- 1 tempeh (uzený, nebo marinovaný)
- olej cca 1 až 2 lžíce
- sójová omáčka
- 2 lžíce sladěnky
[/Ingredience]
Jak připravit tempeh “na medu”
- Tempeh nakrájíme na větší kostky.
- Na pánvičce rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, přidáme cca 2 lžíce sladěnky a necháme zpěnit.
- Okamžitě vsypeme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil hezky ze všech stran vzniklou marinádou.
- Stáhneme plamen na mírný a ještě pár minut necháme kostičky marinovat, občas promícháme.
- Tempeh je hotový, lesklý, měkký, sladko slaný, obalený v marinádě. Můžeme jej ještě zastříknout pár kapkami sójové omáčky, aby nebyl tak úplně na sladko a podáváme.
- Pokud nám zbude šťáva z marinády, podáváme i s ní, je výborná a skvěle dochutí zeleninu či obilovinu.
Praktické
- Pro verzi bez sóji použijeme nesójový tempeh, který se dnes dá běžně sehnat v obchodech se zdravou výživou nebo na eshopech nebo si můžete připravit domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.). Sójovou omáčku vynechte a nebo použijte jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.)
- Pro verzi bez lepku použijte namísto sladu bezlepkový sirup, např. rýžový nebo kukuřičný apod..
- Pokud chceme tempeh křupavý a tvrdý, necháme jej dělat déle. Jen dáme pozor, aby nám marináda nezkaramelizovala moc a nezačala se pálit a černat. Pak by byla hořká a to není žádoucí.
- Tempeh je luštěnina, takže ji kombinujeme s obilovinami a zeleninou, vznikne nám tak kompletní talíř. Není nutná další luštěnina. Pokud ale potřebujete z jedné kostičky nakrmit 4 osoby a zdá se vám to málo, klidně přidejte další luštěninu na talíř třeba ve formě omáčky, přimíchané v zelenině nebo smíchané s tempehem.
Obměna
- Stejně tak můžeme použít tempeh natural, ale dbáme, aby se dostatečně prohřál a obalil v marinádě, aby neměl syrovou chuť.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Co je to sladenka? Som Slovenka a zijem v Rakusku , kde to tu kupim a podcakym nazvom?🤔
Tohle je jediná úprava tempehu, ve které mně chutná. Dnes jsem ho měla jen zbytek, tak jsem ho nastavila opečenými, na plátky nakrájenými nožičkami z hlívy, ochucenými tamari. Na závěr jsem vše ještě maličko dosladila a přidala citrónovou šťávu. Byla to lahůdka, ani jsem to nestačila vyfotit😋🤭.