Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Rozmarýnová zelená čočka s řasou hiziky, mrkví a zelím

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Dnes jsme měli k obědu zelenou čočku se zeleninou. Stravuje se s námi chlapec, co mi zeleninu ze všeho vybírá, ale tady to prošlo na výbornou – přidal si! Byla to opět rychlovka a labužnický rozměr obyčejné čočce dodal čerstvý rozmarýn.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek zelené čočky
  • 2 hrnky vody
  • lžíce řasy hiziky (nebo jiné)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev na hrubo nastrouhaná
  • 1 hrnek na jemno nakrájeného zelí
  • lžička sojové omáčky
  • špetka soli
  • 2 stonky čerstvého rozmarýnu (lze nahradit sušeným)
  • umeocet podle potřeby
  • 1 lžíce oleje

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

Postup

  1. Zelenou čočku propláchneme a namočíme alespoň na 30 minut
  2. Vaříme v nové vodě s řasou hiziky cca 25 minut do změknutí. Nesolit!
  3. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu (cibuli na malé kostičky, mrkev nastrouhat na hrubo na struhadle, zelí nakrájet na jemné proužky).
  4. Opláchneme rozmarýn, dvěma prsty stáhneme jehličky z větviček a nasekáme nožem na jemno.
  5. Rozpálíme v kastrolu lžíci oleje a vložíme na ní cibuli a ihned posolíme.
  6. Krátce orestujeme a přidáme mrkev, zelí a rozmarýn. Za občasného míchání lehce orestujeme.
  7. Přidáme uvařenou čočku i s trochou vody a řasy, přidáme sojovou omáčku a pod pokličkou podusíme pár minut do změknutí zeleniny.
  8. Vypneme a dochutíme umeoctem, je-li vůbec třeba.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Kombinujeme

  • Čočka slouží jako doplněk k dalšímu jídlu nikoli jako hlavní jídlo samotné. My jsme ji tentokrát zkombinovali s vařenou rýží pečenou zeleninou, salátem a posypkou.

Praktické

  • Stravitelnost a množství cenných látek v čočce znásobíte, pokud ji namočíte na několik hodin. Já ji namáčím večer a vařím k obědu. V podstatě už je lehce na klíčená, což je ještě lepší.

Obměna

  • Vyměnit můžete zeleninu i koření. Osvědčená je majoránka, saturejka, bazalka, oregáno.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, menším dáme bez koření a dochucovadel, miminkům pouze společně uvaříme ve vodě. Zelenou čočku zařazujeme až po červené cca od 1 roku.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za úžasný recept ! Moc jsem si pochutnal !😋

Toto jídlo je naprosto boží !!! ⭐

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.