Lahodnou chuť dýně Hokaido jsem pořádně objevila před sedmi lety, když jsem začala vařit Jinak a dneska si bez ní, a jiných druhů dýni nedovedu svůj jídelníček představit. Kromě toho, že Hokaido patří mezi jednu z nejzdravějších zelenin, dá se i velmi dobře uskladnit. Za dobrých podmínek vydrží skladovaná dýně až do jara.

Dýně nebo-li tykev, patří mezi čeleď tykvovitou a pochází ze Střední Ameriky. Řadí se mezi nejstarší plodiny, neboť pochází již z doby 5 000 let před naším letopočtem. V současné době můžeme pěstovat nebo koupit mnoho různých druhů a odrůd. Mezi nejoblíbenější druhy patří hokaido, špagetová dýně, máslová dýně, Goliáš, muškátová tykev a dýně obecná.

Zázračné dýně

thDýně sice obsahuje až 90 % vody, ale k tomu v ní najdeme vlákninu, vitamíny a minerální látky. Z vitamínů je to vitamín C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a z minerálů železo, měď, draslík a hořčík. Dýně patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, což jsou látky ohrožující srdce a arterie. Obsahuje poměrně málo sacharidů, ještě méně proteinů a skoro žádné tuky. Na druhé straně vyniká větším množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako jsou draslík a vápník. Navíc obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, takže působí v žaludku sytě a dobře zažene hlad.

Všechny druhy dýní pomáhají snižovat krevní tlak, protože obsahují velmi málo sodíku a hodně draslíku. Proto také brání tvorbě krevních sraženin v arteriích. Mají diuretické, laxativní a hlavně protirakovinné účinky. Lidé s vysokým tlakem mohou dýni jíst každý den v jakékoliv formě, ale solit by ji měli velmi málo, protože by tím snížili její účinky. Dýně totiž působí v ledvinách jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.

Vláknina dýně je rozpustná a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva. Dýně mají navíc vysoký obsah alkalizujících minerálních solí a dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny. Mají příjemně sladkou chuť a pomáhají při čištění organismu. Kromě toho jsou dýně vhodné při poruchách funkce žaludku, onemocnění sleziny a slinivky. Jsou vynikající pro diabetiky.

aaaaaaaa-aaaa-aaaa-aaaa-000000002238_medium

Protirakovinné účinky

Dýně a brukvovitá zelenina jsou potravinami s nejvyšším protirakovinným účinkem. Obsahují totiž tři nejúčinnější látky rostlinného původu, u kterých byl prokázán antikarcinogenní účinek a to je betakaroten, vitamin C a vláknina.

Zhubněte s dýní

Jako každý rok se na podzim můžete těšit na velkou úrodu dýní a byla by škoda nevyužít tuto skvělou zeleninu. Díky tomu, že obsahuje velmi málo sacharidů, skoro žádné tuky a  hodně rozpustné vlákniny, navozuje pocit plnosti, dokáže zasytit na delší dobu a navíc vám dodá spousty živin. 

Má také velmi pozitivní vliv na naše trávení a detoxikační účinky, které se velmi hodí při shazování kilogramů, protože pomáhá vyloučit z těla odpadní látky. Obsahuje navíc lipolytický enzym, díky kterému se snadněji štěpí tuky a ty se pak snadněji odbourávají.

Dýně je pro naše zdraví jedna z nejdůležitějších zelenin. Využijte proto sezóny dýní a snažte se je mít na talíři alespoň 3x týdně. Komu dýně chutnají, může je konzumovat klidně denně, dýní se totiž nelze předávkovat, ale pozor, dá se na ní snadno vytvořit závislost :-).

Účinky dýně na zdraví

Shrňme si tedy všechny pozitivní účinky dýní na naše zdraví:

  • Posiluje imunitní systém.
  • detoxikační vlastnosti a očistí tak organismus od škodlivých látek.
  • Působí protizánětlivě.
  • močopudné účinky a očisťuje ledviny.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak.
  • Má pozitivní vliv na štěpení tuků a spalování tukových zásob.
  • Omezuje hlad kvůli vyššímu obsahu vlákniny.
  • ochranný vliv na sliznici žaludku.
  • Dýně patří mezi potraviny s nejvyšším protirakovinným účinkem.
  • Dýňový olej slouží jako prevence infarktu, kornatění cév a dalších nemocí.

Dýňové recepty

dynova-polevkaJá s Evou jsme si dýně hned o začátku zamilovaly, takže je najdete ve velkém množství našich receptů. Nejraději máme dýňovou polévku, omáčku nebo dýni jen tak pečenou na plechu v troubě s česnekem a olejem. Skvělá je také dýně udušená jen na cibulce nebo dýňové rizoto.  Dýně se dá smažit v těstíčku, péct v troubě, zapékat či mixovat do sladkých dezertů a přidat do různých pokrmů. Naše nejoblíbenější recepty najdete níže.

Pečené dýňové plátky

Pečená podzimní zelenina

Bezlepkové dýňové palačinky

Rýžová kaše s dušenou dýní

Dýňovo-cizrnová polévka

Polévka z dýně a červené čočky

Rychlo špagety s restovanou dýní

Zelené fazolky s dýní

Dýňový nákyp

Dýňový perník

Příště si řekneme o tom, jak dýně nejlépe skladovat, aby vám vydržely co nejdéle.

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Ahoj Evi, hledala jsem recepty s dýní hokaido a našla jsem výše napsané Co všechno nevíte o dýních – úžasné věci!!! Mám však dotaz. Dle zásad Ayurvédy se dýně nemá kombinovat s jiným a nebo nejíst vůbec a vůbec jsem se nikde nedopátrala proč. Nemáš o tom nějaké povědomí? Moooc děkuji za odpověď zda-li ano. S úctou Lenka

    • Mnozí považují dýni kvůli vysokému obsahu cukrů za ovoce a nedoporučují ji zejména při low carb dietě. Ovšem v mých knihách o ajurvédě se dýně přímo doporučuje jako vhodná podzimní zelenina 😉 Snad je pro dóšu kapha se občas někde uvádí, že by neměla jet jen na zelenině typu dýně, cuketa, batáty, okurka, olivy a rajčata, ale spíše na ostatních druzích. Ale není to přímo zakázané nebo tak něco.

  2. Tak o té závislosti je to přesné, jsem na nich silně závislá. Tak mě těší jak jsou zázračné 🙂

  3. Dobrý večer. Dýni miluju,hlavně hokaido,ale když ji načnu,tak ji samozřejmě celou nespotřebuji hned. Dnes ráno jsem asi 1/4 grilovala. Po rozkrojení jsem odstranila semena a zbytek uskladnila na misce v kuchyni. Večer po příchodu z práce už byla dýně na povrchu místy s bílým povlakem.Tak nevím,kde mám již rozkrojenou,semen zbavenou dýni skladovat,aby mi vydržela alespoň pár dní,než ji stihnu spotřebovat celou. Vařím jen pro sebe,manžel to moc neprožívá. Nakonec jsem ji dala do mrazáku,protože lepší mražená,než zkažená. Strašně nerada totiž něco vyhazuju!
    Je teda zajímavé,že – minulý týden jsme byli na Vysočině a tam mi vydržela rozkrojená, na plátky nakrájená asi 3 dny v kuchyni,zakrytá ubrouskem,bez bílého povlaku! Teplota byla stejná,jako teď u nás doma,možná ten včerejší déšť udělal větší vlhko a tím by to mohlo být???
    Poradíte,Helenko a Evičko???
    Děkuji moc za odpověď!

    • Hanko, načatou dýni skladujeme vždy v lednici, klidně i 3-4 dny a nikdy se jí nic nestalo. Bez dužiny vydrží déle, takže se vyplatí ji před skladováním vyndat. Při pokojové teplotě nemám zkušenost, dávám ji vždy do ledničky.

      • Diky moc za super clanek! Asi si ho vytisknu i s recepty pod nim, protoze kazdorocne otravuji cdlou rodinu s touto uzasnou kralovnou podzimu, jak ji rikame a me okoli mou snahu protlacit dyni dojejich jidelnicku statecne bojkotuje…takze zrejme odted budu rozdavat dyne i s timto poctenickem a budu doufat, ze prijde sezona, kdy naopak okoli se pochlubi svymi oranzovymi vypestky mne 🙂

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Helena
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letitá trápení s nadváhou jsou pryč.
Předchozí článekChodím z práce pěšky a koukám do slunce (Monika 49 let)
Další článekŠpendlíková bublanina (bezlepková)