Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupová kaše s cibulí a celerem

Uvařeno

Kroupy se zeleninou nebo kroupová kaše, záleží na vás, jak je upravíte, obě verze jsou skvělé.

Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g menších ječných krup
  • 2 červené cibule
  • 200 g celeru
  • voda podle potřeby
  • sůl
  • olej
  • Na ozdobu: klíčky, opražená semínka, zelený salát

Díky změně stravy se mi podařilo shodit zatím 20 kg a můj dříve vysoký krevní tlak se vrátil na normální hodnotu. A p...

Postup
  1. Kroupy propláchneme a necháme pár hodin namočené, můžeme i přes noc.
  2. Uvaříme ve čtyřnásobku vody s trochou soli do měkka.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Než se nám uvaří kroupy, připravíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, celer na menší kostičky.
  5. Na dno pánve dáme trochu oleje, přidáme cibuli, celer, sůl a restujeme do sklovata. Občas promícháme.
  6. Uvařené kroupy dáme na talíř, servírujeme s orestovanou zeleninou, salátem, klíčky a semínky.

Praktické

  • Pokud chceme kašovitější konzistenci, můžeme trochu pomixovat ponorným mixérem.
  • Čím více celer orestujeme, tím více chutná jako špek.
  • Žlučníkaři budou opatrní s množstvím oleje, přidají pro stravitelnost ředkev nebo ředkvičku, mohou pokapat zázvorovou šťávou. Kdo špatně snáší smažené, raději zeleninu podusí ve vodě nebo napaří.
  • Kroupy si můžeme večer uvařit a ráno jen ohřát. Velké kroupy nebo ječmen je vhodné předem namočit – jsou stravitelnější, výživnější a rychleji uvařené. Menší kroupy nebo krupky se uvaří rychle i bez namáčení.
  • Kroupy také můžeme pro zrychlení uvařit v tlakovém hrnci.
  • Na vaření krup je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
  • Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v poměru 1:2,5 (2,5 hrnku vody na hrnek krup), bude příloha sušší a kousavější.
  • Zbylé kroupy nebo kaši skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat knedlíky, sladký krém, přidat je od polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k  večeři apod.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme slzovku nebo jinou bezlepkovou obilovinu (rýže, jáhly, amarant, teff, quinoa, kukuřičná krupice, pohanka).

Obměna

  • Na kaši můžeme použít jakoukoliv zeleninu, skvělé je zelí, kapusta nebo dýně.
  • Můžeme si taky napařit brokolici, mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Semínka můžeme vynechat nebo nahradit praženými mandlemi či oříšky.

Děti

  • Kroupy se zeleninou můžete podávat dětem od 14 měsíců. Oleje a soli použijeme jen malinko.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
7. 7. 2025

Luxusní sobotní snídaně 🙏

Jaroslav Hlávka
13. 1. 2025

Oblíbená kaše znovu na scéně 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky