Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Žhavé léto si žádá osvěžující dezerty. Dobře vychlazený ovocný pudink z tapikových perel se dá podávat klidně místo zmrzliny. Je přirozeně bezlepkový, lehký, dietní. Snadno ho připravíte z tapioka perliček a džusu. My jsme sehnali jen pomerančový a tak to byla to pro nás dovolenková exotická verze.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 hrnku tapiokových perliček
  • 3 hrnky 100% džusu
  • voda na doředění podle potřeby
  • špetka soli
  • na případné doslazení obilný sirup nebo ovocný koncentrát

Jak připravit pudink z tapioka perel
  1. Tapiokové perličky namočíme do džusu a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
  2. Pak je dáme vařit se špetkou soli na mírný plamen a občas zamícháme, aby se nepálily.
  3. Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
  4. Pokud by byl příliš hustý, přidáme vodu nebo džus.
  5. Když jsme s hustotou spokojení, ochutnejte, zda je pro vás pudink dostatečně sladký a podle potřeby doslaďte.
  6. Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených sklenic.
  7. Podáváme vychlazené, zdobené čerstvým ovocem.

Praktické

  • Poměr tapioka perel a tekutiny je podle výrobců 1:9 až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Na 50 g perel dávám cca 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
  • Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
  • Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
  • Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
  • Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi. My jsme použili 100% pomerančovou šťávu a sladit nebylo potřeba.

Obměna

  • Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
  • Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
  • Místo džusu můžete použít mošt nebo různá rostlinná mléka. Výborný pudink je například z mléka makového.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku. Přednost dáme 100% jablečnému moštu, pomeranče či jiné tropické ovoce jim dáváme až podstatně později, když po nich začnou toužit.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.