- 200 g kvásku
- 200 ml obilného mléka
- 20 g oleje
- 50 g rýžového sirupu
- 280 g špaldové mouky
- špetka soli
Jak připravit kynuté frgály bez cukru
- Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
- Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
- Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
- Po vykynutí potřeme makovou nebo “tvarohovou” nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
- Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
- Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
- Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
- Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))
Obměna
- Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
- Frgálky můžete naplnit i povidly.
- Mléko se dá nahradit i vodou.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Díky za tento recept! výborný koláč, který dělám každý týden buď s mákem nebo jablky.
Dobrý den🙂 Je tady někdo kdo zkoušel BLP verzi a chtěl by se podělit o recept? 😁😀
A ještě dotaz pro normální lepkovou variantu – jaký kvásek se myslí – celozrnný žitný, pšeničný, LM…?
U žitného bych měla strach, aby to nechutnalo jako chleba… Nebo ne?
Díky 😀