- 150 g kulatozrnné rýže
- 50 g guinoi
- 800 ml vody
- 1 větší červená cibule
- 300 g dýně
- sůl
- olej
- na ozdobu: pražená sezamová semínka, petrželka
- Rýži a quinou propláchneme na sítku a dáme do hrnce.
- Zalijeme čtyřnásobkem vody a lehce osolíme.
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a vaříme asi 20-25 minut do vstřebání vody. Nemícháme! Pokud by se voda vsákla mnohem dřív, tak opatrně trochu vody ještě přidáme.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, dýni na menší kostičky.
- Na dno pánve dáme trochu oleje, přidáme cibuli a sůl a restujeme do sklovata.
- Pak přidáme nakrájenou dýni a restujeme do změknutí zeleniny, asi 15-20 minut. Občas promícháme.
- Uvařenou rýži s quinoou pouze promícháme vidličkou, nemixujeme.
- Na talíř dáme kopeček uvařené obiloviny a přidáme několik lžic restované zeleniny.
- Posypeme praženým semínkem a petrželkou.
Kombinujeme
Doporučujeme doplnit kopečkem kvašené zeleniny.
Můžeme posypat praženými semínky nebo mandlemi, bude víc sytá.
Obměna
Zeleninu můžeme použít jakoukoli. Skvělá je v zimě kapusta, zelí, mrkev, celer apod.
Děti
Tento pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale budeme opatrní s množstvím soli a oleje.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Oblíbená ranní sobotní rychlovka 🙂
Ranní sobotní pohlazení ❤️