Na omáčku:
- 1 lžička gochujangu
- 2 lžičky tamari
- 1 vrchovatá lžička rýžového sirupu
- 2 lžičky rýžového octa
- 1 lžička saké
- 2 lžičky mirinu
- 1 vrchovatá lžička červeného misa
- 1/2 sklenice vody
Ostatní ingredience:
- lilek
- japonské papriky Murasaki (nebo jiné)
- přírodní tofu
- olej
- sezamová semínka
- pažitka
- kukuřičný škrob
- pažitka nebo jarní cibulka
Recept na tofu s lilkem
- Všechny ingredience na omáčku dobře promíchejte.
- Lilky nakrájejte na kostky velikosti sousta.
- Z paprik odstraňte vršky a lehce vydlabejte semínka.
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte obě zeleniny, míchejte a otáčejte, dokud nezezlátnou ze všech stran. Lehce osolte.
- Tofu nakrájejte na kostky velikosti sousta. Lehce osolte a pokapejte trochou oleje. Dobře promíchejte a tofu posypte kukuřičným škrobem. Rozehřejte pánev s olejem a tofu opečte dozlatova. Nakonec přidejte sezamová semínka a dopečte.
- Když je zelenina měkká (ne převařená) a dobře opečená, přelijte ji omáčkou, zvyšte plamen a vařte. Po několika sekundách přidejte tofu a vařte, dokud omáčka nezhoustne a neobalí zeleninu i tofu.
- Posypejte pažitkou nebo jarní cibulkou.
Praktické
- Podávejte s rýží.
- Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv papriku.
- Můžete použít jakékoliv miso.
Děti
- Pikantní pokrm nevhodný pro děti.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Buďte první, kdo napíše komentář