Kvašené ředkvičky v umeoctě jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.
Ingredience
na 1 sklenici
  • 2 svazky ředkviček
  • umeocet
  • voda

Jak připravit ředkvičky v omeoctu

  1. Nachystáme si lák z 1/3 umeocta a 2/3 vody.
  2. Svaříme ho v hrnci – jakmile začne vžít, vypneme.
  3. Ředkvičky si omyjeme a buď necháme v celku nebo na mandolíně nakrájíme na tenké plátky.
  4. Ředkvičky přemístíme do čisté sklenice a zalijeme lákem.
  5. Na ředkvičky do sklenice položíme list zelí, kapusty nebo salátu, aby nevyplavaly na hladinu.
  6. Zatížíme například další sklenicí, aby obsah byl pod tekutinou.
  7. Přikryjeme víčkem a necháme 5-7 dní fermentovat.
  8. Poté zašroubujeme víčko a přemístíme do lednice.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Přidáváme jako doplněk talíře.
  • Nálev z umeocta lze použít k dalšímu kvašení, anebo do jídel či salátů.

Obměna

  • Místo umeocta můžete použít i svařenou vodu se solí.
  • Ředkvičky můžete vyměnit za jakoukoliv jinou zeleninu (např. ředkve, květák, tuřín aj.).

Děti

  • Dětem podáváme až od 2. roku.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní detoxikační salát
Další článekMohu na vývar používat i slupky z nebio zeleniny?