Polévku bych nazvala sladké probuzení, díky libečku je mnohem zajímavější.

Ingredience
pro 4 porce
  • Zeleninový vývar
  • Petržel
  • Dýně máslová, nebo jakákoliv jiná
  • Kadeřávek nebo kapusta
  • Libeček (čerstvý nebo sušený)
  • Miso ječmenné nebo rýžové
  • Špetka soli
  • Nějaké vařené obilí pro velké jedlíky

Jak připravit ranní miso polévku

  1. Zeleninový vývar přivedeme k varu.
  2. Osolíme, přidáme petržel a dýni.
  3. Po 5 min varu přidáme kadeřávek.
  4. Vaříme společně ještě 10min, vypneme plamen.
  5. V troše horké vody rozmícháme miso, přilijeme do polévky, přidáme nadrobno nakrájený libeček a necháme pod pokličkou 2 min rozvinout chutě.
  6. Podáváme k snídani s vařeným obilím.

Praktické

  • Dnes si mužská část rodiny dala tuto polévku s vařenými ječnými krupkami. Zbylé vařené krupky můžeme využít na svačinku nasladko nebo naslano, viz níže.
  • Svačinka naslano: vařené krupky, nadrobno pórek nebo jarní cibulka, gomasio
  • Svačinka nasladko: vařené krupky, slad rozmíchaný v horké vodě, mandle.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Dala jsem sbohem cukru a mlsná už mě nehoní (Jana)

Jana: Z čoho mám najväčiu radosť je, že práve...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

I když jsem hřešila, mám 3 kilča dole (Milena)

Milena: Dobrý den, ráda bych celému týmu ze srdce...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...
  1. Ahoj, chtěla jsem se zeptat,jestli nevíte,kde je chyba. Když začnu pravidelně snídat Míšo polévku, mám po 3,4 dnech bolení břicha, problém se stolici. Před Vánoci se mi to nedělo,mám to od února…. Nevím,co s tím.

        • Škoda, že tady není už další odpověď. To mě zajímalo, protože jsem měla/mám trošku podobné podezření

                • No už jsem na to koukala. Sedělo by z toho to, co se týká trávení (břicho, nadýmání a reflux). Ostatně proto jsem si našla vás a přešla na tento jídelníček. Tyto příznaky jsem ale našla v minulosti už u spousty jiných oslabení, tak stále doufám, že se to touto stravou prostě spraví.
                  Zatím nevím, jestli mi opravdu vadí miso a kvašené nebo mě nadýmá spíš hodně zeleniny, případně lepek, nebo jestli se spíš čistím nebo se mi ještě nestihlo úplně ulevit… Fakt nevím.
                  Muž (tonje ten gastroenterolog) mne uklidňuje, že na HIT nejsem osobnostní typ. 🤭 Tak toho bych se možná mohla držet. 😂

                  • Já bych vysadila lepek a kvašené omezila na lžíci zeleniny k hlavnímu jídlu a miso a sojovku v malých dávkách do jídla. Žádné pečivo, žádné mléko, žádný lepek. To by mělo rychle zabrat. Když ne, vysadila bych kvašené, aby se vzpamatoval histamin a jeho vstřebávání. Vyléčit trávení nějakou dobu trvá. Úleva může být rychlá, ale regenerace může trvat měsíce.

                    • Dobře Evi. Děkuji za radu. Tak holt ještě ten lepek… To je z toho asi to hlavní. Akorát je mi líto toho všeho obilí, co tu mám nakoupené. (oves, ječmen, špalda) a teď teda i seitanu. No, třeba když se to spraví, budu ho zase moci zařadit.

                    • No Zuzko, máš dvě možnosti – všechno to dojíst a pak dát dietku, nebo to rozdat (seitan můžeš do mrazáku), aby se ti do toho nepustili broučci nebo moli a až to půjde, tak koupit nové.

                    • No vyzkouším. Ale znamená to radši nedělat ty miso polévky? A ume ocet? Tím teď dochucuji skoro všechno.

                    • Jenomže to se mi dost vylučuje s tím, jak vařím nové podle vás. To budu muset vynechat právě to, na vo jsem s vámi přešla. Třeba právě ty ranní polévky. Bez misa? To je mám hodně osolit? „sladké“ je nedám… A dochucuji teda právě umeoctem, vařím často základ jen málo šílený, odebírám prckovi a dochucuji. Ume a sojovky. Když to vynechám, chutnat mi asi nebude a nevidím to jako udržitelné. Pardon, nerada bych se z toho hroutílula, ale z téhle představy už se opravdu skoro hroutím 🤐

                    • Vůbec se nehruť, Zuzko, spousta lidí na začátku nesnáší chuť miso pasty a těch našich zdravých dochucovadel, takže si to vaří osolené, někdo dává kmín apod., a třeba i základ osmahnou na tuku, to je chutnější, když tam nemáš ten tukový chuťový můstek z misa. Nedávej moc sladké zeleniny (mrkev, dýně, petržel), dej víc natí a kulaté zeleniny. Budeš se muset asi rozhodnout, co vlastně chceš udělat teď a co potom. Nemusí to přeci být napořád, jde o to pohnout s tím zdravým, aby ti bylo lépe a nebylo to chronické. Můžeš nad tím zavřít oči, ale asi se tím nic nevyřeší. Úplně klidně vař podle našich jídelníčku, to vůbec není problém, lidí s HITem, fefluxem, dnou a dalšími omezeními máme mraky a v pohodě to jde i chutně, neboj 😉

  2. Děvčata, mám problém :-) Muž začal chodit do zaměstnání později než já. Protože nám sousedí kuchyň s ložnicí, nemohu už po ránu vařit, aniž bych ho rušila. DOTAZ: která z Vás si vaří polévku večer a nechává v termosce na ráno? Zeleninu z polévky uchováváte v polévce v termosce, nebo zavřete do sklenice a necháte „zatáhnout“ víčko? S obilovinou není problém, ta je v lednici v zásobě. Než jdu z domova, něco pojíst musím, zvlášť, končím li s jídlem večer brzy. Děkuji ♥

    • Jani to bych nedělala, celá noc je moc. A nešlo by vše připravit večer, nakrájet zeleninu do krabičky, dát na sporák hrnec a prostě si to uvařit potichu? Vždyť by stačilo nalít vývar, ohřát ho, přidat zeleninu a miso, to jde určitě potichu. Navíc mě napadá, kdyby jste vy vstávala jako druhá také by váš muž nesměl do kuchyně?

      • Ahoj Helenko, když muž vstává první, ani o něm nevím. Je jak myška. Ale mně také jen tak nic nevzbudí. Ale on má lehké spaní. Takto by to šlo taky! zeleninku připravím večer, syrovou do vcuc krabičky a ráno ji jen vložím do vývaru / vody, ať se povaří. Teda, já mám ještě někdy dosud výpadky… Jak si člověk zafixuje „jednu cestu cvičený opice“ tak je to pak znát. Ještě, že jsou recepty a postupy JJ variabilní! Děkuji ti, Jana

          • Manžel je zlato, co se týká JJ a mých dalších stravovacích průzkumů nebo hobby vrtochů, změn a nadšení. Já jsem k jeho hobby také tolerantní, to vyplývá jedno z druhého, ta rovnováha tu je. Jen mi to přišlo bezohledné, řádit v kuchyni, když on je ráno jak myška. Ale když si připravím i ten hrnec na plotnu, bude vše OK :-) Jinak -manžel JJ stravu si dá občas také, ochutná, posoudí, pochválí… proti běžnému jídelníčku je to prý zajímavá, chutná a odlehčení změna. Spousta dobrot z JJ jsem propašovala do rodinného jídelníčku a vydávám je za tradiční jídla :-)

            • Tak takové zlato je nutné si hýčkat :-). Nejvíc bouchají hrnce a krájení zeleniny, ostatní se dá dělat téměř bez zvuku :-). A když manželovi necháte občas na plotně čerstvou teplou polívku určitě ho překvapíte :-)

  3. Vlaďko, to je opravdu zajímavé, že ta paní lichotnice s jídlem udeřila hřebíček na hlavičku. Vypadáte skvěle a jste vitální i když doma běháte kolem dítěte a pak ponocujete? Klobouk dolů a jen tak dál!

  4. Evi, já jsem si to prostě nemohla nechat pro sebe, protože mě to fakt strašně moc překvapilo…ta slečna byla úžasná, měla odvahu přijít a popovídat si…vidím, že úřadujete v podobný čas jako já, 00:26 :-))))…připadne mi, že ta komentářová fotka docela stačí, ale podívám se, když najdu nějakou schopnou, ráda ji pošlu…

    • Jo jo, v noci je klid :-) Já mám radost, že jste to napsala, zažíváme podobné věci. My i mnozí z vás, ale málokdo má odvahu to zveřejnit :-)

  5. ranní miso polévku mám taky moc ráda…já se s vámi musím podělit o příběh, který se mi onehdá stal…občas chodím hrávat s kapelou, už léta, teď na rodičovské, občas pro zábavu a potěšení…na minulé akci ke mně přišla mladá slečna a říká mi: paní, já Vás celý večer sleduju a říkám si: co Vy asi jíte, co prosím Vás jíte, že máte v sobě tolik vitality a vypadáte tak dobře! máte krásně načesané vlasy, já se na Vás celý večer dívám a obdivuju! no, spadla mi brada, užasle jsem se na ni dívala a samozřejmě jsem jí prozradila to sladké tajemství JJ, aspoň zčásti…hlavně jsem nechápala, co bylo na mých vlasech úžasného, když ještě 5 minut před odjezdem jsem pobíhala doma s fénem v ruce a snažila se přijít včas na smluvené místo odjezdu…buďte si jisté, že i vy, všechny na webu JJ jste plné vitality a energie, jen to možná nejste schopné sami posoudit :-), ale okolí to vidí! jen možná nic neříká, ale to jen proto, že vám závidí :-)

    • Vlaďko, tak to jsem musela dát na hlavní stránku! Moc děkujeme za krásnou zkušenost a povzbuzení pro všechny ostatní. Kdybyste měla větší fotku, pošlete, ta komentářová je maličká, rády vám ji vyměníme za větší :-)

  6. Zobrazit všech 30 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJohn Lennon (IX. díl)
Další článekRychlá večeře co dům dal