Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Dýňovo-cuketová pánev se seitanovým “masem”

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim

Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seitan)? Pokud ano, tak tento pokrm vás nezklame.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/2 hokkaido dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2-lžička sladkého kari
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 balení seitanu speciál
  • 1 lžíce maizeny (škrob) + 3 lžíce studené vody
  • pažitka
  • hrst mangoldu
  • na dochucení: sojová omáčka, sůl

Proměny těch, kdo se přidali do programu podzimní detoxu, už jsou tak viditelné, že matou okolí. Po dvou týdnech na j...

Jak připravit seitan s dýní a cuketou

  1. Na kostičky nakrájíme cibuli, česnek, cuketu i dýni. Seitan nakrájíme na nudličky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek a přidáme velkou špetku soli.
  3. Jakmile jsou zlatavé, přihodíme dýni a cuketu a seitan a vše orestujeme.
  4. Zasypeme kořením dle chuti, zastříkáme sojovou omáčkou (cca 1 lžíce) a minutku restujeme.
  5. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, přivedeme k varu, snížíme plamen a pod pokličkou cca 5-10 min dusíme do změknutí zeleniny.
  6. V hrníčku si rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme do pánve k zelenině.
  7. Než se zelenina provaří se škrobem a zahustí, nakrájíme mangold.
  8. Do pánve přidáme mangold, zamícháme, vypneme a ochutnáme.
  9. Případně dochutíme dle chuti sojovou omáčkou, umeoctem atd.
  10. Necháme chvilku pod pokličkou “dojít” a změknout mangold.
  11. Posypeme nasekanou pažitkou.
  12. Podáváme např. s vařenou červenou rýží.

Praktické

  • Pokud by byl pokrm po přidání škrobu pořád řídký, přidejte škrobu více (opět rozmíchejte v trošce studené vody a nalijte k zelenině a provařte), pokud naopak hustý, rozřeďte ho troškou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Pokrm můžete dochutit i zázvorovou šťávou (v chladných dnech) nebo pár kapkami citronové šťávy (v teplých dnech).
  • Místo dýně můžeme použít batát.
  • Mangold se dá nahradit špenátem nebo jinými listy (kadeřávek, polníček).
  • Seitan můžeme vyměnit za tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, vynecháme ale dochucovadla a omezíme sůl.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Místo kari a kurkumy jsem použila houbové a mahá koření, byla to neskutečná dobrota :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Zeleninové curry se seitanem

Také milujete tu krémovou chuť kokosového mléko s pikantním nádechem kari? Teď si ji můžete dle našeho videa uvařit i doma a potěšit své chuťové pohárky i ...

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Pohankové rizoto s dýní a tofu

Rychle hotové rizoto pro celou rodinu – ideální jídlo pro zimní dny. Pohanka v kombinaci s dýní krásně prohřeje tělo a pohladí trávení.

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...