Domů > Jak začít > Inspirace

Svíčková omáčka s knedlíkem a falafelem

Pokud chcete někoho pohostit nebo si udělat sváteční oběd či večeři, tak tady je inspirace na vynikající jídlo, které určitě každého potěší ;-)

Knedlík

Vezměte z lednice veškeré zbylé obiloviny (u mě to byla rýže + pohanka, rýže + oves, rýžové nudle), zalejte trochou horké vody, promněte rukama, smíchejte je s lžičkou soli a trochou pohankové mouky (můžete přidat nasekanou petrželku, cibuli nebo nastrouhanou mrkev, nebo také kmín, záleží na Vás) a rukama pořádně zpracujte v nelepivé těsto. Vytvarujte váleček, dejte ho na paráček (na paráček nejlépe položte ještě utěrku, jinak ho budete mít špinavý), zabalte do utěrky a napařujte 45 minut. Poté zkontrolujte špejlí. Nechejte na talířku vychladit a pak krájejte.

Svíčková omáčka

Na oleji zpěňte kostičky cibule, posolte a nechejte restovat, poté přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petžel, celer), kořeí (bobkový list, nové koření, kuličky pepře) a zalejte vývarem a duste do změknutí zeleniny. Pak přidejte trošku tymiánu a dochuťte umeoctem a rozmixujte (konzistenci dolaťte vývarem).

Falafel

Přes noc si namočte cizrnu a ráno vodu slijte, vložte ji do mixéru a rozmixujte na drobno, poté přidejte česnek, nasekanou cibulku, nasekanou petrželku, mletý římský kmín, koriandr, sůl, tahini a trošku hrašky a rozmixujte na pastu. Tvarujte kuličky a obalujte v sezamových semínkách. Do hrnce s tlustým dnem nalijte hodně oleje, aby falafel byl celý ponořený. Hrnec dejte na oheň. Olej zkontrolujte dřevěnnou hůlkou – pokud se kolem hůlky tvoří bublinky, už můžete začít se smažením. Na falafel zrpvu vůbec nešahejte, jinak by se rozpadl. Za 3 minuty ho můžete hůlkou otočit, aby se prosmažil i z druhé strany. Poté opatrně vyjměte na ubrousek a nechejte okapat.

Salát z ředkve

Nastrouhejte si daikon nebo černou ředkve, zastříkněte shoyu a nechejte min. 30 min. zatížené.

Hummus

Zbytek namočené cizrny vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou a přidejte Kombu. Vařte 45 minut. Cizrnu zceďte, vložte do mixéru a trochu rozmixujte, poté přidejte trošku vody z cizrny, česnek, petrželku, tahini, sůl a citronovou šťávu. Mixujte. Podle potřeby dolévejte vždy pouze trošku vody z cizrny. Pokud chcete mít hummus omáčkovitější, přidejte vody víc. Případně dochuťte dle Vaší chuti.

Napařená zelenina

Do malého kastrůlku nalijte trošku vody, posolte a přiveďte k varu. Vložte brokolici a kapustičky. Až jsou měkké, vypněte.

PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů?

Sezóna plavek se blíží. Letos to nebude strašák, připravíme se. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za dva týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

labarunka
23. 3. 2014

Na hummus mam jeden typ, cizrnu ze zacatku mixiju s kostkama ledu, pak pridam vodu z cizrny do pozadovane konzistence, je pak takovy kremovejsi. Falafel urcite vyzkousim, z neuvarene cizrny jsem jeste nedelala.

Tohle vypadá taky úžasně, Ajko :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bramborový salát bez brambor

Od té doby, co vaříme jinak, dělám ráda bramborový salát. Nikdo nepozná, že je ze samých zdravých surovin, do půl hodiny je na stole a není nám po něm těžk...

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.
55
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...

Restovaná zeleninová směs s cizrnou

Dozlatova restovaná zelenina je jednoduchý, rychlý a výborný pokrm ideální k jakékoliv příloze – třeba k soba nudlím!

Cizrnová pomazánka s mrkví

Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky, případně dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...