Sedlácká bída je staré české sedlácké jídlo ze "zbytků". Pro nás to byla ale ohromná bašta :-)
Ingredience
1-2 porce
  • uvařené nudle
  • hrst kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1 malý batát (tady fialový)
  • 2 lžíce tofunézy (není nutné)
  • 1/4 uzeného tempehu/tofu (není nutné)
  • petrželka
  • sůl

Jak připravit Sedláckou bídu

  1. Ve vodě se špetkou solí a kmínem uvaříme doměkka na kostky nakrájené batáty (nebo je napaříme).
  2. V jiném hrnci uvaříme nudle nebo těstoviny.
  3. Obojí scedíme.
  4. Na oleji orestujeme na kostky nakrájenou cibuli se špetkou soli dozlatova.
  5. Přidáme kysané zelí.
  6. Minutu restujeme, podlijeme lžící vody a 10 minut dusíme na mírném plameni.
  7. Na pánvičce na trošce oleje orestujeme na kostky nakrájený tempeh nebo tofu dozlatova.
  8. Vše smícháme dohromady – zelí, uvařené batáty, orestovaný tempeh a nudle.
  9. Lehce promícháme a vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku.
  10. Můžeme dochutit troškou tofunézy.

Praktické

  • Pro bezlepkovou dietu volí bezlepkové těstoviny.
  • Tato dobrota se dá i zalít smetanou nebo hraškou rozmíchanou ve vodě a zapéct v troubě.

Obměna

  • Tofu nebo tempeh můžeme vynechat. My jsme bídu dělali bez něj a byla výborná i tak! Nebo lze přidat uvařenou luštěninu či seitan.
  • Těstoviny můžeme použít jakákoliv. Nemusíme se omezovat na nudle, ale dají se použít vrtulky, kolínka, trubky aj.
  • Můžeme vmíchat i červené kysané zelí nebo místo zelí pickles.
  • Pokud nemáme kysané zelí, najemno nakrájíme klasické hlávkové zelí a to opečeme.
  • Místo batátů můžeme použít i celer, tuřín, cuketu, bílou ředkev nebo kedluben.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProč jíst polévky? Naše babičky to věděly!
Další článekKdyž ke zhubnutí nestačí změna jídelníčku I.