Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Indické Casserole s mungem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Caseroole je rychle hotové a velmi chutné. Testováno na sousedech.

Ingredience
na 4 porce
  • 2 hrnky vařeného munga (mungo fazolky)
  • 1 cibule
  • 1 batát
  • 1 mrkev
  • kousek květáku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • sůl
  • na posypání: naklíčené mungo

Petra se pustila do změny jídelníčku a během 2 měsíců shodila 5 kg ona a 15 kg její manžel. Zažívá, ...

Jak připravit zeleninové caserrole s mungem

  1. Na oleji osmažíme cibulku se solí.
  2. Přidáme na kostičky pokrájený batát, nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekaný květák.
  3. Přidáme koření a vše orestujeme.
  4. Přidáme trochu vody nebo šťávy z mungo fazole a dusíme pod pokličkou do mírného změknutí.
  5. Když je zelenina na skus, přidáme uvařené mungo, rozmačkaný česnek a sojovou omáčku.
  6. Krátce povaříme, minutu či dvě, ochutnáme a podle potřeby přidáme do vypnutého pokrmu jablečný či ume ocet.

Praktické

  • Pokud máte alergii na sóju, vynechejte sojovou omáčku a hned na začátku pořádně osolte. Na konci můžete dosolit ume octem, ale pozor, je i kyselý.
  • Při bezlepkové dietě používejte spíš omáčku tamari.
  • Nemáte-li směs koření garam masala, můžete si sami namíchat vlastní: koriandr, pepř, římský kmín, muškát, skořice, kardamon, hřebíček, citrónová kůra
  • Hotový pokrm můžeme rozmixovat pro ty, kdo neradi zeleninu. Takto ji dávám návštěvám, které zeleninu nejí, zejména dětem, vždycky to projde.
  • Když do hrnce přidáte na závěr ještě vařené obilí, máte kompletní talíř raz dva.

Obměna

  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob. Místo batátu můžete dát dýni, místo květáku brokolici apod.
  • Místo indického koření  můžete dát např. majoránku, to je taky moc dobrá verze.
  • Mungo fazolky se dají zaměnit za jiné fazolky nebo cizrnu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
16. 9. 2024

Po více jak roce znovu, výborný recept 🙂

Jaroslav Hlávka
11. 4. 2023

Ten čas tak letí a tak opakuji další fajn recept 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mungo s kopřivou na sladkém curry

Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutna...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.