Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Indické Casserole s mungem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Caseroole je rychle hotové a velmi chutné. Testováno na sousedech.

Ingredience
na 4 porce
  • 2 hrnky vařeného munga (mungo fazolky)
  • 1 cibule
  • 1 batát
  • 1 mrkev
  • kousek květáku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • sůl
  • na posypání: naklíčené mungo

Zdravotní problémy, nadváha, ekzém u pětiměsíční dcery, to vše byly impulsy, které mě navedly na změnu stravování. Po...

Jak připravit zeleninové caserrole s mungem

  1. Na oleji osmažíme cibulku se solí.
  2. Přidáme na kostičky pokrájený batát, nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekaný květák.
  3. Přidáme koření a vše orestujeme.
  4. Přidáme trochu vody nebo šťávy z mungo fazole a dusíme pod pokličkou do mírného změknutí.
  5. Když je zelenina na skus, přidáme uvařené mungo, rozmačkaný česnek a sojovou omáčku.
  6. Krátce povaříme, minutu či dvě, ochutnáme a podle potřeby přidáme do vypnutého pokrmu jablečný či ume ocet.

Praktické

  • Pokud máte alergii na sóju, vynechejte sojovou omáčku a hned na začátku pořádně osolte. Na konci můžete dosolit ume octem, ale pozor, je i kyselý.
  • Při bezlepkové dietě používejte spíš omáčku tamari.
  • Nemáte-li směs koření garam masala, můžete si sami namíchat vlastní: koriandr, pepř, římský kmín, muškát, skořice, kardamon, hřebíček, citrónová kůra
  • Hotový pokrm můžeme rozmixovat pro ty, kdo neradi zeleninu. Takto ji dávám návštěvám, které zeleninu nejí, zejména dětem, vždycky to projde.
  • Když do hrnce přidáte na závěr ještě vařené obilí, máte kompletní talíř raz dva.

Obměna

  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob. Místo batátu můžete dát dýni, místo květáku brokolici apod.
  • Místo indického koření  můžete dát např. majoránku, to je taky moc dobrá verze.
  • Mungo fazolky se dají zaměnit za jiné fazolky nebo cizrnu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 4. 2023

Ten čas tak letí a tak opakuji další fajn recept 🙂

Jaroslav Hlávka
9. 4. 2021

Návrat do cizokrajných zemí, hurá znovu do Indie 😀 Basmati rýže, napařená mrkev, posypka gomasio a naklíčené mungo. Cizokrajnou kuchyni mám moc rád, tento recept nejen, že je hned hotový, ale i výborně chutná 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Mungo s kopřivou na sladkém curry

Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutna...
23
10

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.