- 1 střední cuketa
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce kokosové smetany
- 1 cibule
- hrst zelených nebo žlutých fazolek
- na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
Jak připravit fazolkovou polévku
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku se solí.
- Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou cuketu.
- Orestujeme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme do změknutí.
- V jiném hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli a vložíme do ní překrájené zelené nebo žluté fazolky.
- Vypneme cuketu a směs rozmixujeme dohladka.
- Ochutíme octy a smetanou.
- Do polévky zamícháme měkké fazolky.
- Podáváme.
Praktické
- Mladou cuketu není třeba loupat. Pokud je cuketa velká nebo už přerostlá, je lepší ji oloupat a vybrat vnitřek (použijeme do vývaru).
- Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
- Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla “tolik zelená”. :-)
Obměna
- Polévku můžete různě ochutit – použít bylinky, sušené bylinky, koření, česnek aj.
- Místo kokosové smetany můžete použít sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
….. v jednoduchosti je síla, výborná 🫠
Opravdu nejlepší cuketová polévka, jakou jsme jedli. Přidala jsem ještě nasekaný čerstvý kopr a byla to mňamka! 😊