Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Celozrnná rýže s patizonem a květy

Uvařeno
bez lepku

Vůně i barva šafránu obohatí i tak obyčejné ingredience, jako je patizon a rýže. Rychlý, voňavý recept pro jaro a léto.

Ingredience
2 porce
  • žlutý patizon
  • květy cukety
  • 200 g celozrnné rýže basmati
  • olej
  • červená bazalka
  • sůl
  • špetka šafránu
  • tymiánové květy

Od 20 let jsem byla unavená a časem se přidaly další problémy. Endometrióza a po narození dvojčat totální vyčerpání. ...

Jak připravit celozrnnou rýži s patizonem a květy

  1. Uvařte rýži, jak je uvedeno na obalu.
  2. Do pánve dejte olej a začněte restovat zelenou část cibule. Nakrájejte patizon (nebo cukety) na kousky a přidejte k jarní cibulce.
  3. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  4. Nakrájejte cuketové květy a když je patizon již dobře uvařený, přidejte je.
  5. Když je rýže skoro připravena, rozpusťte sáček šafránu a smíchejte jej s rýží. Přidejte vařenou rýži k zelenině a dobře promíchejte. Ochutnejte a osolte.
  6. Roztrhejte lístky bazalky, přidejte květy tymiánu a posypte jimi pokrm.

Praktické

  • Když začínají kvést cukety, dýně a patizony, dopřejeme si i květy. V Itálii se květy cuket obalují v těstíčku a smaží. Je to velká pochoutka, ale popravdě se snažím smažit co nejméně. I tak si květy na talíř s radostí dáme.

Obměna

  • Můžete použít klasickou zelenou bazalku.
  • Místo patizonu se dá klidně použít cuketa.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

29 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Celozrnná rýže basmati se zeleninou

Rychlé rizoto, se sezónní zeleninou, která se skvěle doplňuje s použitým kořením. Lehké letní jídlo, které budete mít na stole během chvilky.

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.