V obchodech a zdravých výživách můžeme narazit na rýži natural, neloupanou, celozrnnou či hnědou. Jaké jsou v nich rozdíly a jak se v druzích ráže vyznat? Díky článku už budete mít jasno.

Tři druhy rýže

  • Rýže natural – vymlácená zrna rýže, která se vyloupnou z tvrdé slupky a mírně brousí. Tato rýže si zachovává nejvíce živin, minerálů a vitamínů. Jelikož není jinak upravená, říká se jí také rýže celozrnná (někdy též hnědá, neloupaná).
  • Rýže bílá – zrna rýže zbavená veškerých obalových vrstev, proto jsou zcela bílá. Chybí jim mnoho živin, minerálů a vitamínů, které byly odstraněny úpravou.
  • Rýže parboiled – před vyloupáním jsou zrna vystavena vysokému tlaku, díky čemuž se část vitamínů a minerálů z povrchových vrstev dostane do jádra. Je tedy výživnější než čistě bílá rýže.

 

Celozrnná, natural, neloupaná nebo hnědá?

Která je která a jaké jsou v nich rozdíly? Žádné. Jedná o označení rýže, která není nijak upravena (na rozdíl od rýže bílé). Celozrnná rýže se dále dělí dle typu. Můžeme mít celozrnnou rýži basmati, jasmínovou, kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou atp. Úplně stejně, jako můžeme mít i bílou rýži basmati, bílou rýži jasmínovou, loupanou kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou.

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!