- 1/3 uzeného nebo smaženého tempehu
- 1 cibule
- 1/4 cukety
- 6 růžičkových kapustiček
- 1 mrkev
- kus dýně
- 2 rajčata (nemusí být)
- hrst špenátu nebo polníčku
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce oleje
- kari pasta nebo kari koření
- sůl
- vývar/voda na podlití
Jak připravit chutnou zeleninu ve woku
- Zeleninu omyjeme, cibuli oloupeme. Krájíme na větší kusy – cibule na proužky, cuketa a mrkev na kolečka, dýně na plátky, rajčata na kostky.
- Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli spolu se solí.
- Když je trochu osmažená, přidáme dýni, mrkev, cuketu, kapustičky, tempeh a koření.
- Zakápneme sójovou omáčkou a společně krátce orestujeme.
- Přidáme rajčata, prolisujeme česnek, podlijeme troškou vody, přiklopíme a pár minut podusíme.
- Když jsou rajčata téměř tekutá, vypneme a vmícháme špenát.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Praktické
- Rajčata nejsou vhodná pro lidi, kteří jsou unavení, zimomřiví nebo mají potíže s klouby. V tomto receptu jsou proto, že začátečníkům rajčata pomáhají přijmout i ostatní zeleninu, ale můžete je klidně vynechat. Nahraďte je větším množství dýně nakrájené na tenké plátky – rozvaří se a udělá tekutou část místo rajčat.
- Kari koření si můžete doma namíchat sami z těchto bylinek: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový. Uzený či marinovaný tempeh může obsahovat stopy lepku, takže kupujte ten, který je připraven v tamari omáčce.
- Pro nesójovou verzi nahraďte sójovou omáčku hrachovou, lupinovou či jinou nesójovou a tempeh nahraďte luštěninami nebo tempehem z hrachu, fazolí, rýže apod. Případně použijte seitan, pokud vám nevadí lepek.
Obměna
- Vyměnit můžete koření i zeleninu, toto je velmi univerzální pokrm, kde můžete uplatnit všechny zbytky zeleniny, která už volá po spotřebování.
- Zjemnit a doladit chuť zeleniny můžete použitím rostlinné smetany nebo kokosového mléka.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším ubíráme sůl, olej a koření.
PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !
Komentáře
Zdravím všechny kuchaře a prosím o radu.
Sojové produkty už dnes nejsou považovány za tak úplně zdravou výživu. Po 20 letech propagace sóji jako náhražky masa se zejména průmyslově zpracované výrobky jako tofu nedoporučují.
Čím lze nahradit tofu?
Zdar a sílu, kuchtíci a kuchtičky. Pořád se jedná o video z jiného receptu. Ale ono je to vlastně jedno. Pokud některé ingredience z receptu nemám, tak juknu na video a tam je třeba to co doma mám. Neboli univerzální recept. Každý si najde tu svoji cestu. Hlavně aby to chutnalo …. 😋