Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Jáhlovo-čočkový salát

Uvařeno
sezóna zima

Rychlá a moc dobrý salát z jáhel, čočky, květáku a papriky. Dá se jíst teplý, studený a na výlety je super zapečený.

Ingredience
na 1 porci
  • 0,5 hrsti uvařené čočky
  • hrst uvařených jáhel
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • hrst květáku
  • bazalka
  • drcený kmín
  • 1/4 červené nebo zelené papriky
  • k dochucení: umeocet, shoyu

To mi řekl moudrý pan doktor, když mě viděl, jak jsem na tom zle. A taky dodal, že jestli s tím něco neudělám, skončí...

Postup

  1. Na kostky nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Osolíme větší špetkou soli.
  2. Přidáme na proužky nakrájenou papriku.
  3. Květák si uvaříme na páře, nakrájíme a přidáme k cibuli.
  4. Přidáme koření (bazalka, kmín) a trochu shoyu.
  5. Všechno orestujeme a zamícháme s uvařenými jáhlami a čočkou.
  6. Případně ještě dochutíme umeoctem nebo shoyu.

Praktické

Salát je možné jíst jak teplý, tak i studený. Pak k němu vždy přidejte dostatek čerstvé nebo fermentované zeleniny. Výborné je hlavně na zimu tento salát (třeba posypaný semínky) zapéct v troubě, nakrájet a vzít s sebou na cesty.

Obměna

V tomto receptu jsou moc chutné i žampiony. Můžete přidat také česnek nebo různé druhy koření. Můžete vyzkoušet i jiné obiloviny nebo zeleninu. Dejte nám vědět vaše varianty tohoto salátu! :-)

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 11. 2024

Po pár letech návrat na místo činu 🙂

Jaroslav Hlávka
12. 12. 2021

Pohled na všechny porce 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Sladká zelenina v miso omáčce s quoinoou

Rychlé a flexibilní jídlo, které se skvěle hodí jako snídaně, oběd nebo večeře. Stačí vše dát do hrnce, přivést k varu a ztlumit a za 20 minut máte hotovo....

Bezlepkový mazanec

Ráďa dělá mazanec přirozeně bezlepkový, bez vajec a bez cukru, jak se na Jíme Jinak recepty sluší a patří.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.