Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.
Ingredience
  • 200 g kvásku
  • 200 ml obilného mléka
  • 20 g oleje
  • 50 g rýžového sirupu
  • 280 g špaldové mouky
  • špetka soli

Jak připravit kynuté frgály bez cukru

  1. Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
  2. Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
  3. Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
  4. Po vykynutí potřeme makovou nebo “tvarohovou” nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
  5. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.

Praktické

  • Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
  • Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
  • Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
  • Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))

Obměna

  • Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
  • Frgálky můžete naplnit i povidly.
  • Mléko se dá nahradit i vodou.

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

  1. Dobrý den, chtěla bych Vám velmi poděkovat za tento úžasný recept. Pekla jsem 2x a pokaždé na výbornou. Konečně kynuty koláč, ktery chutná přesně jako od babičky ( tedy s kopou másla, cukru, mléka). Opravdu děkuji. Kvůli alergiim a tolerancim mám omezený jidelnicek a tento recept mě nadchnul.

    • To máme velkou radost, Zuzko, že se vám naše recepty líbí. Pokud nás chcete podpořit v přidávání receptů zdarma, dejte nám lajk nebo sdílejte webovky s kamarády. Není tu reklama, tedy zdroj příjmu, jsme schopni to provozovat jen díky členům Klubu JJ, takže i vaše doporučení nám může pomoci nějakého dalšího klubáka získat do party a s ním i prostředky na rozvoj projektu, další recepty a nové články.

      • Dobrý den, paní Evo,
        Lajkovat příspěvky se snažím poctivě, sdílet webovky můžu s pár přáteli, ale jinak většina okolí se stravuje tradičně. Ale třeba kamarádku ze Sázavy by to jistě zaujalo 🙂 Do klubu se chystám výhledově přihlásit. Bohužel já mám tu kombinaci alergiíí a intolerancí (plus histamin) tak zamotanou, že nemůžu jíst jen dle JJ. Ani zde mi bohužel nesedne mnoho receptů. Ale tuším, že můj čas klubáka přijde 🙂 ráda bych viděla jak na vysmažený celer, jak se zakládá LM kvásek atd. 🙂 Velmi si vážím Vaší práce a nadšení ostatních spolupracovníků!

        • Děkujeme za milý komentář, Zuzko. Tak až se do Klubu přidáte, tak tam najdete i tipy na léčení a stravu při HITu 😉 Je vás tady mezi námi celkem dost a protože byla poptávka, zařadili jsme informace, jak upravit jídelníček, aby se HIT dal zvládat a začal se léčit.

    • Taky jsem moc ráda, že Vám chutnal :-). U nás je to moc oblíbený recept i u starších dětí, které jinak podle JJ jíst nechtějí.

  2. Teda přendat těsto na velký plech byla fuška. Dělala jsem z ječné mouky, s rýžovým sladem mi ujela ruka a nádivka byla mák s povidly bez posypky. Další variantu mám v plánu zkusit bezlepkovou.

    • Tenhle koláč jsem bezlepkový nezkoušela, ale neměl by to být problém, dříve jsem pekla bezlepkové chleby, pizzu, mazanec. Akorát bych do těsta přidala psyllium nebo chia semínko, aby to drželo pohromadě a nedrobilo se :-).

  3. Tak jsme neodolali a udělali je, jsou mooooc dobré – udělala jsem hodně makové náplně, takže byly jen makové a ještě zbylo na kuličky. Děkuji za inspiraci 🙂

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové šišky s mákem
Další článekNedostatek B12 a anémie – kdy může nastat a co s tím?