Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Rychlá a velmi chutná polévka, která je skoro od originálu k nerozeznání – hlíva ústřičná v této “falešné” dršťkové polévce skvěle nahradí maso. Vyzkoušejte ji třeba k nedělnímu obědu :-) Určitě si pochutnáte.

Ingredience
pro 4 porce
  • miska hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • kmín
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • olej
  • zeleninový vývar
  • 1 lžíce pohankové mouky
  • cca 1 lžíce umeocta (dle chuti)

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit polévku z hlívových “drštěk”

  1. Na oleji zpěníme cibulku se špetkou soli do sklovata.
  2. Poté přidáme na proužky nakrájenou hlívu, zasypeme ji mletou paprikou, kmínem a moukou a chvíli restujeme. Ale ne dlouho, aby vám paprika nezhořkla.
  3. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem (případně horkou vodou) a vaříme 20 minut.
  4. Nakonec dochutíme majoránkou, česnekem a umeoctem. Podáváme s nasekanou petrželkou (pažitkou).
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do polévky můžete přidat také zeleninu, například mrkev nakrájenou na kolečka, celer nebo petržel. Přidejte ji hned k osmažené cibulce, chvilku restujte, pak přidejte hlívu a pokračujte dle výše uvedeného postupu.
  • Pokud chcete polévku hustší, ke konci vaření polévky přidejte vařené těstoviny, jáhly, rýži nebo jinou obilovinu a chvilku prohřejte. Také si můžete polévku ozvláštnit třeba krutony z kváskového chleba.
  • Pokud nemáte pohankovou mouku, můžete použít špaldovou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
6. 1. 2025

Oblíbená polévka k nedělní snídani 🙂

Jaroslav Hlávka
25. 11. 2024

Ranní nedělní restart 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...