Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.
Ingredience
  • 200 g kvásku
  • 200 ml obilného mléka
  • 20 g oleje
  • 50 g rýžového sirupu
  • 280 g špaldové mouky
  • špetka soli

Jak připravit kynuté frgály bez cukru

  1. Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
  2. Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
  3. Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
  4. Po vykynutí potřeme makovou nebo “tvarohovou” nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
  5. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.

Praktické

  • Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
  • Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
  • Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
  • Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))

Obměna

  • Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
  • Frgálky můžete naplnit i povidly.
  • Mléko se dá nahradit i vodou.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak jsme neodolali a udělali je, jsou mooooc dobré – udělala jsem hodně makové náplně, takže byly jen makové a ještě zbylo na kuličky. Děkuji za inspiraci 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové šišky s mákem
Další článekNedostatek B12 a anémie – kdy může nastat a co s tím?