Domů > Jak začít > Inspirace

Svíčková omáčka s knedlíkem a falafelem

Pokud chcete někoho pohostit nebo si udělat sváteční oběd či večeři, tak tady je inspirace na vynikající jídlo, které určitě každého potěší ;-)

Knedlík

Vezměte z lednice veškeré zbylé obiloviny (u mě to byla rýže + pohanka, rýže + oves, rýžové nudle), zalejte trochou horké vody, promněte rukama, smíchejte je s lžičkou soli a trochou pohankové mouky (můžete přidat nasekanou petrželku, cibuli nebo nastrouhanou mrkev, nebo také kmín, záleží na Vás) a rukama pořádně zpracujte v nelepivé těsto. Vytvarujte váleček, dejte ho na paráček (na paráček nejlépe položte ještě utěrku, jinak ho budete mít špinavý), zabalte do utěrky a napařujte 45 minut. Poté zkontrolujte špejlí. Nechejte na talířku vychladit a pak krájejte.

Svíčková omáčka

Na oleji zpěňte kostičky cibule, posolte a nechejte restovat, poté přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petžel, celer), kořeí (bobkový list, nové koření, kuličky pepře) a zalejte vývarem a duste do změknutí zeleniny. Pak přidejte trošku tymiánu a dochuťte umeoctem a rozmixujte (konzistenci dolaťte vývarem).

Falafel

Přes noc si namočte cizrnu a ráno vodu slijte, vložte ji do mixéru a rozmixujte na drobno, poté přidejte česnek, nasekanou cibulku, nasekanou petrželku, mletý římský kmín, koriandr, sůl, tahini a trošku hrašky a rozmixujte na pastu. Tvarujte kuličky a obalujte v sezamových semínkách. Do hrnce s tlustým dnem nalijte hodně oleje, aby falafel byl celý ponořený. Hrnec dejte na oheň. Olej zkontrolujte dřevěnnou hůlkou – pokud se kolem hůlky tvoří bublinky, už můžete začít se smažením. Na falafel zrpvu vůbec nešahejte, jinak by se rozpadl. Za 3 minuty ho můžete hůlkou otočit, aby se prosmažil i z druhé strany. Poté opatrně vyjměte na ubrousek a nechejte okapat.

Salát z ředkve

Nastrouhejte si daikon nebo černou ředkve, zastříkněte shoyu a nechejte min. 30 min. zatížené.

Hummus

Zbytek namočené cizrny vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou a přidejte Kombu. Vařte 45 minut. Cizrnu zceďte, vložte do mixéru a trochu rozmixujte, poté přidejte trošku vody z cizrny, česnek, petrželku, tahini, sůl a citronovou šťávu. Mixujte. Podle potřeby dolévejte vždy pouze trošku vody z cizrny. Pokud chcete mít hummus omáčkovitější, přidejte vody víc. Případně dochuťte dle Vaší chuti.

Napařená zelenina

Do malého kastrůlku nalijte trošku vody, posolte a přiveďte k varu. Vložte brokolici a kapustičky. Až jsou měkké, vypněte.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

labarunka
23. 3. 2014

Na hummus mam jeden typ, cizrnu ze zacatku mixiju s kostkama ledu, pak pridam vodu z cizrny do pozadovane konzistence, je pak takovy kremovejsi. Falafel urcite vyzkousim, z neuvarene cizrny jsem jeste nedelala.

Tohle vypadá taky úžasně, Ajko :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...
kurz
4

Cizrnová pomazánka s mrkví

Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky. Poslouží i jako náplň do tortill nebo palačinek.

Rizoto s medvědím česnekem

Lehké, zdravé a rychlé jídlo, vhodné i při histaminové intoleranci.