Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.
Ingredience
- 2 hrnky mandlové mouky
- 4-6 lžic rýžového sirupu
- mirin (podle chuti)/větší špetka vanilka
na ozdobení:
- sušené jahody
- kokos
- kvalitní hořká čokoláda
- mandle
Jak vytvořit zdravé marcipánové kuličky
- Nejdříve si vytvoříme marcipán. Smícháme mandlovou mouku, rýžový sirup a mirin/vanilku.
- Rukama pořádně propracujeme v tuhé těsto.
- Z těsta tvoříme malé kuličky.
- Ty necháme jen tak nebo je obalíme v kokosu, anebo v rozpuštěné čokoládě a zdobíme kokosem, rozemletými sušenými jahodami nebo opraženými rozemletými mandlemi.
Praktické
- Je možné použít i celé mandle, ale je nutné je rozmixovat na jemnou mouku.
- Skladujte v lednici.
- Těsto na marcipán můžete obarvit přírodními barvivy a udělat různé barvy kuliček/marcipánu.
Obměna
- Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.
Dpbry den, hodi se tento marcipan i na potahnuti dorty prosim?
Dobrý den Nikol, s potahováním dortů nemáme zkušenosti, ale mrkněte na komentář níže od Muff. Chce to zkusit a možná přidat více tekutiny (sirup nebo trochu vody nebo oleje), aby byl marcipán vláčnější. Pokud dorty marcipánem potahujete, určitě budete vědět, jaká je ta nejlepší konzistence. Budeme moc rádi, když se s námi pak o zkušenost podělíte a pošlete fotku dortu 😉
Dobrý den, prosím poraďte mi, nesehnala jsem mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala mandle, ale teď je to hrozně řídké a to jsem do toho ještě ani nepřidala sirup. Nevím, jak z toho mám uvalet pevný váleček. Děkuji za odpověď
Báro víc mandlí bych dala.
Dobry den, pravepodobne jste moc mixovala a misto mouky vam vzniklo mandlove maslo. Je mi lito, ale na recept je nutna mouka..
ahoj, prosím myslíte, že bude v receptu fungovat i domácí med, nebo to už bude jiná konzistence? nemáte zkušenosti, zda lze tento marcipán použít i jako potahovou hmotu na dort? děkuji :-)
Myslím, že by to mohlo fungovat, ale chce to přidávat med po kouskách a opatrně. Dort jsem ještě nepotahovala, já ho tak maximálně zaliju čokoládovou polevou z karobu :-)))
Zkoušela jsem potahovat dort, ale bylo to dost komplikované, marcipán se trochu lámal. Lepší bylo vyválet placku a vykrojit různé tvary. Možná by stačilo přidat víc sirupu nebo trošku oleje,aby byl ještě vláčnější. Nicméně je výborný, dělám už léta a připomíná mi ten pravý marcipán, který jsme jako děti neměli rádi. Byl moc mandlový a málo sladký🙂
Dobrý den, neměla jsem mandlovou mouku, tak jsem dala kokosovou a těsto nedrží pohromadě. Nemate radu čím těsto spojit? Děkuji
Problém může být v tom, že kokosová a mandlová mouka mají hodně jiné vlastnosti a nedají se v receptech jen tak zaměňovat. Napada mě, že bych k hmotě, kterou máte, přidala rozmixovaného datle na spojení, případně pak ještě strouhaný kokos na zahuštění. Mohly by pak vzniknout skoro klasické raw kuličky.
Zkuste přidat tekutinu – vodu nebo slad.
Take bych pridala vice lepkave slozky – ryzoveho sirupu :)
Bonbonky dejte stuhnout do lednice, cokolada se jinak v teple rozteka :)