Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seitan)? Pokud ano, tak tento pokrm vás nezklame.
Ingredience
na 4 porce
  • 1/2 hokkaido dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2-lžička sladkého kari
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 balení seitanu speciál
  • 1 lžíce maizeny (škrob) + 3 lžíce studené vody
  • pažitka
  • hrst mangoldu
  • na dochucení: sojová omáčka, sůl

Jak připravit seitan s dýní a cuketou

  1. Na kostičky nakrájíme cibuli, česnek, cuketu i dýni. Seitan nakrájíme na nudličky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek a přidáme velkou špetku soli.
  3. Jakmile jsou zlatavé, přihodíme dýni a cuketu a seitan a vše orestujeme.
  4. Zasypeme kořením dle chuti, zastříkáme sojovou omáčkou (cca 1 lžíce) a minutku restujeme.
  5. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, přivedeme k varu, snížíme plamen a pod pokličkou cca 5-10 min dusíme do změknutí zeleniny.
  6. V hrníčku si rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme do pánve k zelenině.
  7. Než se zelenina provaří se škrobem a zahustí, nakrájíme mangold.
  8. Do pánve přidáme mangold, zamícháme, vypneme a ochutnáme.
  9. Případně dochutíme dle chuti sojovou omáčkou, umeoctem atd.
  10. Necháme chvilku pod pokličkou “dojít” a změknout mangold.
  11. Posypeme nasekanou pažitkou.
  12. Podáváme např. s vařenou červenou rýží.

Praktické

  • Pokud by byl pokrm po přidání škrobu pořád řídký, přidejte škrobu více (opět rozmíchejte v trošce studené vody a nalijte k zelenině a provařte), pokud naopak hustý, rozřeďte ho troškou vody nebo vývaru.

Obměna

  • Pokrm můžete dochutit i zázvorovou šťávou (v chladných dnech) nebo pár kapkami citronové šťávy (v teplých dnech).
  • Místo dýně můžeme použít batát.
  • Mangold se dá nahradit špenátem nebo jinými listy (kadeřávek, polníček).
  • Seitan můžeme vyměnit za tofu nebo tempeh.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, vynecháme ale dochucovadla a omezíme sůl.

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné
Další článekJak okolí ne/zvládalo, že naše dcera jí jinak