- 2 hrnky vařeného munga (mungo fazolky)
- 1 cibule
- 1 batát
- 1 mrkev
- kousek květáku
- 1 lžička koření garam masala
- 2 stroužky česneku
- sojová omáčka
- jablečný ocet
- umeocet
- sůl
- na posypání: naklíčené mungo
Jak připravit zeleninové caserrole s mungem
- Na oleji osmažíme cibulku se solí.
- Přidáme na kostičky pokrájený batát, nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekaný květák.
- Přidáme koření a vše orestujeme.
- Přidáme trochu vody nebo šťávy z mungo fazole a dusíme pod pokličkou do mírného změknutí.
- Když je zelenina na skus, přidáme uvařené mungo, rozmačkaný česnek a sojovou omáčku.
- Krátce povaříme, minutu či dvě, ochutnáme a podle potřeby přidáme do vypnutého pokrmu jablečný či ume ocet.
Praktické
- Pokud máte alergii na sóju, vynechejte sojovou omáčku a hned na začátku pořádně osolte. Na konci můžete dosolit ume octem, ale pozor, je i kyselý.
- Při bezlepkové dietě používejte spíš omáčku tamari.
- Nemáte-li směs koření garam masala, můžete si sami namíchat vlastní: koriandr, pepř, římský kmín, muškát, skořice, kardamon, hřebíček, citrónová kůra
- Hotový pokrm můžeme rozmixovat pro ty, kdo neradi zeleninu. Takto ji dávám návštěvám, které zeleninu nejí, zejména dětem, vždycky to projde.
- Když do hrnce přidáte na závěr ještě vařené obilí, máte kompletní talíř raz dva.
Obměna
- Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob. Místo batátu můžete dát dýni, místo květáku brokolici apod.
- Místo indického koření můžete dát např. majoránku, to je taky moc dobrá verze.
- Mungo fazolky se dají zaměnit za jiné fazolky nebo cizrnu.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.
Komentáře
Po více jak roce znovu, výborný recept 🙂
Ten čas tak letí a tak opakuji další fajn recept 🙂