Quinoa má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje spousty bílkovin. V jazyce Inků znamená výraz quinua matka zrno.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek quinoi
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Postup

  1. Quinou propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Přidáme 2,5 hrnku vody a špetku soli.
  3. Přiklopíme a vaříme na mírném plameni 15 minut do vstřebání vody.
  4. Necháme chvilku dojít pod pokličkou.
  5. Na závěr načechráme vidličkou a servírujeme.

Kombinujeme

Quinoa je výborná příloha k jakémukoliv pokrmu. Tím že je bezlepková, ocení ji hlavně ti, kteří se snaží vyhybají lepku.

Quinou můžeme zkombinovat i s ostatními obilovinami, jako je rýže, jáhly, pohanka apod.

Obměna

Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.

Děti

Quinoa je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tady v tomhle článku https://www.jimejinak.cz/quinoa-merlik-chilsky/ píšete, že se má Quinoa proplachovat horkou vodou a udáváte i důvod, zároveň ale odkazujete na tento článek, kde proplachujete obilovinu studenou, co z toho je pravda? 🙂

    • Obojí 🙂 V TČM se některé obiloviny proplachují schválně horkou kvůli zabudování ještě většího tepla do zahřívajících obilovin. Obecně jde o to je propláchnout, aby neobsahovaly prach a nečistoty z výroby. Pak stačí i studená nebo vlažná voda.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlacky z jahel a čočky (bezlepkové)
Další článekJablečné přesnídávky s rybízem