Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh na “medu”

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Tempeh na medu byl zásadním zlomem v jídelníčku u nás doma. Od té doby, co ho kupuji, nechybí už opravdu nikomu maso. A mezi zarytými masožravci jsem zatím nenašla nikoho, komu by nechutnala tahle úprava tempehu.

Ingredience
pro 2-3 osoby
  • 1  tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej cca 1 až 2 lžíce
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce sladěnky
[/Ingredience]

Není to jen o jídle…je to i o tom, co následuje. Snad vás tedy s blížícím se silvestrovským veselím pobavíme př...

  • 1  tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej cca 1 až 2 lžíce
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce sladěnky

[/Ingredience]

Jak připravit tempeh “na medu”

  1. Tempeh nakrájíme na větší kostky.
  2. Na pánvičce rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, přidáme cca 2 lžíce sladěnky a necháme zpěnit.
  3. Okamžitě vsypeme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil hezky ze všech stran vzniklou marinádou.
  4. Stáhneme plamen na mírný a ještě pár minut necháme kostičky marinovat, občas promícháme.
  5. Tempeh je hotový, lesklý, měkký, sladko slaný, obalený v marinádě. Můžeme jej ještě zastříknout pár kapkami sójové omáčky, aby nebyl tak úplně na sladko a podáváme.
  6. Pokud nám zbude šťáva z marinády, podáváme i s ní, je výborná a skvěle dochutí zeleninu či obilovinu.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijeme nesójový tempeh, který se dnes dá běžně sehnat v obchodech se zdravou výživou nebo na eshopech nebo si můžete připravit domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.). Sójovou omáčku vynechte a nebo použijte jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.)
  • Pro verzi bez lepku použijte namísto sladu bezlepkový sirup, např. rýžový nebo kukuřičný apod..
  • Pokud chceme tempeh křupavý a tvrdý, necháme jej dělat déle. Jen dáme pozor, aby nám marináda nezkaramelizovala moc a nezačala se pálit a černat. Pak by byla hořká a to není žádoucí.
  • Tempeh je luštěnina, takže ji kombinujeme s obilovinami a zeleninou, vznikne nám tak kompletní talíř. Není nutná další luštěnina. Pokud ale potřebujete z jedné kostičky nakrmit 4 osoby a zdá se vám to málo, klidně přidejte další luštěninu na talíř třeba ve formě omáčky, přimíchané v zelenině nebo smíchané s tempehem.

Obměna

  • Stejně tak můžeme použít tempeh natural, ale dbáme, aby se dostatečně prohřál a obalil v marinádě, aby neměl syrovou chuť.

 

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

47 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslava
7. 9. 2025

Co je to sladenka? Som Slovenka a zijem v Rakusku , kde to tu kupim a podcakym nazvom?🤔

Zdeňka
7. 5. 2025

Tohle je jediná úprava tempehu, ve které mně chutná. Dnes jsem ho měla jen zbytek, tak jsem ho nastavila opečenými, na plátky nakrájenými nožičkami z hlívy, ochucenými tamari. Na závěr jsem vše ještě maličko dosladila a přidala citrónovou šťávu. Byla to lahůdka, ani jsem to nestačila vyfotit😋🤭.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.