Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Jáhlovo-čočkový salát

Uvařeno
sezóna zima

Rychlá a moc dobrý salát z jáhel, čočky, květáku a papriky. Dá se jíst teplý, studený a na výlety je super zapečený.

Ingredience
na 1 porci
  • 0,5 hrsti uvařené čočky
  • hrst uvařených jáhel
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • hrst květáku
  • bazalka
  • drcený kmín
  • 1/4 červené nebo zelené papriky
  • k dochucení: umeocet, shoyu

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Postup

  1. Na kostky nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Osolíme větší špetkou soli.
  2. Přidáme na proužky nakrájenou papriku.
  3. Květák si uvaříme na páře, nakrájíme a přidáme k cibuli.
  4. Přidáme koření (bazalka, kmín) a trochu shoyu.
  5. Všechno orestujeme a zamícháme s uvařenými jáhlami a čočkou.
  6. Případně ještě dochutíme umeoctem nebo shoyu.

Praktické

Salát je možné jíst jak teplý, tak i studený. Pak k němu vždy přidejte dostatek čerstvé nebo fermentované zeleniny. Výborné je hlavně na zimu tento salát (třeba posypaný semínky) zapéct v troubě, nakrájet a vzít s sebou na cesty.

Obměna

V tomto receptu jsou moc chutné i žampiony. Můžete přidat také česnek nebo různé druhy koření. Můžete vyzkoušet i jiné obiloviny nebo zeleninu. Dejte nám vědět vaše varianty tohoto salátu! :-)

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 11. 2024

Po pár letech návrat na místo činu 🙂

Jaroslav Hlávka
12. 12. 2021

Pohled na všechny porce 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Sladká zelenina v miso omáčce s quoinoou

Rychlé a flexibilní jídlo, které se skvěle hodí jako snídaně, oběd nebo večeře. Stačí vše dát do hrnce, přivést k varu a ztlumit a za 20 minut máte hotovo....

Bezlepkový mazanec

Ráďa dělá mazanec přirozeně bezlepkový, bez vajec a bez cukru, jak se na Jíme Jinak recepty sluší a patří.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.