Červená řepa je moje oblíbená zelenina a snažím se ji zakomponovat do většiny pokrmů. Je navíc plná minerálů a skvěle doplňuje krev. V kombinaci s čočkou a slunečnicovými semínky vznikla výborná a rychlá večeře.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 červená řepa
- 1 hrnek běžné čočky
- 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1 hrnek zeleninového vývaru nebo horká voda
- umeocet
- sůl
- olej
Jak připravit čočku s řepou
- Čočku na hodinu namočíme a uvaříme v čerstvé vodě v běžném hrnci do změknutí (20-30 minut), lze i bez namáčení.
- Cibuli, mrkev a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na větší kostky.
- V hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme cibuli, mrkev a řepu, osolíme. Společně chvíli restujeme, aby se zelenina opekla po všech stranách.
- Pak přidáme uvařenou čočku a opraná slunečnicová semínka.
- Podlijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
- Na závěr rozmixujeme tyčkovým mixérem a ochutíme umeoctem.
Obměna
- Místo běžné čočky můžeme použít červenou, zelenou anebo jinou luštěninu.
Kombinujeme
- Pokud chceme kompletní talíř, přidáme ještě obilovinu a kvašenou zeleninu. Na fotce jsou kroupy se strouhanou mrkví.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme sůl a dochucovadla.
- Děti od 2 let mohou vše, ale šetříme s ochucovadly.
Jak jsem doma a nechodím do práce, tak mám „plodné dny“ 😀
Po páté ranní vstávám a kolem půl sedmé je upečen další druh cukroví. Chvíli odpočívám s Miso polévkou k snídani. Následně za ranního svítání vykrajuji houbičky, kolem půl deváté je upečeno. Pokračuji dalším druhem cukroví, udělám jednu chybu, ale daří se to na poslední chvíli spravit. Po chvíli je upečeno, zítra mě čekají ještě 3 druhy nepečeného a je hotovo.
Poté obědvám a jdu s Rockym na procházku k oblíbené lípě. Je překrásný den, slunce svítí, mráz trochu štípe a já si užívám parádního volna. Když dorazím domů, zacvičím si 17 minutovou sestavu, pak provádím dechové cvičení podle Wima Hofa a následně si užívám meditaci od Barbary Dobiášové – Nechávám odejít.
Po tomhle všem se vrhnu do města na nákupy. V pár krámech to poměrně šlo, ale pak jsem přijel do Kauflandu. Naprostý chaos, možná končí svět a nebo ty lidi mají opravdu takový hlad. Bylo to jako v mraveništi, akorát královna asi nebyla doma. Po příjezdu domů dělám přípravu na večeři, dnes bude vyjímečně až po 19 hod. Musím totiž ke kadeřníkovi, moje bujná kštice už dosáhla délky téměř 4.5cm. To by také hrozilo, že až nás navštíví Ježíšek, tak se vyděsí a zdrhne. Takže se jdu radši ostříhat na klasiku 6mm na boku 12mm na vršku s ostrým přechodem, ať nejsem vidět.
Teď se radši v klidu najím a dám si na záda gauč, jen tak pro jistotu. No a zítra před východem slunce to zkusím dotáhnout až do toho konce 😀
Čočka s červenou řepou, čirok s lněným semínkem, napařený květák, posypka naklíčené mungo fazolky a gomasio.
😂 😂 😂
Jednoduché a chutné jídlo, jako přílohu jsem zvolil bulgur. Nevěřil jsem tomu receptu, tak málo koření a ingrediencí. Nicméně bylo to příjemné překvapení :-)
Už máte hezky vyčištěné chuťové buňky, tak dokážete ocenit samotnou chuť opravdových potravin 😉 Máte to krásné 👍
Já neustále s tou řepou bojuju, resp. vymýšlím, kam s ní A ejhle, takto to také jde :-) Děkuji za tip na večeři.
Já řepu dříve neměla ráda. Teď, co více respektujeme sezónu a bereme zeleninu od farmáře, donutilo mě to s ní víc pracovat a nakonec jsem si ji zamilovala!
ďakujem pekne za tento recept, viem, čo bude zajtra na obed! tešíííím sa. Zbožňujem červenú repu :-)