Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Mangoldové pesto s kešu a česnekem

Uvařeno
bez sóji

Mangoldové pesto je výborné. Sám mangold chutná dost nevýrazně, ale s přidáním oříšků nebo semínek, česneku a bazalky se mění v lahůdku. Mažeme ho na pečivo, plníme s ním palačinky a přidáváme do těstovin.

Ingredience
pro 2 porce
  • 230 g mangoldu (cca 15 kusů bez řapíků)
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g kešu
  • 4 g lístků bazalky (cca hrstička bez stonků)
  • 6 lžic olivového oleje + na zalití
  • 1/2 lžičky soli

Danielu trápily běžné potíže, které se přičítají věku – artróza, únava, nemocná štítná žláza, játra a žlučník, ...

Jak udělat pesto z mangoldu a kešu oříšků

  1. Omyjeme listy mangoldu, necháme oschnout a pokrájíme na menší kusy, řapíky nepoužijeme.
  2. Kešu opražíme na pánvičce až zavoní a začne zlátnout. Ale nespálit!
  3. V mixéru rozmixujeme nejprve mangold co nám mixér dovolí, pak přidáme ostatní ingredience.
  4. Olej přidáváme postupně podle hustoty, jakou máme rádi.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl nebo česnek.
  6. Pesto přendáme do skleničky a zalijte olejem, aby se nekazilo.
  7. Uchovávejte v lednici a během pár dnů spotřebujte, případně sterilujte 20 minut na 80°C.
Začni detox, než se proměníš v dýni!

Letos žádné podzimní přibírání díky 8týdennímu kurzu - jídelníčky, recepy, videa a individuální konzultace.
Nemusíš být 100% a stejně to funguje! Pojď se postarat o sebe

Praktické

  • Chuť je podobná špenátu.
  • Čím víc bazalky a česneku, tím pikantnější chuť, vyzkoušejte a přidávejte.
  • Do pesta se obvykle dává citrón, ale do mangoldového ho nedávám a chutná mi to skvěle.
  • Sůl si dejte podle chuti. Nám stačí uvedené množství, pro většinu lidí je to málo.
  • Když jsem ho dělala poprvé, tak jsem hlídala množství a vše odvažovala kvůli receptu, ale další už jsem dělala od oka a podle chuti a vždy vyšlo dobře, tak se s vážením a měřením nemusíte příliš stresovat.

Obměna

  • Do pesta můžete přidat i citrónovou šťávu (podle chuti 1 – 4 lžíce).
  • Místo kešu můžete dát piniová, dýňová nebo slunečnicová semínka.
  • Hodí se také mandle nebo kombinace semínek a oříšků.
  • Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské “vajíčkové” soli. Bude mít zase jinou chuť.
  • Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.

Kombinujeme

  • Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i do zálivek na saláty, nebo namazat na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nevim proc, ale myslela jsem si, ze mangold je v syrovem stavu těžko stravitelny. Proto jsem ho vzdy tepelne upravovala. Ale tady vidim, ze ho pouzivate syrovy. Jak to tedy je prosim

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

127
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...