Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seitan)? Pokud ano, tak tento pokrm vás nezklame.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/2 hokkaido dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2-lžička sladkého kari
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 balení seitanu speciál
  • 1 lžíce maizeny (škrob) + 3 lžíce studené vody
  • pažitka
  • hrst mangoldu
  • na dochucení: sojová omáčka, sůl

Jak připravit seitan s dýní a cuketou

  1. Na kostičky nakrájíme cibuli, česnek, cuketu i dýni. Seitan nakrájíme na nudličky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek a přidáme velkou špetku soli.
  3. Jakmile jsou zlatavé, přihodíme dýni a cuketu a seitan a vše orestujeme.
  4. Zasypeme kořením dle chuti, zastříkáme sojovou omáčkou (cca 1 lžíce) a minutku restujeme.
  5. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, přivedeme k varu, snížíme plamen a pod pokličkou cca 5-10 min dusíme do změknutí zeleniny.
  6. V hrníčku si rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme do pánve k zelenině.
  7. Než se zelenina provaří se škrobem a zahustí, nakrájíme mangold.
  8. Do pánve přidáme mangold, zamícháme, vypneme a ochutnáme.
  9. Případně dochutíme dle chuti sojovou omáčkou, umeoctem atd.
  10. Necháme chvilku pod pokličkou „dojít“ a změknout mangold.
  11. Posypeme nasekanou pažitkou.
  12. Podáváme např. s vařenou červenou rýží.

Praktické

  • Pokud by byl pokrm po přidání škrobu pořád řídký, přidejte škrobu více (opět rozmíchejte v trošce studené vody a nalijte k zelenině a provařte), pokud naopak hustý, rozřeďte ho troškou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Pokrm můžete dochutit i zázvorovou šťávou (v chladných dnech) nebo pár kapkami citronové šťávy (v teplých dnech).
  • Místo dýně můžeme použít batát.
  • Mangold se dá nahradit špenátem nebo jinými listy (kadeřávek, polníček).
  • Seitan můžeme vyměnit za tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, vynecháme ale dochucovadla a omezíme sůl.

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné
Další článekJak okolí ne/zvládalo, že naše dcera jí jinak