Vezměte z lednice veškeré zbylé obiloviny (u mě to byla rýže + pohanka, rýže + oves, rýžové nudle), zalejte trochou horké vody, promněte rukama, smíchejte je s lžičkou soli a trochou pohankové mouky (můžete přidat nasekanou petrželku, cibuli nebo nastrouhanou mrkev, nebo také kmín, záleží na Vás) a rukama pořádně zpracujte v nelepivé těsto. Vytvarujte váleček, dejte ho na paráček (na paráček nejlépe položte ještě utěrku, jinak ho budete mít špinavý), zabalte do utěrky a napařujte 45 minut. Poté zkontrolujte špejlí. Nechejte na talířku vychladit a pak krájejte.
Svíčková omáčkaNa oleji zpěňte kostičky cibule, posolte a nechejte restovat, poté přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petžel, celer), kořeí (bobkový list, nové koření, kuličky pepře) a zalejte vývarem a duste do změknutí zeleniny. Pak přidejte trošku tymiánu a dochuťte umeoctem a rozmixujte (konzistenci dolaťte vývarem).
FalafelPřes noc si namočte cizrnu a ráno vodu slijte, vložte ji do mixéru a rozmixujte na drobno, poté přidejte česnek, nasekanou cibulku, nasekanou petrželku, mletý římský kmín, koriandr, sůl, tahini a trošku hrašky a rozmixujte na pastu. Tvarujte kuličky a obalujte v sezamových semínkách. Do hrnce s tlustým dnem nalijte hodně oleje, aby falafel byl celý ponořený. Hrnec dejte na oheň. Olej zkontrolujte dřevěnnou hůlkou – pokud se kolem hůlky tvoří bublinky, už můžete začít se smažením. Na falafel zrpvu vůbec nešahejte, jinak by se rozpadl. Za 3 minuty ho můžete hůlkou otočit, aby se prosmažil i z druhé strany. Poté opatrně vyjměte na ubrousek a nechejte okapat.
Salát z ředkveNastrouhejte si daikon nebo černou ředkve, zastříkněte shoyu a nechejte min. 30 min. zatížené.
HummusZbytek namočené cizrny vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou a přidejte Kombu. Vařte 45 minut. Cizrnu zceďte, vložte do mixéru a trochu rozmixujte, poté přidejte trošku vody z cizrny, česnek, petrželku, tahini, sůl a citronovou šťávu. Mixujte. Podle potřeby dolévejte vždy pouze trošku vody z cizrny. Pokud chcete mít hummus omáčkovitější, přidejte vody víc. Případně dochuťte dle Vaší chuti.
Napařená zeleninaDo malého kastrůlku nalijte trošku vody, posolte a přiveďte k varu. Vložte brokolici a kapustičky. Až jsou měkké, vypněte.
PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů?
Sezóna plavek se blíží. Letos to nebude strašák, připravíme se. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za dva týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Na hummus mam jeden typ, cizrnu ze zacatku mixiju s kostkama ledu, pak pridam vodu z cizrny do pozadovane konzistence, je pak takovy kremovejsi. Falafel urcite vyzkousim, z neuvarene cizrny jsem jeste nedelala.
Tohle vypadá taky úžasně, Ajko :-)