Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.

Ingredience
  • 200 g kvásku
  • 200 ml obilného mléka
  • 20 g oleje
  • 50 g rýžového sirupu
  • 280 g špaldové mouky
  • špetka soli

Jak připravit kynuté frgály bez cukru

  1. Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
  2. Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
  3. Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
  4. Po vykynutí potřeme makovou nebo „tvarohovou“ nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
  5. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.

Praktické

  • Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
  • Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
  • Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
  • Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))

Obměna

  • Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
  • Frgálky můžete naplnit i povidly.
  • Mléko se dá nahradit i vodou.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...
  1. Dobrý den🙂 Je tady někdo kdo zkoušel BLP verzi a chtěl by se podělit o recept? 😁😀
    A ještě dotaz pro normální lepkovou variantu – jaký kvásek se myslí – celozrnný žitný, pšeničný, LM…?
    U žitného bych měla strach, aby to nechutnalo jako chleba… Nebo ne?
    Díky 😀

  2. Recept vyzkoušen na veliký plech s velikou vrstvou makové náplně a byla to pecka, děkuji za recept, určitě budu péct znova a znova. Můj muý ze sladkých kváskových výtvorů vždycky spíš zklamaný, že to chutná po chlebu, myslím, že tímhle koláčem se to zlomilo…

  3. Hezký den, zkoušela jsem tento recept, ale mám okraje krásně hnědé, ale vnitřek je nedodelany? Nevíte, co se mohlo pokazit?

    • Možná se to peklo moc zhurta, možná byly málo nakynuté, možností je mraky. Chce to vychytat, jak funguje vaše trouba, ona každá si peče tak trochu jinak.

  4. Taky musím pochválit recept! :) U nás to byla tak trochu z nouze cnost, dělala jsem jiný recept,ale rozkvasu jsem měla víc, ale ne dost. 😅 Takže jsem dorozmíchala potřebné množství a přidala další suroviny, slad nebyl, tak jen rozinky a nechala přes noc těsto v lednici. Ráno asi na hodinu dala dokynout na plech a pak dala makovou náplň(chtěla jsem dělat tvarohovou, ale měli jsme jen uzené tofu😄), taky bez sirupu. :D A drobenku taky bez sirupu, použila jsem tam část sušeného rýžového mléka. A všem chutnalo! :-P

  5. Tento recept je vynikající. Trochu jsem měla obavy, zda nakyne, ale povedlo se. Dělala jsem tvarohovou náplň z tofu s rozinkami a na to drobenku. Všem moc chutnalo, takže rozhodně brzy zopakuji. Podle mě to je super způsob jak využít přebytečný kvásek, i když lívance u nás hodně frčí (kváskové dokonce zastínily ty pohankové z celého zrna)

    • To jsem moc ráda, Jitko :-). Posledně jsem do těsta přidala i trochu oleje (asi 3 lžíce) a těsto bylo ještě vláčnější. Ať se daří :-).

  6. Dobrý den, chtěla bych Vám velmi poděkovat za tento úžasný recept. Pekla jsem 2x a pokaždé na výbornou. Konečně kynuty koláč, ktery chutná přesně jako od babičky ( tedy s kopou másla, cukru, mléka). Opravdu děkuji. Kvůli alergiim a tolerancim mám omezený jidelnicek a tento recept mě nadchnul.

    • To máme velkou radost, Zuzko, že se vám naše recepty líbí. Pokud nás chcete podpořit v přidávání receptů zdarma, dejte nám lajk nebo sdílejte webovky s kamarády. Není tu reklama, tedy zdroj příjmu, jsme schopni to provozovat jen díky členům Klubu JJ, takže i vaše doporučení nám může pomoci nějakého dalšího klubáka získat do party a s ním i prostředky na rozvoj projektu, další recepty a nové články.

      • Dobrý den, paní Evo,
        Lajkovat příspěvky se snažím poctivě, sdílet webovky můžu s pár přáteli, ale jinak většina okolí se stravuje tradičně. Ale třeba kamarádku ze Sázavy by to jistě zaujalo :-) Do klubu se chystám výhledově přihlásit. Bohužel já mám tu kombinaci alergiíí a intolerancí (plus histamin) tak zamotanou, že nemůžu jíst jen dle JJ. Ani zde mi bohužel nesedne mnoho receptů. Ale tuším, že můj čas klubáka přijde :-) ráda bych viděla jak na vysmažený celer, jak se zakládá LM kvásek atd. :-) Velmi si vážím Vaší práce a nadšení ostatních spolupracovníků!

        • Děkujeme za milý komentář, Zuzko. Tak až se do Klubu přidáte, tak tam najdete i tipy na léčení a stravu při HITu ;-) Je vás tady mezi námi celkem dost a protože byla poptávka, zařadili jsme informace, jak upravit jídelníček, aby se HIT dal zvládat a začal se léčit.

    • Taky jsem moc ráda, že Vám chutnal :-). U nás je to moc oblíbený recept i u starších dětí, které jinak podle JJ jíst nechtějí.

  7. Teda přendat těsto na velký plech byla fuška. Dělala jsem z ječné mouky, s rýžovým sladem mi ujela ruka a nádivka byla mák s povidly bez posypky. Další variantu mám v plánu zkusit bezlepkovou.

    • Tenhle koláč jsem bezlepkový nezkoušela, ale neměl by to být problém, dříve jsem pekla bezlepkové chleby, pizzu, mazanec. Akorát bych do těsta přidala psyllium nebo chia semínko, aby to drželo pohromadě a nedrobilo se :-).

  8. Tak jsme neodolali a udělali je, jsou mooooc dobré – udělala jsem hodně makové náplně, takže byly jen makové a ještě zbylo na kuličky. Děkuji za inspiraci :-)

  9. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové šišky s mákem
Další článekNedostatek B12 a anémie – kdy může nastat a co s tím?