Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Dýňová bašta aneb polévka plná dýně

Uvařeno

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

Základní informace

Opět jeden z mnoha receptů ‘co dům dal’, takže sáhněte po tom, co najdete zrovna v lednici. Výborná bude i s mrkví či květákem

Ingredience na 4 porce

 

  • Větší cibule
  • 1 menší dýně hokkaidó případně lze část nahradit mrkví
  • Řasa kombu či wakame
  • Uzené tofu 1/2 balíčku nastrouhat najemno
  • Rýžové nudle
  • Pórek nakrájený na kostičky
  • Olej
  • Sůl
  • Vývar
  • Umeocet
  • Šťáva že zázvoru (nastrouhaný zázvor vymačkat a použít pouze šťávu)
  • Miso pasta
  • Sojová Smetana
  • Dýňová semínka
Postup

Cibuli nakrájíme nahrubo a dýni na větší kostky. Cibuli se solí orestujeme na oleji do sklovata a zalijeme horkým vývarem. Vložíme dýni a řasu a dusíme pod pokličkou do změknutí, tj asi 10 minut. Polévku rozmixujeme, stačí nahrubo, protože zelenina je dostatečně měkká a vláčná. Podle konzistence můžeme ještě naředit horkým vývarem.

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Přivedeme opět k varu a vložíme nastrouhané tofu, rýžové nudle a pórek. Odstavíme z plotny a dle návodu necháme nudle v polévce dojít, většinou cca 8-10 minut. Je-li třeba a podle své chuti dochutíme umeoctem a šťávou ze zázvoru.

Na závěr již jen rozmícháme do polévky miso pastu a na talíři dozdobíme smetanou a dýňovými semínky.

Praktické rady

Velice sytá polévka, která bez problémů zastoupí i hlavní jídlo. Navíc jde o kompletní talíř, takže může být vítanou variantou i na cesty do termosky.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Misto tofu byla cizrna, misto nudlicek jsem pridala varit trosku kukuricne krupice (dela to naramnou omackovou konzistenci) a prikusovala se ryze s quinonou ;-)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezlepkový mazanec

Ráďa dělá mazanec přirozeně bezlepkový, bez vajec a bez cukru, jak se na Jíme Jinak recepty sluší a patří.