Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Tofu s lilkem

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Recept pro milovníky japonské kuchyně. Připravte si lahodnou omáčku, opečte zeleninu a tofu a užijte si chutný a zdravý pokrm s rýží. Skvělá inspirace pro letní vaření.

Ingredience
Na omáčku:
  • 1 lžička gochujangu
  • 2 lžičky tamari
  • 1 vrchovatá lžička rýžového sirupu
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 1 lžička saké
  • 2 lžičky mirinu
  • 1 vrchovatá lžička červeného misa
  • 1/2 sklenice vody
Ostatní ingredience:
  • lilek 
  • japonské papriky Murasaki (nebo jiné)
  • přírodní tofu
  • olej
  • sezamová semínka
  • pažitka
  • kukuřičný škrob
  • pažitka nebo jarní cibulka

Mojí hlavní motivací bylo zhubnout. Povedlo se.  A přišly i benefity navíc – nejsem unavená, přestala mě bolet ...

Recept na tofu s lilkem

  1. Všechny ingredience na omáčku dobře promíchejte.
  2. Lilky nakrájejte na kostky velikosti sousta.
  3. Z paprik odstraňte vršky a lehce vydlabejte semínka.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte obě zeleniny, míchejte a otáčejte, dokud nezezlátnou ze všech stran. Lehce osolte.
  5. Tofu nakrájejte na kostky velikosti sousta. Lehce osolte a pokapejte trochou oleje. Dobře promíchejte a tofu posypte kukuřičným škrobem. Rozehřejte pánev s olejem a tofu opečte dozlatova. Nakonec přidejte sezamová semínka a dopečte.
  6. Když je zelenina měkká (ne převařená) a dobře opečená, přelijte ji omáčkou, zvyšte plamen a vařte. Po několika sekundách přidejte tofu a vařte, dokud omáčka nezhoustne a neobalí zeleninu i tofu.
  7. Posypejte pažitkou nebo jarní cibulkou.

Praktické

  • Podávejte s rýží.
  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv papriku.
  • Můžete použít jakékoliv miso.

Děti

  • Pikantní pokrm nevhodný pro děti.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Lilek na japonský způsob

Jednoduchý recept pro milovníky japonské kuchyně a tip, jak využít lilek.

Veganský Unagi Don

Upravená verze slavné japonské klasiky Unagi Don nebo Unadon podle Unagi (úhoř) a donburi (rýžová miska). V mojí verzi úhoře nahradil lilek a výsledkem je ...

Japonské Shishimai

Ideální pokrm pro milovníky japonské kuchyně, kteří hledají inspiraci na netradiční způsob přípravy zeleniny. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tento laho...

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

Dýňové Donabe

Pokud milujete asijskou kuchyni, určitě si tento recept vychutnáte stejně, jako já. Je rychlý na přípravu a užijete si spoustu chutí a konzistencí.

Donabe s filetem s chutí moře

Chutný veganský “filet” s chutí ryb a japonskou omáčkou. Nejlepší je servírovat ho přímo v hrnci, kde se vařil. Stačí 20 minut a lahodný pokrm ...