Quinoa má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje spousty bílkovin. V jazyce Inků znamená výraz quinua matka zrno.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek quinoi
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Quinou propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Přidáme 2,5 hrnku vody a špetku soli.
  3. Přiklopíme a vaříme na mírném plameni 15 minut do vstřebání vody.
  4. Necháme chvilku dojít pod pokličkou.
  5. Na závěr načechráme vidličkou a servírujeme.

Kombinujeme

Quinoa je výborná příloha k jakémukoliv pokrmu. Tím že je bezlepková, ocení ji hlavně ti, kteří se snaží vyhybají lepku.

Quinou můžeme zkombinovat i s ostatními obilovinami, jako je rýže, jáhly, pohanka apod.

Obměna

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.

Děti

Quinoa je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...
    • Je dobré ji taky předem máčet a zpočátku ji vařit třeba s rýží. Kdysi mi taky přišla hořká, ale teď už ne, ani nevim, jestli je to o zvyku či byla jiná.

  1. Tady v tomhle článku https://www.jimejinak.cz/quinoa-merlik-chilsky/ píšete, že se má Quinoa proplachovat horkou vodou a udáváte i důvod, zároveň ale odkazujete na tento článek, kde proplachujete obilovinu studenou, co z toho je pravda? :)

    • Obojí :-) V TČM se některé obiloviny proplachují schválně horkou kvůli zabudování ještě většího tepla do zahřívajících obilovin. Obecně jde o to je propláchnout, aby neobsahovaly prach a nečistoty z výroby. Pak stačí i studená nebo vlažná voda.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlacky z jahel a čočky (bezlepkové)
Další článekJablečné přesnídávky s rybízem