Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.
Ingredience

- 2 hrnky mandlové mouky
- 4-6 lžic rýžového sirupu
- mirin (podle chuti)/větší špetka vanilka
na ozdobení:
- sušené jahody
- kokos
- kvalitní hořká čokoláda
- mandle
Jak vytvořit zdravé marcipánové kuličky
- Nejdříve si vytvoříme marcipán. Smícháme mandlovou mouku, rýžový sirup a mirin/vanilku.
- Rukama pořádně propracujeme v tuhé těsto.
- Z těsta tvoříme malé kuličky.
- Ty necháme jen tak nebo je obalíme v kokosu, anebo v rozpuštěné čokoládě a zdobíme kokosem, rozemletými sušenými jahodami nebo opraženými rozemletými mandlemi.
Praktické
- Je možné použít i celé mandle, ale je nutné je rozmixovat na jemnou mouku.
- Skladujte v lednici.
- Těsto na marcipán můžete obarvit přírodními barvivy a udělat různé barvy kuliček/marcipánu.
Obměna
- Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.
Dobrý den, prosím poraďte mi, nesehnala jsem mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala mandle, ale teď je to hrozně řídké a to jsem do toho ještě ani nepřidala sirup. Nevím, jak z toho mám uvalet pevný váleček. Děkuji za odpověď
Báro víc mandlí bych dala.
Dobry den, pravepodobne jste moc mixovala a misto mouky vam vzniklo mandlove maslo. Je mi lito, ale na recept je nutna mouka..
ahoj, prosím myslíte, že bude v receptu fungovat i domácí med, nebo to už bude jiná konzistence? nemáte zkušenosti, zda lze tento marcipán použít i jako potahovou hmotu na dort? děkuji :-)
Myslím, že by to mohlo fungovat, ale chce to přidávat med po kouskách a opatrně. Dort jsem ještě nepotahovala, já ho tak maximálně zaliju čokoládovou polevou z karobu :-)))
Zkoušela jsem potahovat dort, ale bylo to dost komplikované, marcipán se trochu lámal. Lepší bylo vyválet placku a vykrojit různé tvary. Možná by stačilo přidat víc sirupu nebo trošku oleje,aby byl ještě vláčnější. Nicméně je výborný, dělám už léta a připomíná mi ten pravý marcipán, který jsme jako děti neměli rádi. Byl moc mandlový a málo sladký🙂
Dobrý den, neměla jsem mandlovou mouku, tak jsem dala kokosovou a těsto nedrží pohromadě. Nemate radu čím těsto spojit? Děkuji
Problém může být v tom, že kokosová a mandlová mouka mají hodně jiné vlastnosti a nedají se v receptech jen tak zaměňovat. Napada mě, že bych k hmotě, kterou máte, přidala rozmixovaného datle na spojení, případně pak ještě strouhaný kokos na zahuštění. Mohly by pak vzniknout skoro klasické raw kuličky.
Zkuste přidat tekutinu – vodu nebo slad.
Take bych pridala vice lepkave slozky – ryzoveho sirupu :)
Bonbonky dejte stuhnout do lednice, cokolada se jinak v teple rozteka :)