Proč nemám chuť k jídlu
Nechuť k jídlu znamená, že tělo není připravené z nějakého důvodu přijímat výživu. Proč se to ale děje, co za tím je? Jedna z častých možností je emoční zahlcení, tedy pokud jsme plní silných emocí, jako je smutek, nervozita, ale i láska a radost. Potom je žaludek obrazně řečeno plný vnitřních prožitků. Žaludek společně se slezinou tvoří střed těla, který je zodpovědný za přeměnu stravy ve výživu a energii. Dochází zde kde nejen ke zpracování potravy, ale i našich emocí. Tělo jakoby nás sníženou chutí k jídlu navádělo k tomu, abychom nejprve zpracovali to, co cítíme (Psychosomatika a žaludek).
Stejně tak to může způsobit i nadměrné analyzování a přemýšlení dokola o tom samém, což samo o sobě oslabuje střed našeho těla, nebo je to jeho projevem.
Dalším důvodem bývá i únava a celkové vyčerpání, což je rovněž spojeno s oslabením středu a nedostatkem energie pro trávicí procesy.
Nechutenství bývá přirozenou součástí některých trávicích problémů, jako je zácpa, průjem, nadýmání, nevolnost, reflux, podrážděný žaludek (včetně žaludečních vředů) či žlučník. Tělo si vlastně samo říká o odlehčení.
Zmenšená chuť k jídlu nastává v případě, že je žaludek přeplněný, nebo pomalu zpracovává to, co přijal. Může to být dané přejídáním, nebo pozdně večerním jedením, zvlášť těžce stravitelných jídel.
Menší chuť k jídlu přichází přirozeně se stárnutím či po vyčerpávající nemoci.
Nechutenství může být také důsledkem léčby, jako vedlejší nežádoucí účinek léků (antidepresiva, chemoterapeutika, antibiotika).
V neposlední řadě může být nechutenství projevem psychických potíží, jako deprese či úzkosti, ale i poruch příjmu potravy. Vše se může odvíjet od chronického stresu a tlaku, který na sebe člověk vyvíjí, emočního zranění v minulosti, potřeby neustálé sebekontroly, pocitu nepřijetí a samoty, dále nedostatku odpočinku a absence radostných okamžiků, které potěší a vyživí duši. Tělo pak může reagovat odmítáním jídla, někdy i jako nevědomý způsob, jak sám sebe trestat nebo se chránit před další bolestí.
Jak podpořit chuť k jídlu
Vždy je potřeba se odrazit od vyvolávající příčiny a jít s tělem v souladu. Pojďme si rozebrat různé tipy, které mohou pomoci chuť k jídlu jemně podpořit, ať už jde u vás o období stresu, rekonvalescenci po nemoci, nebo jen přechodný pokles zájmu o jídlo.
- Posilujte střed svého těla, tj. slezinu se žaludkem, se kterými je chuť k jídlu a schopnost trávit potravu přímo spojená. Důležitá je pravidelnost, jíst co nejvíc v klidu, pomalu žvýkat a nejíst později večer. Neoslabovat je potravinami, které jim nedělají dobře, jako je nadbytek mléčných výrobků, jednoduchý cukr, příliš syrového ovoce a zeleniny, studené jídlo (zvlášť po ránu). Naopak zařazovat teplá, vařená jídla ze zeleniny, celozrnných obilnin a luštěnin a vývary, které podpoří tzv. zažívací oheň a metabolismus. Pokud nejste zvyklí na větší přísun vlákniny ve stravě, postupujte po krocích.
- Zůstávejte v pohybu. Pravidelný pohyb pomáhá energii v našem těle lépe proudit a to se i odrazí na lepším trávení. Choďte, cvičte, protahujte se, tančete, ale na druhou stranu se fyzicky nepřetěžujte a učte se odpočívat.
- Pokud cítíte, že za nechutenstvím je zahlcení emocemi, které nemůžete strávit, zkuste se zastavit a vnímat, jaké emoce za tím jsou, dovolte si je cítit a vědomě je pojmenujte. Ptejte se svého těla, co teď opravdu potřebuje, aby se emoce mohly uvolnit. Může to být o potřebě se zhluboka nadechnout a vydechnout a spolu s tím rozvolnit vnitřní sevření, někdy podpoří proudění emocí jemný pohyb.
- Řešte příčinu svých trávicích potíží. Hledejte cesty, jak podpořit a uzdravit trávení, v souladu s vaší individuální situací a zdravotním stavem. Zkuste se zastavit a uvědomit si, zda se vaše potíže nezhoršují stresem a učte se s ním pracovat, protože právě dlouhodobý stres může být podkladem pro jejich vznik. Učte se správně si poskládat talíř tak, aby podporoval práci trávicí soustavy (Jak začít?).
- Přírodní podpora – Vyzkoušejte denně po dobu několika týdnů popíjet sladký zeleninový nápoj. Tento nápoj uklidňuje, vyživuje a harmonizuje střed. Vhodná je konzumace švestiček umeboši. Mezi bylinky, které podporují trávení, se řadí andělika, skořice či coleus. Produkci žaludeční kyseliny navozují hořké bylinky, jako je hořec, pelyněk či puškvorec. K ostrým bylinkám, které mohou povzbudit trávení, patří zázvor. Z léčebných jídel se hodí konzumace vývarů, nebo kaše congee, která je lehce stravitelná a harmonizuje střed.
Nechutenství často bývá jen pomyslnou špičkou ledovce. Někdy je to jen dočasný způsob, jak se tělo vypořádává s emocemi, nadměrným přísunem jídla, nebo chvilkovým stresem. Jindy ukazuje na hlubší nerovnováhu a stojí za to zaměřit pozornost více do svého těla. Příště si posvítíme na příčiny nechutenství u dětí a jak jim pomoci.
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář