- 1 hrnek bulguru
- 2 hrnky vody
- 1 balíček tofu
- 1 červená cibule
- 1/2 cukety
- hrst čerstvého hrášku
- hrst medvědího česneku
- hrst bršlice kozí nohy
- 1/2 pórku
- olej
- sůl
- špetka římského kmínu
Postup
- Odměříme vodu a bulgur, dáme vařit vodu, očistíme a narájíme zeleninu.
- Bulgur dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vroucí vody, přidáme špetku soli a 2 minuty povaříme.
- Po dvou minutách vypneme a necháme pod pokličkou 15 minut dojít.
- Mezitím ve woku osmahneme na oleji cibuli se solí do zlatova.
- Přidáme ostatní zeleninu, tofu a koření. Krátce společně orestujeme.
- Když je zelenina hotová, přidáme hotový bulgur a promícháme.
- Zcela na závěr vmícháme nasekaný medvědí česnek a bršlici.
- Podáváme teplé s posypkou z pažitky.
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi použijte pohankový bulgur místo klasického pšeničného, případně jinou rychlou obilovinu jako je kukuřičný kuskus, rýže, jáhly nebo quinoa.
- Pro verzi bez sóji použijte místo tofu seitan, cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
Obměna
- Podle aktuálních zásob si upravte složení zeleniny, bylinky a koření. Vždycky to bude rychlá dobrota.
- Pokud bršlice nebo medvědí česnek u vás nerostou, dejte kopřivu, žabinec ptačinec, jitrocel, listy pampelišky či jinou planou zeleninu, vynechte je zcela nebo nahraďte kupovanou zelenou zeleninou (kadeřávek, kapusta, pórek, jarní cibulka apod.)
- Můžete ještě dochuit kapkou sojové omáčky nebo umeocta, případně připravit smetanovou verzi pomocí rostlinné smetany přidané na závěr.
- Výraznější a masovější chuť dostanete, pokud použijete ochucené tofu (smažené, uzené, s řasou apod.)
Děti
Tento pokrm je vhodná pro děti od 1,5 roku. Budeme šetřit se solí a kořením.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Trochu tápu a přípravou bulguru. Tohle jsem našla při čtení o bulguru, tady v receptu je třetí varianta.🫣
vaříme ve dvou dílech vody alespoň půl hodiny, než se voda vyvaří.
zalijeme ho 1 dílem horké vody a po 10 minutách varu ho odstavíme na dalších 20 minut. Při této úpravě ho můžeme nejdřív i opražit.
👌