Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seitan)? Pokud ano, tak tento pokrm vás nezklame.

Ingredience
na 4 porce
  • 1/2 hokkaido dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2-lžička sladkého kari
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 balení seitanu speciál
  • 1 lžíce maizeny (škrob) + 3 lžíce studené vody
  • pažitka
  • hrst mangoldu
  • na dochucení: sojová omáčka, sůl

Jak připravit seitan s dýní a cuketou

  1. Na kostičky nakrájíme cibuli, česnek, cuketu i dýni. Seitan nakrájíme na nudličky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek a přidáme velkou špetku soli.
  3. Jakmile jsou zlatavé, přihodíme dýni a cuketu a seitan a vše orestujeme.
  4. Zasypeme kořením dle chuti, zastříkáme sojovou omáčkou (cca 1 lžíce) a minutku restujeme.
  5. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, přivedeme k varu, snížíme plamen a pod pokličkou cca 5-10 min dusíme do změknutí zeleniny.
  6. V hrníčku si rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme do pánve k zelenině.
  7. Než se zelenina provaří se škrobem a zahustí, nakrájíme mangold.
  8. Do pánve přidáme mangold, zamícháme, vypneme a ochutnáme.
  9. Případně dochutíme dle chuti sojovou omáčkou, umeoctem atd.
  10. Necháme chvilku pod pokličkou „dojít“ a změknout mangold.
  11. Posypeme nasekanou pažitkou.
  12. Podáváme např. s vařenou červenou rýží.

Praktické

  • Pokud by byl pokrm po přidání škrobu pořád řídký, přidejte škrobu více (opět rozmíchejte v trošce studené vody a nalijte k zelenině a provařte), pokud naopak hustý, rozřeďte ho troškou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Pokrm můžete dochutit i zázvorovou šťávou (v chladných dnech) nebo pár kapkami citronové šťávy (v teplých dnech).
  • Místo dýně můžeme použít batát.
  • Mangold se dá nahradit špenátem nebo jinými listy (kadeřávek, polníček).
  • Seitan můžeme vyměnit za tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, vynecháme ale dochucovadla a omezíme sůl.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné
Další článekJak okolí ne/zvládalo, že naše dcera jí jinak