Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.

Ingredience
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 4-6 lžic rýžového sirupu
  • mirin (podle chuti)/větší špetka vanilka

na ozdobení:

  • sušené jahody
  • kokos
  • kvalitní hořká čokoláda
  • mandle

Jak vytvořit zdravé marcipánové kuličky

  1. Nejdříve si vytvoříme marcipán. Smícháme mandlovou mouku, rýžový sirup a mirin/vanilku.
  2. Rukama pořádně propracujeme v tuhé těsto.
  3. Z těsta tvoříme malé kuličky.
  4. Ty necháme jen tak nebo je obalíme v kokosu, anebo v rozpuštěné čokoládě a zdobíme kokosem, rozemletými sušenými jahodami nebo opraženými rozemletými mandlemi.

Praktické

  • Je možné použít i celé mandle, ale je nutné je rozmixovat na jemnou mouku.
  • Skladujte v lednici.
  • Těsto na marcipán můžete obarvit přírodními barvivy a udělat různé barvy kuliček/marcipánu.

Obměna

  • Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...

Obleču konečně věci, které jsem nenosila už 7 let (Iveta)

Iveta: Ze shozených kil mám obrovskou radost, obleču věci,...
    • Dobrý den Nikol, s potahováním dortů nemáme zkušenosti, ale mrkněte na komentář níže od Muff. Chce to zkusit a možná přidat více tekutiny (sirup nebo trochu vody nebo oleje), aby byl marcipán vláčnější. Pokud dorty marcipánem potahujete, určitě budete vědět, jaká je ta nejlepší konzistence. Budeme moc rádi, když se s námi pak o zkušenost podělíte a pošlete fotku dortu 😉

  1. Dobrý den, prosím poraďte mi, nesehnala jsem mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala mandle, ale teď je to hrozně řídké a to jsem do toho ještě ani nepřidala sirup. Nevím, jak z toho mám uvalet pevný váleček. Děkuji za odpověď

  2. ahoj, prosím myslíte, že bude v receptu fungovat i domácí med, nebo to už bude jiná konzistence? nemáte zkušenosti, zda lze tento marcipán použít i jako potahovou hmotu na dort? děkuji :-)

    • Myslím, že by to mohlo fungovat, ale chce to přidávat med po kouskách a opatrně. Dort jsem ještě nepotahovala, já ho tak maximálně zaliju čokoládovou polevou z karobu :-)))

    • Zkoušela jsem potahovat dort, ale bylo to dost komplikované, marcipán se trochu lámal. Lepší bylo vyválet placku a vykrojit různé tvary. Možná by stačilo přidat víc sirupu nebo trošku oleje,aby byl ještě vláčnější. Nicméně je výborný, dělám už léta a připomíná mi ten pravý marcipán, který jsme jako děti neměli rádi. Byl moc mandlový a málo sladký🙂

  3. Dobrý den, neměla jsem mandlovou mouku, tak jsem dala kokosovou a těsto nedrží pohromadě. Nemate radu čím těsto spojit? Děkuji

    • Problém může být v tom, že kokosová a mandlová mouka mají hodně jiné vlastnosti a nedají se v receptech jen tak zaměňovat. Napada mě, že bych k hmotě, kterou máte, přidala rozmixovaného datle na spojení, případně pak ještě strouhaný kokos na zahuštění. Mohly by pak vzniknout skoro klasické raw kuličky.

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEva Cikrytová bude 16.3. hostem na Českém rozhlase
Další článekPotraviny pro zdravá střeva, které bychom měli jíst pravidelně