Vědci z Belgie objevili jasnější vztah mezi rakovinou a cukrem. Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukóza), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Cukr jako bílý jed

Souvislost s obsahem cukru ve stravě a vznikem různých vážných nemocí je známá už dlouho. U nás už před rokem 1989 řada léčitelů varovala před jeho vysokou spotřebou. O cukru hovořili jako o bílem jedu (10 důvodů, proč se vyhnout cukru), společně s bílou moukou a mlékem stejně jako už mnozí před nimi. Pro většinu lidí to bylo příliš silné tvrzení a málokdo je vyslyšel. Stejně jako lektory, kteří už dvacet let hlásají to samé a cukr “zakazují” všem vážně nemocným, kteří se k nim dostanou. Často jsou to právě onkologičtí pacienti v posledním stádiu, kterým už neumí klasická medicína pomoci. Jeden z prvních pokynů při léčbě rakoviny je právě vysadit cukr. A zdá se, že už i na akademické půdě se pro to najdou racionální důvody.

Cukr a rakovina v kostce

Co je to Warburgův efekt?
Warburg zjistil, že rakovinná buňka se liší od normální svým metabolismem. Normální buňka využívá k zajištění energie tzv. mitochondriální dýchání. Na rozdíl od toho nádorová buňka využívá zcela odlišný proces, tzv. aerobní glykolýzu (rychlý rozklad glukózy). Přitom dojde ještě k několika významným změnám, v buňce začne vznikat kyselina mléčná a stává se kyselou, ale hlavně – vytratí se schopnost buňky odumřít v případě, že je příliš stará nebo poškozená. „Nesmrtelnost“ buněk získaná tímto způsobem vede k bujení nádorů.

Vědci se tématem souvislosti cukru a rakoviny zabývají už od roku 2008, aby lépe pochopili Warburgův efekt.

Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukózou), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Dle vědců zatím není jasné, co přesně způsobuje Warburgerův efekt, ale jedno je jisté: čím více cukru člověk konzumuje, tím silnější je Warburgerův efekt a tím agresivnější je rakovina. (1)

Takových studií je již více:

  • Dr. Undurti N. Das v Nutrition zdůraznil fakt, že fruktóza, složka klasického cukru, nebo sacharóza, mění metabolismus buněk a zvyšuje aktivitu proteinů podporujících rakovinu.
  • Předchozí článek podporují a sdílejí ve svém článku i Ashutosh Kumar, Ph.D. a jeho kolegové – z katedry farmakologie a toxikologie na Národním ústavu farmaceutického vzdělávání a výzkumu v Hajdarábádu v Indii.
  • Několik studií zjistilo zvýšené riziko karcinomu endometria u žen, které konzumovaly vysoké hladiny sacharózy.
  • Některé studie spojují příjem cukru i s rakovinou tlustého střeva – zejména u mužů.
  • Tato studie ukázala, že sacharóza zvyšuje míru rakoviny prsu. Více než u poloviny myší krmených dietou bohatou na sacharózu trpělo rakovinou mléčných žláz. U těch, které konzumovaly dietu bohatou na škroby to bylo jen 30 %. Řada studií s tímto spojením souhlasí.

Přečtěte si také:
6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje
10 důvodů, proč se vyhnout cukru
Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách
– Praktický průvodce moderními přírodními sladidly
– Moderní dilema – je horší tuk nebo cukr?

Jedno je jasné: je třeba snížit množství cukru

Zda a jak cukr přispívá k mnoha různým druhům rakoviny u lidí, není ještě úplně jasné. Jasné je ale to, že bychom všichni rozhodně měli snížit spotřebu jednoduchých cukrů a sladidel. Spotřeba cukru je v Česku v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jednou z příčin je vysoká spotřeba potravin, které cukr obsahují – sladkosti, cukrářské a pekařské výrobky, slazené nápoje, ale také je také i ve výrobcích, kde byste ho nečekali.

Až 21 % českých dětí jí sladkosti na pravidelné bázi každý den (2)!

V dnešní době často v dobré víře saháme po alternativách cukru – agáve, kokosový cukr, třtinový, umělá sladidla, sirupy, med (Pravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro nás není?) a dalších “zdravějších” sladidlech. Ale to je pořád pouze jednoduchý cukr, tedy řešení “z bláta do louže”. Naopak nám ve stravě chybí přirozené komplexní sacharidy z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce.

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekChcete si ozdobit zeď? Vyrobte si nástěnku (nejen) na fotky téměř zdarma
Další článekSoutěž: řekněte nám, co vám přináší Klub JJ a vyhrajte balíček od Probio za 500 Kč