Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.

Ingredience
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 4-6 lžic rýžového sirupu
  • mirin (podle chuti)/větší špetka vanilka

na ozdobení:

  • sušené jahody
  • kokos
  • kvalitní hořká čokoláda
  • mandle

Jak vytvořit zdravé marcipánové kuličky

  1. Nejdříve si vytvoříme marcipán. Smícháme mandlovou mouku, rýžový sirup a mirin/vanilku.
  2. Rukama pořádně propracujeme v tuhé těsto.
  3. Z těsta tvoříme malé kuličky.
  4. Ty necháme jen tak nebo je obalíme v kokosu, anebo v rozpuštěné čokoládě a zdobíme kokosem, rozemletými sušenými jahodami nebo opraženými rozemletými mandlemi.

Praktické

  • Je možné použít i celé mandle, ale je nutné je rozmixovat na jemnou mouku.
  • Skladujte v lednici.
  • Těsto na marcipán můžete obarvit přírodními barvivy a udělat různé barvy kuliček/marcipánu.

Obměna

  • Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...
  1. Dobrý den, prosím poraďte mi, nesehnala jsem mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala mandle, ale teď je to hrozně řídké a to jsem do toho ještě ani nepřidala sirup. Nevím, jak z toho mám uvalet pevný váleček. Děkuji za odpověď

  2. ahoj, prosím myslíte, že bude v receptu fungovat i domácí med, nebo to už bude jiná konzistence? nemáte zkušenosti, zda lze tento marcipán použít i jako potahovou hmotu na dort? děkuji :-)

    • Myslím, že by to mohlo fungovat, ale chce to přidávat med po kouskách a opatrně. Dort jsem ještě nepotahovala, já ho tak maximálně zaliju čokoládovou polevou z karobu :-)))

    • Zkoušela jsem potahovat dort, ale bylo to dost komplikované, marcipán se trochu lámal. Lepší bylo vyválet placku a vykrojit různé tvary. Možná by stačilo přidat víc sirupu nebo trošku oleje,aby byl ještě vláčnější. Nicméně je výborný, dělám už léta a připomíná mi ten pravý marcipán, který jsme jako děti neměli rádi. Byl moc mandlový a málo sladký🙂

    • Problém může být v tom, že kokosová a mandlová mouka mají hodně jiné vlastnosti a nedají se v receptech jen tak zaměňovat. Napada mě, že bych k hmotě, kterou máte, přidala rozmixovaného datle na spojení, případně pak ještě strouhaný kokos na zahuštění. Mohly by pak vzniknout skoro klasické raw kuličky.

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHubneme, i když nedržíme dietu
Další článekPotraviny pro zdravá střeva, které bychom měli jíst pravidelně