Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Krémové kroupoto se zelím a hříbky

Uvařeno

Tvoje nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale neboj se. Jakmile videa povolíš, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez sóji
bez mléka

Máte rádi kroupy? Pak si tohle jídlo jistě oblíbíte. Je jednoduché na přípravu a chuťové pohárky budou jásat. Zkuste a uvidíte.

Ingredience
cca 2 porce
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • hrst nakrájeného pórku
  • 1 hrnek nakrájených hub
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 300 ml zeleninového vývaru/vody
  • sůl
  • pepř
  • umeocet
  • 1/2 hrnku kysaného zelí
  • 1/2 hrnku kešu smetany
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžíce datlového sirupu

Jak připravit krémové kroupy se zelím a houbami

  1. V hrnci rozpálíme olej a vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Krátce zarestujeme.
  2. Poté vmícháme houby, zasypeme kmínem, ještě krátce promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou.
  3. Nyní přidáme pórek, sůl, pepř a umeocet a vaříme cca 8 minut.
  4. Nakonec přidáme zelí a kešu smetanu a vmícháme kroupy. Ještě krátce povaříme a popřípadě ještě dochutíme.
  5. V pánvi rozpálíme olej a vmícháme na kostky nakrájené tofu. Krátce orestujeme, ztlumíme plamen a přidáme tamari. Společně promícháme a nakonec přidáme i datlový sirup.
  6. Kroupoto podáváme s tofu a zdobíme petrželkou či dle chuti a fantazie.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové

Obměna

  • Použila jsem mražené houby, ale můžete použít i hřiby sušené či žampiony.
  • Datlový sirup můžete vyměnit za slad či javorový sirup.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ještě foto

Tak tohle bude pravidelně na jídelníčku. Úplně boží. Díky za všechny takové recepty. Prověřené, rýže české a delikatesni.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Krémové rizoto s fazolemi

Rychlý a jednoduchý recept z mála ingrediencí, který doufám bude chutnat i vám. Krémové rizoto s fazolemi a hlívou, skvělá kombinace chutí a zdravých ingre...
17
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Žampiony s tofu na rýžových těstovinách

Snadný, rychlý a zdravý oběd či večeře. Smícháním pár ingrediencí dostaneme chutný pokrm.

Krémová zelňačka

Milujete polévky? Pak vyzkoušejte tuto krémovou zelnou polévku, která v zimním počasí krásně zahřeje i zasytí.