Vědci z Belgie objevili jasnější vztah mezi rakovinou a cukrem. Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukóza), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Cukr jako bílý jed

Souvislost s obsahem cukru ve stravě a vznikem různých vážných nemocí je známá už dlouho. U nás už před rokem 1989 řada léčitelů varovala před jeho vysokou spotřebou. O cukru hovořili jako o bílem jedu (10 důvodů, proč se vyhnout cukru), společně s bílou moukou a mlékem stejně jako už mnozí před nimi. Pro většinu lidí to bylo příliš silné tvrzení a málokdo je vyslyšel. Stejně jako lektory, kteří už dvacet let hlásají to samé a cukr „zakazují“ všem vážně nemocným, kteří se k nim dostanou. Často jsou to právě onkologičtí pacienti v posledním stádiu, kterým už neumí klasická medicína pomoci. Jeden z prvních pokynů při léčbě rakoviny je právě vysadit cukr. A zdá se, že už i na akademické půdě se pro to najdou racionální důvody.

Cukr a rakovina v kostce

Co je to Warburgův efekt?
Warburg zjistil, že rakovinná buňka se liší od normální svým metabolismem. Normální buňka využívá k zajištění energie tzv. mitochondriální dýchání. Na rozdíl od toho nádorová buňka využívá zcela odlišný proces, tzv. aerobní glykolýzu (rychlý rozklad glukózy). Přitom dojde ještě k několika významným změnám, v buňce začne vznikat kyselina mléčná a stává se kyselou, ale hlavně – vytratí se schopnost buňky odumřít v případě, že je příliš stará nebo poškozená. „Nesmrtelnost“ buněk získaná tímto způsobem vede k bujení nádorů.

Vědci se tématem souvislosti cukru a rakoviny zabývají už od roku 2008, aby lépe pochopili Warburgův efekt.

Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukózou), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Dle vědců zatím není jasné, co přesně způsobuje Warburgerův efekt, ale jedno je jisté: čím více cukru člověk konzumuje, tím silnější je Warburgerův efekt a tím agresivnější je rakovina. (1)

Takových studií je již více:

  • Dr. Undurti N. Das v Nutrition zdůraznil fakt, že fruktóza, složka klasického cukru, nebo sacharóza, mění metabolismus buněk a zvyšuje aktivitu proteinů podporujících rakovinu.
  • Předchozí článek podporují a sdílejí ve svém článku i Ashutosh Kumar, Ph.D. a jeho kolegové – z katedry farmakologie a toxikologie na Národním ústavu farmaceutického vzdělávání a výzkumu v Hajdarábádu v Indii.
  • Několik studií zjistilo zvýšené riziko karcinomu endometria u žen, které konzumovaly vysoké hladiny sacharózy.
  • Některé studie spojují příjem cukru i s rakovinou tlustého střeva – zejména u mužů.
  • Tato studie ukázala, že sacharóza zvyšuje míru rakoviny prsu. Více než u poloviny myší krmených dietou bohatou na sacharózu trpělo rakovinou mléčných žláz. U těch, které konzumovaly dietu bohatou na škroby to bylo jen 30 %. Řada studií s tímto spojením souhlasí.

Přečtěte si také:
6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje
10 důvodů, proč se vyhnout cukru
Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách
– Praktický průvodce moderními přírodními sladidly
– Moderní dilema – je horší tuk nebo cukr?

Jedno je jasné: je třeba snížit množství cukru

Zda a jak cukr přispívá k mnoha různým druhům rakoviny u lidí, není ještě úplně jasné. Jasné je ale to, že bychom všichni rozhodně měli snížit spotřebu jednoduchých cukrů a sladidel. Spotřeba cukru je v Česku v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jednou z příčin je vysoká spotřeba potravin, které cukr obsahují – sladkosti, cukrářské a pekařské výrobky, slazené nápoje, ale také je také i ve výrobcích, kde byste ho nečekali.

Až 21 % českých dětí jí sladkosti na pravidelné bázi každý den (2)!

V dnešní době často v dobré víře saháme po alternativách cukru – agáve, kokosový cukr, třtinový, umělá sladidla, sirupy, med (Pravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro nás není?) a dalších „zdravějších“ sladidlech. Ale to je pořád pouze jednoduchý cukr, tedy řešení „z bláta do louže“. Naopak nám ve stravě chybí přirozené komplexní sacharidy z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce.

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekChcete si ozdobit zeď? Vyrobte si nástěnku (nejen) na fotky téměř zdarma
Další článekSoutěž: řekněte nám, co vám přináší Klub JJ a vyhrajte balíček od Probio za 500 Kč