Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Smaženice z fazolového prejtu se žampiony

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Pokud máte uvařené fazole, máte toto jídlo hotové do 15 minut. Stačí přidat obilovinu a máte sytý kompletní talíř třeba na večeři nebo jako oběd do práce.

Ingredience
na 1-2 porce
  • uvařené fazole adzuki (cca hrst)
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce oleje
  • 2 větší žampiony
  • kousek celeru
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • sojová omáčka
  • sůl

Nikdy není pozdě začít vařit a jíst jinak. Klidně na samém začátku důchodu. Za pár týdnů můžete mít výsledky jako Jan...

Jak připravit adzuki prejt s žampiony

  1. Na oleji osmahneme cibuli se špetkou soli.
  2. Přidáme na malé kostičky nakrájený celer a na kousky nakrájené žampiony.
  3. Vše orestujeme, až jsou kostičky zlatavé.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Ochutíme kořením, přidáme 1 lžíci sojové omáčky, fazolky a česnek.
  6. Zalijeme 3 lžícemi (případně víc) vývaru z fazolek nebo vodou a 3 minuty podusíme pod pokličkou.
  7. Fazolky rozmačkáme, promícháme a případně ještě dochutíme sojovou omáčkou.

Praktické

  • Pokud vám nějaký prejt zůstane, použijte ho jako pomazánku na kváskové pečivo nebo jako náplň do placek, palačinek či tortill.
  • Máte-li již uvařenou obilovinu (kroupy, špaldotto, pohanku), můžete ji do prejtu zamíchat v kroku 4.

Obměna

  • Pokud nemáte sušený zázvor, přidejte po vypnutí pokrmu šťávu z čerstvého zázvoru (pár kapek).
  • Celer můžete vynechat nebo místo něj dát jinou zeleninu. Žampiony také nejsou nutné, nebo je můžete nahradit jinými hřiby sušenými (dopředu namočte) či čerstvými. Prejt je dobrý i bez nich.
  • Adzuki můžete nahradit fazolí červená ledvina.

Kombinujeme

  • Prejt na talíři kombinujte s obilovinou – výborné jsou kroupy nebo špaldotto, napařenou nebo jinak připravenou zeleninou (nishime, pečená aj.), syrovým listem salátu a pickles.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
18. 11. 2025

Tentokrát s bezpluchým ovsem a slzovkou, to byla jízda 🙂

Jaroslav Hlávka
3. 2. 2025

Tohle jídlo je prostě pecka 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky