Domů > Magazín > Zdraví

5 důvodů, proč si zamilovat pampelišku

Pampeliška je léčivá rostlina s mnoha blahodárnými účinky na naše zdraví. Kromě toho pomáhá zvýšit úrodnost půdy. Pojďte si přečíst důvody, proč si tuto sice běžnou, ale svými účniky vzácnou bylinku zamilovat a jak jí využít pro prospěch náš i přírody.

Je léčivá od kořenů až po květy

Kořeny pampelišky jsou ceněné pro své detoxikační účinky, zejména pro podporu jater a žlučníku. Pomáhají čistit krev a podporují trávení. Kořen je účinný doplněk při léčbě rakoviny, zatím je na to ale málo studií.

Mladé listy pampelišky jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahují vitamín A, C, D, B, draslík, železo, hořčík, zinek a další mikroživiny. Mají mírně diuretické účinky, jsou prospěšné pro ledviny a zlepšují trávení.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Stvoly pampelišky pomáhají s pročištěním těla a podporují funkci jater a žlučníku. Mléčný stvol lze využít při odstraňování bradavic a kuřích ok.

Pampeliškové květy mají protizánětlivé a močopudné účinky. Jsou rovněž skvělé pro podporu trávení a detoxikaci.

Každá část pampelišky nabízí něco prospěšného pro naše zdraví. Je to bylinka, která celkově čistí organismus, působí blahodárně na kůži a klouby, pomáhá s trávením, příznivě ovlivňuje hladinu glykémie a má protizánětlivé účinky.

    Zvyšuje úrodnost půdy

    Pampeliška přispívá k tvorbě kvalitní půdy a podporuje přirozenou úrodnost zahrady. Její kořeny pronikají až 2 metry hluboko do půdy a pomáhají jí kypřit. Mléčná šťáva pampelišky slouží jako potrava pro některé půdní mikroorganismy i mladé žížaly, které se s oblibou zdržují v okolí jejích kořenů.

    Zpestřuje náš jídelníček

    Nejčastěji se používají mladé lístky ještě předtím, než pampeliška vykvete. Lze je využít do salátů, pomazánek, omelet či polévek. Pampeliškové listy můžeme upravit rovněž zatepla jako jinou zelenou listovou zeleninu. Dají se oblanšírovat, použít místo špenátu např. do slaných koláčů, placiček či jako samostatnou menší přílohu. Nepoužívejte listy pampelišky do pokrmu vyloženě jako stěžejní surovinu. Celkové množství čerstvých lístků by nemělo denně překročit hrst.

    Stvoly se dají použít jemně nakrájené do pomazánky či salátu.

    Kořen se dá opékat i blanšírovat.

    Květ pampelišky může sloužit jako krásná dekorace pokrmu, dá se z něj připravit i tempura.

    Tip: Připravte si polévku, velikonoční nádivku, nebo salát.

    Je vítanou součástí jarní kůry

    Pampelišku lze využít při očistné kúře těla – pomáhá pročistit krev, odvádět toxiny a zároveň podporuje činnost jater, žlučníku, slinivky, žaludku i ledvin. Působí močopudně, čímž napomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a odpadních látek. Navíc obsahuje hořčiny, které povzbuzují trávení a podporují tvorbu žluči. Díky podpoře jater může pomoci při ekzémech, akné, vyrážkách a jiných kožních potížích. Kůra s pampeliškou přispívá k zahnání jarní únavy a svým účinkem může pomoci ulevit při bolestech kloubů

    Tip: Připravte si čistící pampeliškový čaj. Z kořene pampelišky si udělejte odvar – na 1 litr použijte cca 5 cm čerstvého a očištěného kořene, případně 2-3 čajové lžičky sušeného. Na mírném ohni vařte cca 10 minut. Scezeným výluhem zalijte pampeliškové listy, případně i květy, nechte 10 minut louhovat. Pijte denně čerstvý po dobu 2-3 týdnů.

    Svou krásou hýčká naše smysly

    Pampeliška je po dlouhé zimě krásným symbolem jara, jarního slunce a pozitivní energie. Svým vzhledem, vůní, dotykem umí pohladit naše smysly. Je velká škoda tento zářivý poklad ničit chemickými postřiky, které mohou zničit nejen krásu této rostliny, ale i celkovou rovnováhu přírody. Místo toho bychom měli tuto léčivou bylinku vnímat jako dar a využít ji k prospěchu našeho zdraví a naší zahrady.

    Sběr, bezpečnost a léčebné použití

    Kořen se sbírá na jaře nebo na podzim, kdy má největší sílu. Sušené kořeny se často používají pro přípravu čajů nebo tinktur.

    Mladé listy a duté stvoly jsou nejlepší před rozkvětem rostliny. Listy se používají pro přípravu čajů

    Dále sbíráme poupata a květy. Z květů můžeme připravit čaj, nebo se využívají v tinkturách.

    Pampelišku by neměli užívat lidé s ucpanými žlučovými cestami a opatrnost je na místě i u těch, kteří nemají žlučník. V období těhotenství a kojení je obecně považována za bezpečnou, vždy je ale vhodné konzultovat užívání s odborníkem. Může ovlivňovat účinek některých léků, například antibiotik ze skupiny chinolonů nebo diuretik.

    Pampelišku sbírejte nejlépe na zahrádce, nebo pampeliškové louce, dál od polí a silnic. Jak jí ještě jinak můžete využít? Recepty na pampeliškovou mast, tinkturu, olej či kávu naleznete v článku Pampeliška 7xjinak.

    PS: Chceš se dát koncem léta opět do pohody?

    Pojď do 14 denního programu s námi! Srovnáme zažívání, pochutnáme si, uklidníme mysl a podpoříme se navzájem ve skvělé partě!
    Chci lepší postavu!

    Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

    18 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Hořko v ústech od žaludku a co je příčinou

    Trápí vás hořká chuť v ústech? Pojďte si přečíst o příčinách a vhodném přístupu k tomuto problému. Zjistěte, jak pomocí úpravy stravy a změnou životního st...
    107
    13

    Když se změny bojíme víc než problému samotného

    Minulý týden jsem potkala známou. Vídáme se téměř každý týden. Už na první pohled jsem viděla, že není ve své kůži. Zatímco si objednávala bezkalorické esp...

    Snadné modřiny: Na co se zaměřit

    Stačí se někde opřít a vytvoří se vám modřina. Ze začátku vás to nejspíš zaskočí, ale časem si na to možná zvyknete s tím, že máte asi křehké cévy. Pojďme ...

    Lichořeřišnice – kráska s léčebnou silou

    Lichořeřišnice, ta něžná kráska, která v sobě ukrývá přírodní sílu. Bude ráda zdobit vaši zahradu či truhlík, její květy rozveselí váš talíř a dodají jemně...

    Ozvěny Jarní očisty: Pojďte do toho příště taky!

    Jarní očista je v plném proudu, ale pro všechny, kteří se k nám připojili na začátku, je hlavní fáze již u konce. Denně nám přicházejí nádherné zprávy plné...

    Dlouhodobá bolest žaludku a proč ji řešit co nejdřív

    Možná jste si již na mírnou, ale pravidelně se vracející bolest zvykli. Přičítáte jí patrně věku, stresu, ne úplně ideálnímu jídelníčku, ale v zásadě jí ne...