Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seitan)? Pokud ano, tak tento pokrm vás nezklame.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/2 hokkaido dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2-lžička sladkého kari
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 balení seitanu speciál
  • 1 lžíce maizeny (škrob) + 3 lžíce studené vody
  • pažitka
  • hrst mangoldu
  • na dochucení: sojová omáčka, sůl

Jak připravit seitan s dýní a cuketou

  1. Na kostičky nakrájíme cibuli, česnek, cuketu i dýni. Seitan nakrájíme na nudličky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek a přidáme velkou špetku soli.
  3. Jakmile jsou zlatavé, přihodíme dýni a cuketu a seitan a vše orestujeme.
  4. Zasypeme kořením dle chuti, zastříkáme sojovou omáčkou (cca 1 lžíce) a minutku restujeme.
  5. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, přivedeme k varu, snížíme plamen a pod pokličkou cca 5-10 min dusíme do změknutí zeleniny.
  6. V hrníčku si rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme do pánve k zelenině.
  7. Než se zelenina provaří se škrobem a zahustí, nakrájíme mangold.
  8. Do pánve přidáme mangold, zamícháme, vypneme a ochutnáme.
  9. Případně dochutíme dle chuti sojovou omáčkou, umeoctem atd.
  10. Necháme chvilku pod pokličkou „dojít“ a změknout mangold.
  11. Posypeme nasekanou pažitkou.
  12. Podáváme např. s vařenou červenou rýží.

Praktické

  • Pokud by byl pokrm po přidání škrobu pořád řídký, přidejte škrobu více (opět rozmíchejte v trošce studené vody a nalijte k zelenině a provařte), pokud naopak hustý, rozřeďte ho troškou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Pokrm můžete dochutit i zázvorovou šťávou (v chladných dnech) nebo pár kapkami citronové šťávy (v teplých dnech).
  • Místo dýně můžeme použít batát.
  • Mangold se dá nahradit špenátem nebo jinými listy (kadeřávek, polníček).
  • Seitan můžeme vyměnit za tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, vynecháme ale dochucovadla a omezíme sůl.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné
Další článekJak okolí ne/zvládalo, že naše dcera jí jinak