).
  7. Rozpálíme si nepřilnavou pánev a nalijeme na ni lžíci těsta.
  8. Jakmile bramboráček shora změní barvu (ztmavne), obrátíme ho.
  9. Doděláme všechny bramboráčky.

Praktické

  • Pokud nemáme dobrou pánev, tak ji potřeme olejem a bramboráčky osmažíme. V takovém případě doporučuji dát do těsta i lžíci rozemletých lněných semínek (místo vejce, aby těsto dobře drželo).
  • Když jste to přehnali s vodou a máte těsto řidší, nic se neděle, přimíchejte do něj trochu bezlepkové (nebo lepkové) mouky.
  • Pokud nestíháte namočit pohanku, můžete ji přelít horkou vodou, aby trošku změkla, scedit a poté rozmixovat.

Obměna

  • Můžeme přidat i kmín.

Děti

  • Pokud omezíte dochucovadla (sůl, sojovku, česnek), jsou lívanečky vhodné i pro děti od 1,5 roku.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

70 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Karolína
30. 8. 2025

Skvělé!!! Děti si včera na večeři moc pochutnaly 😋 a to klasické bramboráky nikdy zrovna nemusely..

OMG Luxusní!!!😉❤️

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.
klub
50
59

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!