Domů > Jak začít > Základní suroviny > Obiloviny

Víte, v čem se liší celozrnná a natural rýže?

V obchodech a zdravých výživách můžeme narazit na rýži natural, neloupanou, celozrnnou či hnědou. Jaké jsou v nich rozdíly a jak se v druzích ráže vyznat? Díky článku už budete mít jasno.

Tři druhy rýže

  • Rýže natural – vymlácená zrna rýže, která se vyloupnou z tvrdé slupky a mírně brousí. Tato rýže si zachovává nejvíce živin, minerálů a vitamínů. Jelikož není jinak upravená, říká se jí také rýže celozrnná (někdy též hnědá, neloupaná).
  • Rýže bílá – zrna rýže zbavená veškerých obalových vrstev, proto jsou zcela bílá. Chybí jim mnoho živin, minerálů a vitamínů, které byly odstraněny úpravou.
  • Rýže parboiled – před vyloupáním jsou zrna vystavena vysokému tlaku, díky čemuž se část vitamínů a minerálů z povrchových vrstev dostane do jádra. Je tedy výživnější než čistě bílá rýže.

 

Celozrnná, natural, neloupaná nebo hnědá?

Která je která a jaké jsou v nich rozdíly? Žádné. Jedná o označení rýže, která není nijak upravena (na rozdíl od rýže bílé). Celozrnná rýže se dále dělí dle typu. Můžeme mít celozrnnou rýži basmati, jasmínovou, kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou atp. Úplně stejně, jako můžeme mít i bílou rýži basmati, bílou rýži jasmínovou, loupanou kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

48 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář