Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.

Ingredience
  • 200 g kvásku
  • 200 ml obilného mléka
  • 20 g oleje
  • 50 g rýžového sirupu
  • 280 g špaldové mouky
  • špetka soli

Jak připravit kynuté frgály bez cukru

  1. Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
  2. Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
  3. Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
  4. Po vykynutí potřeme makovou nebo „tvarohovou“ nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
  5. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.

Praktické

  • Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
  • Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
  • Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
  • Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))

Obměna

  • Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
  • Frgálky můžete naplnit i povidly.
  • Mléko se dá nahradit i vodou.

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...
  1. Taky musím pochválit recept! :) U nás to byla tak trochu z nouze cnost, dělala jsem jiný recept,ale rozkvasu jsem měla víc, ale ne dost. 😅 Takže jsem dorozmíchala potřebné množství a přidala další suroviny, slad nebyl, tak jen rozinky a nechala přes noc těsto v lednici. Ráno asi na hodinu dala dokynout na plech a pak dala makovou náplň(chtěla jsem dělat tvarohovou, ale měli jsme jen uzené tofu😄), taky bez sirupu. :D A drobenku taky bez sirupu, použila jsem tam část sušeného rýžového mléka. A všem chutnalo! :-P

  2. Tento recept je vynikající. Trochu jsem měla obavy, zda nakyne, ale povedlo se. Dělala jsem tvarohovou náplň z tofu s rozinkami a na to drobenku. Všem moc chutnalo, takže rozhodně brzy zopakuji. Podle mě to je super způsob jak využít přebytečný kvásek, i když lívance u nás hodně frčí (kváskové dokonce zastínily ty pohankové z celého zrna)

  3. Dobrý den, chtěla bych Vám velmi poděkovat za tento úžasný recept. Pekla jsem 2x a pokaždé na výbornou. Konečně kynuty koláč, ktery chutná přesně jako od babičky ( tedy s kopou másla, cukru, mléka). Opravdu děkuji. Kvůli alergiim a tolerancim mám omezený jidelnicek a tento recept mě nadchnul.

    • To máme velkou radost, Zuzko, že se vám naše recepty líbí. Pokud nás chcete podpořit v přidávání receptů zdarma, dejte nám lajk nebo sdílejte webovky s kamarády. Není tu reklama, tedy zdroj příjmu, jsme schopni to provozovat jen díky členům Klubu JJ, takže i vaše doporučení nám může pomoci nějakého dalšího klubáka získat do party a s ním i prostředky na rozvoj projektu, další recepty a nové články.

      • Dobrý den, paní Evo,
        Lajkovat příspěvky se snažím poctivě, sdílet webovky můžu s pár přáteli, ale jinak většina okolí se stravuje tradičně. Ale třeba kamarádku ze Sázavy by to jistě zaujalo :-) Do klubu se chystám výhledově přihlásit. Bohužel já mám tu kombinaci alergiíí a intolerancí (plus histamin) tak zamotanou, že nemůžu jíst jen dle JJ. Ani zde mi bohužel nesedne mnoho receptů. Ale tuším, že můj čas klubáka přijde :-) ráda bych viděla jak na vysmažený celer, jak se zakládá LM kvásek atd. :-) Velmi si vážím Vaší práce a nadšení ostatních spolupracovníků!

        • Děkujeme za milý komentář, Zuzko. Tak až se do Klubu přidáte, tak tam najdete i tipy na léčení a stravu při HITu ;-) Je vás tady mezi námi celkem dost a protože byla poptávka, zařadili jsme informace, jak upravit jídelníček, aby se HIT dal zvládat a začal se léčit.

  4. Teda přendat těsto na velký plech byla fuška. Dělala jsem z ječné mouky, s rýžovým sladem mi ujela ruka a nádivka byla mák s povidly bez posypky. Další variantu mám v plánu zkusit bezlepkovou.

    • Tenhle koláč jsem bezlepkový nezkoušela, ale neměl by to být problém, dříve jsem pekla bezlepkové chleby, pizzu, mazanec. Akorát bych do těsta přidala psyllium nebo chia semínko, aby to drželo pohromadě a nedrobilo se :-).

  5. Tak jsme neodolali a udělali je, jsou mooooc dobré – udělala jsem hodně makové náplně, takže byly jen makové a ještě zbylo na kuličky. Děkuji za inspiraci :-)

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové šišky s mákem
Další článekNedostatek B12 a anémie – kdy může nastat a co s tím?