Domů > Magazín > Blog

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu léčivých vlastností.

Druhy čekanky

Rozlišujeme dva druhy čekanky, čekanku obecnou a čekanku salátovou/listovou. Čekanka obecná je rostlina s krásně modrými květy, která se běžně nachází v přírodě. Léčivé vlastnosti mají všechny části rostliny, ale největší koncentrace účinných látek je v kořeni. Využití čekanky obecné je mnohem širší než čekanky salátové. Ta je známá především z obchodu a z restaurací, běžně se používá především do salátů, ale i do teplých jídel. Obě čekanky mají charakteristickou nahořklou chuť a nabízejí spoustu benefitů pro naše tělo.  

Čekanka a její benefity

Čekanka už ve starověkém Egyptě byla považována za magickou rostlinu, který prý dávala krásu a úspěch. Je především bohatá na polyfonely – významné antioxidanty a také inulin – rozpustnou vlákninu, který představuje prebiotikum. Prebiotika podporují růst zdravých bakterií a hrají důležitý význam pro zdraví našich střev. Najdeme v ní také důležité vitamíny a minerály jako vitamín C, B6, mangan, vápník a draslík. 

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Mezi hlavní léčivé vlastnosti čekanky patří:

  • Podporuje zdraví střev a trávení – střeva jsou náš druhý mozek, ovlivňují také náš imunitní systém, alergie, naši psychiku, ale i kožní problémy.
  • Vysoký obsah vlákniny podporuje také hubnutí.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Hořká chuť se postará o naše játra.
  • Přirozeně detoxikuje tělo – čistí naše játra, ledviny i krev, je močopudná a má mírné projímavé účinky.
  • Podporuje činnost srdce a cévní systém.
  • Podporuje tvorbu mléka při kojení.
  • Díky vysokému množství antioxidantů má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Podporuje chuť jídlu a je tak skvělým “lékem” při nechutenství nebo anorexii.

Zdravá káva bez kofeinu

A právě z kořene čekanky se vyrábí velmi populární čekanková káva, která se těší oblíbenosti především ve Francii. Čekanková káva má mírně nahořklou chuť, neobsahuje kofein, díky tomu ji můžeme pít i večer a je také vhodná pro ty z nás, kdo jsme citliví na kofein (nervozita, stres). Kromě toho také nedráždí žaludek a má spoustu benefitů pro naše zdraví. Kávu můžete pít tak, jak jste zvyklí – černou, s rostlinným mlékem, zdravým sladidlem.

Pozor! Vzhledem k vysokému obsahu inulinu, by se konzumaci čekanky měli vyhnout lidé trpící syndromem dráždivého tračníku, zánětlivým onemocněním tlustého střeva, nemocní Crohnovou chorobou a lidé s dalšími střevními problémy. Zdraví jedinci se můžou také ze začátku potýkat s trávicími obtíži, ale jde o stav dočasný, který odezní.

Už jste zkusili čekankovou kávu?

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Markéta
30. 11. 2022

Dobrý den, jak je to prosím s vhodnosti pro děti? Můžou ochutnat nebo spíše ne? Dekuji :)

Objevila jsem čekanku, když jsme nahrazovali lepek u syna. Zamilovala jsem si ji. Zatím pijeme nějakou instantní bio. Že je nějaká přímo na louhovani slyším poprvé, díky za tip, budu hledat.
Čekankový salát jsem objevila poprvé na jaře v obchodě, už mám doma vyseto na záhonu.
Jak je to s HIT? Pomůže čekanka ozdravit střevo a nebo se jí raději vyhnout?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jalovec a jeho léčivé účinky

Jalovec je jehličnatý keř, který zná snad každý a jehož plody se běžně využívají v kuchyni jako aromatické koření. Skrývá v sobě však i spoustu látek prosp...

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo...
38
5

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – a...
22
9

Podpůrné bylinky pro jarní očistu

Jaro je ideální čas pro očistu našeho těla, detoxikaci, po dlouhém zimním období, kdy jsme více uvnitř svých domovů, máme málo pohybu a jíme těžší pokrmy.
16
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...