- 1 střední cuketa
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce kokosové smetany
- 1 cibule
- hrst zelených nebo žlutých fazolek
- na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
Jak připravit fazolkovou polévku
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku se solí.
- Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou cuketu.
- Orestujeme, zalijeme vývarem nebo vodou a dusíme do změknutí.
- V jiném hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli a vložíme do ní překrájené zelené nebo žluté fazolky.
- Vypneme cuketu a směs rozmixujeme dohladka.
- Ochutíme octy a smetanou.
- Do polévky zamícháme měkké fazolky.
- Podáváme.
Praktické
- Mladou cuketu není třeba loupat. Pokud je cuketa velká nebo už přerostlá, je lepší ji oloupat a vybrat vnitřek (použijeme do vývaru).
- Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem.
- Pokud polévku podáváte dětem nebo partnerům, nebojte se přidat více smetany, aby nebyla “tolik zelená”. :-)
Obměna
- Polévku můžete různě ochutit – použít bylinky, sušené bylinky, koření, česnek aj.
- Místo kokosové smetany můžete použít sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale omezte sůl a dochucovadla.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Výborná i bez smetany😊, přidala jsem ještě kopr.
….. v jednoduchosti je síla, výborná 🫠