Nevíme, co máme jíst, musíme se to znovu naučit

Naši předkové žili mnohem více v souladu s přírodou, než jak to dnes dokážeme my. Měli to trochu jednodušší, protože neměli na výběr. Nemuseli přemýšlet nad tím, co je správné jíst v kterou roční dobu a rozhodovat, které ovoce či zelenina jsou ty správné sezónní. Prostě jedli to, co zrovna rostlo, co se zrovna sklidilo nebo co se dalo přirozeně uskladnit. Nic jiného nebylo. A nebyly ani žádné mrazáky, konzervy nebo mikrovlnky.
Pro dnešního člověka je mnohem složitější vybrat si ty správné potraviny, když si celoročně můžeme koupit téměř vše. Učíme se od základu, co je pro naše zdraví dobré a co ne. Nestačí zdravý selský rozum, protože kontakt s přírodou většina lidí ztratila a nemá tudíž tušení, co je v zimě přirozené a co nikoli, co nám pomáhá a co naopak škodí.
Proč se lidé před Vánoci postili
Lidé se dřív pravidelně několikrát ročně postili. Kromě duchovního rozměru to mělo i význam zdravotní a navíc to bylo praktické. Všechno jejich konání vycházelo z rytmu přírody.
Na podzim se oslavila úroda. Probíhaly dožínky, vinobraní a jiné oslavy hojnosti. Ale pak se přivítala Morana, vládkyně zimy a smrti, bylo potřeba se uskromnit a zásoby dobře rozdělit, aby lidé přežili podzim a zimu, kdy už nic k snědku venku nerostlo. Strava byla přirozeně chudší a jednodušší. Šetřilo se. Nikdo nevěděl, jak krutá a jak dlouhá bude zima. Bylo potřeba být se spotřebou zásob opatrný. Maso se jedlo jen v neděli, alkohol byl zakázaný.

Když přišel Slunovrat, oslavil se konec zimy, návrat Světla, zrození Ježíše. Svátek se jmenoval podle toho, o jak staré naše předky se jednalo a jakého byli vyznání. V tu chvíli byli lidé z nejhoršího venku. Zima se krátila, den se prodloužil, a tak se slavili Vánoce. Na Štědrý den se napekly medové perníčky, nadělalo se cukroví z ořechů, vařila se muzika, na stůl se dala vánočka. Použili to nejlepší ze svých zásob a krátce si užívali hojnosti. I tak ale jejich štědrovečerní hostina nesahala ani po kotníky našemu běžnému dennímu příjmu potravy.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
A proč se na jaře postili znovu
Protože do další úrody bylo ještě daleko, naši předci dál jedli velmi prostě. Masopustem hlučně oslavili příchod nového biologického roku a definitivní konec zimy. Zapíchli pašíka, nadělali jitrnice, vypili nějaký ten mok a pustili se do práce na poli. A do dalšího půstu. Od Masopustu do Velikonoc se opět postili. 40 dnů jedli obyčejná obilná a luštěninová jídla ve formě kaší, placek a polévek, maso bylo jen v neděli, pokud vůbec. Pak se oslavila Velká noc, Ježíšovo zmrtvýchvstání, a dál se pracovalo na poli, aby bylo na podzim a v zimě zase co jíst.
Jsme zbytečně nemocní
Protože potraviny jsou relativně levné a každému dostupné, nic nás nenutí k přirozenému odlehčení stravy, jako to v minulosti bylo běžné. Kdo by se dobrovolně zříkal požitku z jídla? Kdo by měl dobrovolně hlad? A tak, zatímco naši předci trpěli na nemoci z nedostatku, my trpíme na nemoci z nadbytku. Jsme nemocní z blahobytu, ve kterém žijeme.

Zdaleka tolik se nenamáháme jako naši předci, zdaleka tolik se nehýbeme. Ale jíme násobně více než oni. Máme technické vymoženosti, které nám usnadňují život, máme pomocníky v domácnosti jako jsou pračky a myčky. Máme moderní medicínu, mnohem lepší hygienické podmínky a očkování. Přesto nejsme zdravá společnost. Umíráme na zbytečné nemoci a říkáme jim civilizační snad proto, abychom se nějak vyhnuli pohledu pravdě do očí. Totiž, že si je děláme sami. A že přivádíme na svět stále slabší a slabší nové generace. A přitom by stačilo tak málo. Změnit životosprávu, upravit jídelníček, podzim a jaro využít k detoxikaci organismu, jako to přirozeně dělali celé generace před námi.
Kdy začíná adventní půst
Je pravidlem, že Advent začíná nedělí nejbližší k 30. listopadu, tedy k svátku svatého Ondřeje. Dřív tomu bývalo trochu jinak. Původně se doba adventní pohybovala až kolem 7 týdnů. V 6. století začínala dokonce již na svátek svatého Martina (11. listopadu). Podle jiných pramenů byl půst před Vánocemi stanoven na 40 dní, o něco později byl stanoven na 1. prosince. Teprve kolem roku 1000 se dle dochovaných záznamů ustanovil Advent na 4 týdnech.
Ať se tedy budete držet jakéhokoli zdroje, vězte, že má něco do sebe, když se jídelníček před Vánoci odlehčí. Nejen, že uděláte něco pro svoje zdraví, ale bude se vám také lépe přemýšlet nad vašimi činy, což k adventnímu období neodmyslitelně patřilo.
Přidáte se? Jak plánujete prožít letošní Advent?
Držíte adventní půst poprvé? Nebo to děláte pravidelně? Láká vás to? Máte s tím nějaké zkušenosti? A jak trávíte adventní čas. Vnímáte toto období jinak než zbytek roku? Nebo vám splývá s ostatními dny v roce? Dejte nám vědět do komentáře, jak to děláte u vás.
PS: Chceš dobít své životní baterie?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
Půst se mi jaksi spouští sám. Začalo to úplně samo. A dělá mi moc dobře. Poslouchám to své tělo. Na podzim opravdu tak po Martinovi a na Štědrý den už mívám chutě. Není To tak, že bych nejedla vůbec. Jen hodně odlehčím. Teď už se nebráním ani tmě. Určitě je to i tím, že děti už odrostly a mám čas pro sebe. Stáhnu se tak nějak do sebe a je mi v tom moc dobře. Jak se dny začnou prodlužovat cítím tu sílu.
A na jaře se ozve opět.
Z počátku, když se mi stalo, že jsem neměla chuť jist, jsem si myslela, že jsem nemocná. A že to bylo velmi silné. Dnes už se na to období těším.
Děkuji za krásný článek. Už 8 let si advent užívám i duchovně, právě skrz ztišení v modlitbách k Ježíši a nezapojení se do vánočních shonů. Díky Evi za podzimní detox, už jedu několikátý rok, někdy s kurzem, někdy sama. Kuchyň, koupelny, zimní oblečení (strašák se 3 dětmi) a ložnice už mám hotové.
Letos poprvé jsem se odhodlala a vstoupila do dlouhého očistného půstu, o týden dříve před naším adventem (jsem na sebe hrdá, dnes už 6.den o filtrované vodě), tak si to vaření v kurzu zrovna teď moc neužívám 🤭
Děkuji za všechny tipy na vaření a slevy v JJ, dárečky mám nakoupené a ještě se slevou.
A vlastně, my se asi vracíme na stromy, jak píše František, i naší 3 hoši je to pochopili, že jídlo doma je lepší, nají se ho, ze základních potravin. Jsou zdraví, nejsou nemocní. Snažíme se jíst lokálně, ze zásob a sezóně. O adventu vařím jednoduchá jídla, kaše, placky a polévky hlavně.
Sázíme les, snažíme se o celoroční využití zahrady, chováme křepelky, nemáme televizi, rádio, ale hudební nástroje a knihy…
Pokojný a požehnaný advent všem 🙏🕊️❤️🎵