- 1 kg jablek
 - 1 hrnek rybízu
 - 1/2 hrnku hrozinek
 - 2 balíčky bezlep.piškot/sušenek
 - 1 l vody
 - špetka soli
 - 8 lžic kukuřičného škrobu (80g)
 - 1/2 lžičky skořice
 - 5 hřebíčků
 - na doladění: citrónová šťáva a ovocný koncentrát
 
Jak připravit osvěžující letní dezert bez cukru
- Omyjeme ovoce, jablka zbavíme jadřinců a pokrájíme na menší kousky.
 - Do hrnce dáme 0,7 l vody, jablka, rozinky, špetku soli, skořici a úplně navrch hřebíček.
 - Vaříme cca 15 minut do změknutí jablek.
 - Než se jablka uvaří, naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
 - Rozmíchejte škrob ve zbytku studené vody a přilijte ho do hrnce.
 - Za stálého míchání krátce povařte, aby obsah hrnce zhoustl jako pudink.
 - Směs ochutnejte a dolaďte podle potřeby citrónem nebo ovocným koncentrátem.
 - Polovinu uvařených jablek nalijte do dortové formy na sušenky.
 - Naskládejte další vrstvu sušenek a přidejte rybíz (červený, černý, bílý).
 - Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte povrch.
 - Nechte vychladnout a přendejte do lednice na několik hodin, aby se dal dobře krájet.
 
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA
    
- Skladujte v lednici.
 - Hřebíček dávejte poslední, abyste ho snadno vyndali, nebo jej zapíchejte do vrchních jablíček. Případně vložte v sítku na čaj.
 - Jablka jsou někdy sladší, jindy méně, přizpůsobte tedy množství rozinek nebo ovocného koncentrátu vaší chuti.
 - Pokud je při ochutnání směs příliš sladká, přidejte citrón, pokud příliš kysela, přidejte ovocný koncentrát.
 - Jablka mají také různý obsah vody, proto i škrobu může být někdy potřeba více a někdy méně. Pokud by směs byla tak hustá, že by nešla míchat, tak ji jednoduše nařeďte vodou. V opačném případě přidejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
 - Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové piškoty nebo sušenky. Pokud lepek neřešíte, můžete využít jakékoli celozrnné sušenky.
 - Do dezertu se také skvěle zužitkují sušenky, které se vám nepovedly :-)
 
Obměna
- Fajnšmekři jablka oloupou, pak stačí i kratší doba varu. Já dělám i se slupkou, protože šetřím každou minutu a slupky nám v dezertu nevadí. Ale s oloupanými jablky je to ještě větší dobrota.
 - Rybíz můžete přimíchat do hotového pudinku k jablkům, pak nebude dělat vrstvičku, ale bude sem tam kulička.
 - Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, pokaždé to bude trochu jiný dort.
 - Místo kukuřičného škrobu můžete použít vanilkový pudink (2 sáčky).

 - Místo ovocného koncentrátu můžete přisladit sladem nebo sirupem.
 - Rozinky můžete vynechat a více osladit nebo je můžete předem namočit, rozmixovat a přidat k jablkům spolu se škrobem. Jejich chuť tak nikdo nepozná a máte zdravě oslazeno.
 - K jablíčkům můžete přidat hrušky či jiné sezónní ovoce.
 
Děti
Tento dezert je vhodný i pro ty nejmenší děti. Hodí se skvěle na první oslavu narozenin.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Komentáře
Potřebovala jsem zpracovat první letošní jablíčka napíchaná od vos a poslední letošní rybíz a tento recept se mi moc zalíbil. Příprava rychlá, napětí při chlazení – jestli ztuhne tak, aby se dal krájet :-) a dnes jsme si s kolegyňkami v práci moc pochutnaly 👌
Můžu se zeptat jaké bezlepkové sušenky či piškoty používáte? Já znám jen od firmy NATURA Jihlava a ty po přelití pudinkem či přesnídávkou změní konzistenci na “blemcavou” což v dezertu není moc dobré. Všechny ostatní piškoty a sušenky co jsem potkala cukr obsahovaly :-( Díky za tip.