- 1 kg mořské soli
- tymián
- oregano
- majoránka
- šalvěj
- meduňka
- estragon
- petržel
- rozmarýn
- saturejka
- květy měsíčku
Jak připravit aromatickou bylinkovou sůl
- Byliny opláchněte a osušte.
- Odeberte asi 1/3 soli, dejte stranou květy měsíčku. Odebranou sůl dejte do mixéru spolu s bylinkami a rozmixujte.
- Tuto směs smíchejte spolu se zbytkem soli a s květy měsíčku.
- Rozložte směs na pečící papír a dejte sušit do trouby. Sušte asi 1 hodinu a 30 minut při 45°C, během sušení několikrát sůl promíchejte. Uchovávejte ve sklenicích ve tmě.
Praktické
- I když se dá aromatická sůl připravit i bez sušení, doporučuji sušení nevynechat. Prodloužíte tím její trvanlivost, neriskujete, že vlhkost v bylinkách vám zničí sůl plísní. Takto připravená a sušená sůl vám vydrží i rok.
- Použijte do pečiva, do placek, na zeleninu, do omáček, do polévek.
- Stačí si trošku pohrát a vytvořit z obyčejné soli jedlý dárek. Mašlička, stužka, provázek a proč ne i cedulka s vaším jménem, datem výroby, ingrediencemi.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv bylinku, co máte momentálně k dispozici.
- Můžete přidat česnek, citrónovou kůru – samozřejmě pouze z bio citrónů.
- Můžete klidně přidat i koření. Fantazii se meze nekladou.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Určitě si bylinkovou sůl udělám, ale musím ještě počkat než bylinky narostou. Děkuji za receptík.
Podle nadpisu mne recept nadchnul, ale marne hledam alespon orientacni mnozstvi bylinek???
K.