Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pesto z lichořeřišnice

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

V listopadu ještě lichořeřišnice zdobí naše zahrady, ale s prvními mrazíky nás opustí. Tak proč si jí trochu nenatrhat a nepoužít na pesto? Tohle pesto má vážně skvělou chuť a myslím, že bude chutnat opravdu všem.

Ingredience
od oka
  • hrst listů lichořeřišnice
  • hrst květů lichořeřišnice
  • 1 stroužek česneku
  • hrst kešu ořechů
  • 1 polévková lžíce dýňového semínka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Lucka, maminka 16 měsíčního Matýska a těžce mentálně postižené holčičky Ninušky změnila jídelníček sobě a dětem před ...

Jak připravit pesto z lichořeřišnice

  1. Omyjte listy a květy lehce pod tekoucí vodou. Květy dobře prohlédněte, uvnitř může být malinký hmyz.
  2. Osušte ubrouskem a pak vložte do sekáčku spolu s ostatními ingrediencemi. Rozemelte na konzistenci, která vám vyhovuje. Já mám raději hrubější.
  3. Pokud jste udělali velké množství, zalijte trochu olejem, aby povrch neztmavl a uchovávejte v lednici.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Na chleba, na těstoviny, do placek, na různé využití.

Obměna

  • Místo kešu použijte vlašské ořechy nebo mandle.

Děti

  • S menším množstvím soli a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak předejít vzniku nachlazení?

Jana Altea
23. 9. 2025

Pesto budu dělat úplně prvně, můžu dát i jiný olej, třeba slunečnicový?

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Sváteční předkrm z fazolí Cannellini

Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskov...

Cibulový dip

Velmi rychlý, jednoduchý a svěží dip, který můžete využít na sto různých způsobů. Stačí si pohrát s jeho hustotou a máte třeba dip k pečené zelenině nebo s...

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Rizoto s kopřivovým pestem

Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé ochutí rizoto a může...

Květáková raita

Květáková raita je indický dip a je vynikající prakticky ke všemu. K plackám, na zeleninu, k rýži či jiné obilovině, jen tak ke chlebu. Pokud jí připravíte...