Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.

Ingredience
  • 200 g kvásku
  • 200 ml obilného mléka
  • 20 g oleje
  • 50 g rýžového sirupu
  • 280 g špaldové mouky
  • špetka soli

Jak připravit kynuté frgály bez cukru

  1. Smícháme ingredience a pořádně uhněteme těsto.
  2. Pak ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný a vysypaný moukou.
  3. Necháme v teple kynout asi 3 hodiny.
  4. Po vykynutí potřeme makovou nebo „tvarohovou“ nádivkou z tofu, posypeme posypkou a dáme péct na 200 st. C cca 20 minut.
  5. Zkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené.

Praktické

  • Množství těsta vyjde na dvě kulaté formy nebo na jeden velký plech.
  • Mouku nebo mléko přidávejte dle potřeby tak, aby nebylo moc husté, ale ani ne řídké.
  • Tvarohová nádivka z tofu – bílé tofu povaříme v trošce vody s jablečným koncentrátem, pak rozmixujeme dohladka. Přidáme rozinky předem namočené v rumu nebo mirinu, polévkovou lžíci rýžového sirupu, trochu citronové šťávy podle chuti a citronové kůry. Pořádně promícháme.
  • Posypka – kokosový olej nebo Alsan, špaldová mouka, javorový sirup (může být i rýžový, ale máme raději sladší posypku:-))

Obměna

  • Namísto špaldové mouky můžete dát jakoukoliv jinou celozrnnou mouku.
  • Frgálky můžete naplnit i povidly.
  • Mléko se dá nahradit i vodou.

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

  1. Tento recept je vynikající. Trochu jsem měla obavy, zda nakyne, ale povedlo se. Dělala jsem tvarohovou náplň z tofu s rozinkami a na to drobenku. Všem moc chutnalo, takže rozhodně brzy zopakuji. Podle mě to je super způsob jak využít přebytečný kvásek, i když lívance u nás hodně frčí (kváskové dokonce zastínily ty pohankové z celého zrna)

    • To jsem moc ráda, Jitko :-). Posledně jsem do těsta přidala i trochu oleje (asi 3 lžíce) a těsto bylo ještě vláčnější. Ať se daří :-).

  2. Dobrý den, chtěla bych Vám velmi poděkovat za tento úžasný recept. Pekla jsem 2x a pokaždé na výbornou. Konečně kynuty koláč, ktery chutná přesně jako od babičky ( tedy s kopou másla, cukru, mléka). Opravdu děkuji. Kvůli alergiim a tolerancim mám omezený jidelnicek a tento recept mě nadchnul.

    • To máme velkou radost, Zuzko, že se vám naše recepty líbí. Pokud nás chcete podpořit v přidávání receptů zdarma, dejte nám lajk nebo sdílejte webovky s kamarády. Není tu reklama, tedy zdroj příjmu, jsme schopni to provozovat jen díky členům Klubu JJ, takže i vaše doporučení nám může pomoci nějakého dalšího klubáka získat do party a s ním i prostředky na rozvoj projektu, další recepty a nové články.

      • Dobrý den, paní Evo,
        Lajkovat příspěvky se snažím poctivě, sdílet webovky můžu s pár přáteli, ale jinak většina okolí se stravuje tradičně. Ale třeba kamarádku ze Sázavy by to jistě zaujalo 🙂 Do klubu se chystám výhledově přihlásit. Bohužel já mám tu kombinaci alergiíí a intolerancí (plus histamin) tak zamotanou, že nemůžu jíst jen dle JJ. Ani zde mi bohužel nesedne mnoho receptů. Ale tuším, že můj čas klubáka přijde 🙂 ráda bych viděla jak na vysmažený celer, jak se zakládá LM kvásek atd. 🙂 Velmi si vážím Vaší práce a nadšení ostatních spolupracovníků!

        • Děkujeme za milý komentář, Zuzko. Tak až se do Klubu přidáte, tak tam najdete i tipy na léčení a stravu při HITu 😉 Je vás tady mezi námi celkem dost a protože byla poptávka, zařadili jsme informace, jak upravit jídelníček, aby se HIT dal zvládat a začal se léčit.

    • Taky jsem moc ráda, že Vám chutnal :-). U nás je to moc oblíbený recept i u starších dětí, které jinak podle JJ jíst nechtějí.

  3. Teda přendat těsto na velký plech byla fuška. Dělala jsem z ječné mouky, s rýžovým sladem mi ujela ruka a nádivka byla mák s povidly bez posypky. Další variantu mám v plánu zkusit bezlepkovou.

    • Tenhle koláč jsem bezlepkový nezkoušela, ale neměl by to být problém, dříve jsem pekla bezlepkové chleby, pizzu, mazanec. Akorát bych do těsta přidala psyllium nebo chia semínko, aby to drželo pohromadě a nedrobilo se :-).

  4. Tak jsme neodolali a udělali je, jsou mooooc dobré – udělala jsem hodně makové náplně, takže byly jen makové a ještě zbylo na kuličky. Děkuji za inspiraci 🙂

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové šišky s mákem
Další článekNedostatek B12 a anémie – kdy může nastat a co s tím?