Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Smažené jáhlové placky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Na výlety nosíme často pomazánku a placky. Děláme je na mnoho způsobů, tyhle jsou zrovna z jahel a sezamu. 

Ingredience
  • 1 hrnek vařených jahel
  • špetka soli
  • pár lžic horké vody
  • pár lžic pohankové mouky
  • olej na smažení

Jak připravit placičky z jáhel

  1. Jáhly propereme ve studené vodě a vaříme v poměru 1:3 s troškou soli do vyvaření vody.
  2. Takto uvařené jáhly zaprášíme pohankovou moukou, promícháme a mokrýma rukama tvoříme placky, které klademe do rozpáleného oleje.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Podle tloušťky smažíme krátce po obou stranách do zlatavé barvy.
  5. Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.

Praktické

  • Těsto musí být tuhé, aby se nám placky při smažení nerozpadaly a plamen necháme běžet naplno.
  • Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.

Obměna

  • Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí.
  • Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.
  • Můžeme použít koření (kmín, majoránka, česnek atd.), přidat semínka (na fotce placky, do kterých jsme přidali sezamové semínko), mořské řasy nebo strouhanou zeleninu.

Děti

  • Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

78 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaký olej prosím používat na smažení např. jáhlových placek? Nebo do dýňového perníku, těsta na štrúdl aj. Děkujeme

Kateřina
21. 8. 2025

Jáhlové placičky v troubě s cibulkou, petrželkou a nastrouhanou mrkví. Jáhly jsem vařila se lněným semínkem a byly rozvařenější, tak už mouka nebyla potřeba. Omáčka čočková se zeleninou 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Bezlepkové rýžové knedlíky z celého zrna

Rychlé knedlíky, kde základ tvoří uvařená rýže, jsou prima zpestření našich talířů. A když smícháte tmavou a světlou rýži, bude to krásné i vizuálně.

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...