Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Jarní zeleninová miso polévka

Uvařeno
sezóna jaro

Lehká jarní polévka s mořskou řasou a miso pastou zahřeje organismus, povzbudí trávení a přitom nám nechá dostatek místa na hlavní chod.

Ingredience
pro 4 porce
  • malá cibule
  • menší mrkev
  • kus pórku
  • kousek kedlubny
  • 2 cm řasy Kombu
  • olej
  • sůl
  • petrželová nať
  • miso pasta

Ivina mladá rodina žije v Banátu, v podhůří  rumunských Karpat. Bez telefonu, na vesnici, v přírodě. Mají stádečko kr...

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar. Mrkev a pórek pokrájíme na nudličky, kedluben na tenké plátky.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  3. Přidáme mrkev a kedluben a pár minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme pokrájenou řasu, kterou jsme vařili v zeleninovém vývaru a vaříme cca 10 minut. Zelenina má být příjemně měkká, ale ne rozvařená. Řasa není nutná nebo se dá nahradit jinou. (Wakame, Hiziki, Nori).
  5. Na závěr přidáme pórek a necháme minutu povařit.
  6. Polévku vypneme a odstavíme. V trošce polévky rozmícháme 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  7. Podáváme posypané čerstvými bylinkami. Pokud je polévka málo slaná, dochutíme ji ještě miso pastou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.

Kombinujeme

  • Polévku můžeme posypat praženými semínky slunečnice nebo dýně. Pokud máme strávníka, kterému přijde málo slaná, pomůžeme si gomasiem.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli jiné kombinace zeleniny.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

výborná, ostatně jako všechny.🌸většinou až je snězeno si vzpomenuvše jsem nenafotila😉Díky

Dobra polivecka :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

První máj – čas otevřených srdcí

První máj je tradičně spojený s láskou, přírodou a novými začátky. Udělejme si v dnešním dni čas pro malé zastavení, chvíli, kdy se zaměříme na to, co je v...
23
3

7 tipů, které byste měli vědět při vaření chřestu

Chřest je specifická zelenina, kterou je třeba pečlivě vybírat i skladovat. Mrkněte, na těchto 7 tipů.
10
3

Zvonek řepka v kuchyni

Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?

Jarní kroupy

Velmi jednoduchý a rychlý recept, který voní jarem. Pokud máte vařené kroupy a fazole, budete mít toto jídlo na stole během chvilky.

Pesto z česnekových výhonků

I výhonky z mladého česneku, které se zalamují, aby česnek nerozkvetl, se dají skvěle využít v naší kuchyni.
47
9

Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce

Neprávem zapomenutý pomocník našich prababiček. Jak ho poznat, kdy ho sbírat a jak s ním kouzlit v kuchyni?