Vědci z Belgie objevili jasnější vztah mezi rakovinou a cukrem. Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukóza), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Cukr jako bílý jed

Souvislost s obsahem cukru ve stravě a vznikem různých vážných nemocí je známá už dlouho. U nás už před rokem 1989 řada léčitelů varovala před jeho vysokou spotřebou. O cukru hovořili jako o bílem jedu (10 důvodů, proč se vyhnout cukru), společně s bílou moukou a mlékem stejně jako už mnozí před nimi. Pro většinu lidí to bylo příliš silné tvrzení a málokdo je vyslyšel. Stejně jako lektory, kteří už dvacet let hlásají to samé a cukr „zakazují“ všem vážně nemocným, kteří se k nim dostanou. Často jsou to právě onkologičtí pacienti v posledním stádiu, kterým už neumí klasická medicína pomoci. Jeden z prvních pokynů při léčbě rakoviny je právě vysadit cukr. A zdá se, že už i na akademické půdě se pro to najdou racionální důvody.

Cukr a rakovina v kostce

Co je to Warburgův efekt?
Warburg zjistil, že rakovinná buňka se liší od normální svým metabolismem. Normální buňka využívá k zajištění energie tzv. mitochondriální dýchání. Na rozdíl od toho nádorová buňka využívá zcela odlišný proces, tzv. aerobní glykolýzu (rychlý rozklad glukózy). Přitom dojde ještě k několika významným změnám, v buňce začne vznikat kyselina mléčná a stává se kyselou, ale hlavně – vytratí se schopnost buňky odumřít v případě, že je příliš stará nebo poškozená. „Nesmrtelnost“ buněk získaná tímto způsobem vede k bujení nádorů.

Vědci se tématem souvislosti cukru a rakoviny zabývají už od roku 2008, aby lépe pochopili Warburgův efekt.

Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukózou), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Dle vědců zatím není jasné, co přesně způsobuje Warburgerův efekt, ale jedno je jisté: čím více cukru člověk konzumuje, tím silnější je Warburgerův efekt a tím agresivnější je rakovina. (1)

Takových studií je již více:

  • Dr. Undurti N. Das v Nutrition zdůraznil fakt, že fruktóza, složka klasického cukru, nebo sacharóza, mění metabolismus buněk a zvyšuje aktivitu proteinů podporujících rakovinu.
  • Předchozí článek podporují a sdílejí ve svém článku i Ashutosh Kumar, Ph.D. a jeho kolegové – z katedry farmakologie a toxikologie na Národním ústavu farmaceutického vzdělávání a výzkumu v Hajdarábádu v Indii.
  • Několik studií zjistilo zvýšené riziko karcinomu endometria u žen, které konzumovaly vysoké hladiny sacharózy.
  • Některé studie spojují příjem cukru i s rakovinou tlustého střeva – zejména u mužů.
  • Tato studie ukázala, že sacharóza zvyšuje míru rakoviny prsu. Více než u poloviny myší krmených dietou bohatou na sacharózu trpělo rakovinou mléčných žláz. U těch, které konzumovaly dietu bohatou na škroby to bylo jen 30 %. Řada studií s tímto spojením souhlasí.

Přečtěte si také:
6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje
10 důvodů, proč se vyhnout cukru
Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách
– Praktický průvodce moderními přírodními sladidly
– Moderní dilema – je horší tuk nebo cukr?

Jedno je jasné: je třeba snížit množství cukru

Zda a jak cukr přispívá k mnoha různým druhům rakoviny u lidí, není ještě úplně jasné. Jasné je ale to, že bychom všichni rozhodně měli snížit spotřebu jednoduchých cukrů a sladidel. Spotřeba cukru je v Česku v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jednou z příčin je vysoká spotřeba potravin, které cukr obsahují – sladkosti, cukrářské a pekařské výrobky, slazené nápoje, ale také je také i ve výrobcích, kde byste ho nečekali.

Až 21 % českých dětí jí sladkosti na pravidelné bázi každý den (2)!

V dnešní době často v dobré víře saháme po alternativách cukru – agáve, kokosový cukr, třtinový, umělá sladidla, sirupy, med (Pravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro nás není?) a dalších „zdravějších“ sladidlech. Ale to je pořád pouze jednoduchý cukr, tedy řešení „z bláta do louže“. Naopak nám ve stravě chybí přirozené komplexní sacharidy z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekChcete si ozdobit zeď? Vyrobte si nástěnku (nejen) na fotky téměř zdarma
Další článekSoutěž: řekněte nám, co vám přináší Klub JJ a vyhrajte balíček od Probio za 500 Kč