Ingredience

Korpus

  • 160g špaldové mouky (nebo bezlepkové)
  • 6g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 35g karobu (nebo kakaa)
  • 80g rýžového sirupu
  • 70ml oleje
  • asi 300ml rýžového mléka (přidávám podle potřeby)
  • špetka soli

Tofu krém

  • 400g bílého tofu (dvě balení)
  • 200ml jakékoli smetany (mandlová,rýžová,ovesná..)
  • 100g javorového sirupu
  • 1 vanilkový pudink
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 100ml vody (nebo mléka)

Čokoládová poleva

  • 3 lžíce karobu (nebo kakaa)
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • trochu smetany nebo mléka

Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vytvoříme spíše tekutější těsto, aby šlo hezky rozetřít do krajů menšího plechu nebo do dortové formy předem vymazané a vysypané moukou
  2. Předpečeme na 170st. 10 minut
  3. Mezitím si rozmixujeme všechny ingredience na „tvarohovou“ náplň.
  4. Po 10 minutách náplň nalijeme na přepečený korpus a ještě dopékáme 25 minut
  5. Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou. Suroviny na polevu rozmícháme v hrnečku, který jsme vložili do horké vody. Pokud se po rozmíchání tvoří sraženiny, přidáme trochu mléka nebo smetany a vyšleháme.
  6. Polevu můžete použít jakou máte rádi, třeba jen rozpustit hořkou čokoládu s trochou tuku.
  7. Necháme vychladit v ledničce

Neuvěřitelných 69 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. měla bych dotaz na polevu: ten kokosový olej je myšleno 3 lžíce v rozpuštěném stavu? A ještě mě napadá, můžu do krému dát místo javorového jiný sirup – rýžový nebo kukuřičný? javorový vůbec nepoužívám, rýžový bych ve špajzu vylovila… díky za odpověd

    • Kokosák nabírám tuhý, takže tak odhadem, stejně máme každý jinou lžíci, a sirup dejte klidně jaký najdete 😃, javorový je sladší a dělá specifickou chuť. Je to na vás 😍

  2. Mně se nepovedl 😭 když jsem ho dopekla, uprostřed vypadal tekutě, ale myslela jsem, že pak v lednici ztuhne (nikdy jsem ještě nepekla něco z tofu).
    Nevíte někdo, co s tím? Dát do trouby už asi ne..?

    • Jejda, tak asi Vám jinak peče trouba. Zkuste příště na min stupňů, delsi čas, dělám to tak skoro u všech receptů, mám troubu, co si dělá co chce 🤣A jaké jste použila tofu? Všechno jste dodržela stejně? Teď to snězte lžičkou, do trouby už určitě nee. A korpus máte akorát?

      • Bylo to upečené jen asi 3cm po obvodu. Dala jsem to ještě dopéct zhruba 20min. Teď se to aspoň dá jíst tou lžičkou. Ale nikde to prezentovat nebudu. Mám to na pár dnů, už mi to leze ušima :)
        Možná by bylo fajn do receptu přidat informaci, jak má ta náplň vypadat upečená. Aby začátečníci, jako já, kteří nikdy tofu nepekli, věděli, že to má být tuhé. Díky

          • Dělala jsem již po druhé a povedl se jak má… jediné co mě napadá, nezapomněla jste přidat pudink…? já občas zapomenu na ledaco….

            • Nezapomněla. Nevadí, děkuji za rady, příště prostě budu péct déle. Jinak je to moc dobrý. Hezký den :)

        • Nevím jak jinak vám poradit. Pokud se vám úplně nepřejí a zkusíte za půl roku znovu 😃, dejte míň tekutit nebo víc škrobu. Péct na míň a delší dobu už jsem navrhovala. Každý máme jiné podmínky. Mějte krásný den a dejte tofu ještě šanci v jiném receptu ať si spravíte chuť a náladu 🥰

  3. Mnam, to je teda dobrota, vymyslela jste to primo bozsky! Zrovna vcera jsme se na sebe s manzelem smutne podivali u pultu s nasim oblibenym tyramisu :-), a dneska jsme objevili vas recept a chodime si do lednice dokrajovat dalsi a dalsi kousky. Tresnicka na dortu ke vsem dobrotam v programu, dekujeme

    • Moc nás těší, že vám chutnalo a že už nejste smutní 😉😍 Děkujeme za pochvalu Radko 😉

  4. Teda Peti, to je dezert hodný vyznamenání. Mám velkou radost, že se povedl a je i chuťově vynikající. Ne všechny dezerty podle JJ holkam chutnají, ale z tohoto byly nadšené.

  5. Tak jsem též vyzkoušela tento dezert, v bezlepkové verzi. Jedním slovem famózní chuť…. vyvážená, jemná, konzistence nadýchaná….moc díky za tak skvělý recept. Maruška

    • Moc děkujeme za pochvalu Markéto. Máme radost, že vám chutnal a potěšil i návštěvu.❤👍

  6. Zalil jsem těsto po 10minutach tvarohem. Testo bylo napovrchu suché nicméně výsledek po dopečení je šíleně mokré těsto, vypadajici jako zdrclé. Tj doma to uspech nemělo. Jsem za amatera. Chutove je to dobré ac mokré.

  7. Pekla jsem podruhé. Poprvé jsem dala málo citrónu. Dnes jsem to doladila a teď vůbec nevím jestli mi dřív chutnal víc ten klasickej nebo tenhle. Ale teď mám pocit že jsem lepší míšu řez nejedla. Je výbornej. 🙂

  8. Tenhle recept je naprosto fantastický!!! Upekla jsem ho na víkend, ale polovina padla již včera. Kluci nevěřícně zírali, že máme něco s čokoládovou polevou, pak ochutnávali tak opatrně a pomalu, až jsem se zeptala: „Vám to nechutná?“, načež starší syn skoro dotčeně odvětil: „Chutná, mami, a moc! My si to vychutnáváme.“ Musím říct, že dnes po odležení byl koláč ještě lahodnější. Mockrát díky za recept, u nás měl ohromný úspěch.

  9. Musím se přiznat, že jsem tomu moc nevěřila. Na klasické míša řezy si ještě pamatuji z dob kdy jsem jedla vše a tak jsem nevěřila, že by se ve vegan verzi mohly alespoň i vzdáleně podobat těm klasickým, ale, že jsem se spletla. Jsou opravdu výborné možná ještě lepší.

  10. Naprosto luxusni zakusek…od te doby, co jej pan Jaroslav sdilel ve skupine, jsem na nej myslela:-)…a dnes na vikend upekla… famozni…recept uzasne dotazeny..pani SvetylKo jste jednicka👍

  11. Na tento recept jsem se těšil a bylo na co :-) Skvělá chuť všech třech vrstev se krásně spojí v jeden kulinářský zážitek. Myslím, že ani návštěva nemá šanci poznat, že je to z alternativních surovin. Za mě je to lepší, než klasický recept. Mnohokrát děkuji za sílení receptu :-)

  12. Zobrazit všech 69 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMakovo-hruškové potěšení
Další článekHruškové pyré se zázvorem a skořicí